Yandex Metrica
SON DAKİKA

Bakan Fidan, Ukrayna Barış Zirvesi açılışında konuştu: 'Bu konferans köprüden önceki son çıkış olabilir'

Bakan Fidan, Ukrayna Barış Zirvesi açılışında konuştu: 'Bu konferans köprüden önceki son çıkış olabilir'

Dışişleri Bakanı Fidan, İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı'nda yaptığı konuşmada savaşın Ukrayna'nın ötesine geçebileceği uyarısında bulunarak konferansta Rusya'nın da olması gerektiğini söyledi. Fidan ayrıca kapsamlı diplomatik yaklaşıma ihtiyaç olduğunu ifade ederek bu konferansın köprüden önceki son çıkış olabileceğini belirtti.

Dünya

16.06.2024, 12:56

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Barış Konferansı'nın yapılacağı İsviçre'nin Bürgenstock kasabasına geldi. Zirvenin yapıldığı otele gelen Bakan Fidan, İsviçre Konfederasyon Başkanı Viola Amherd ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski tarafından karşılandı. Daha sonra konferansın yapılacapğı salon ageçen Hakan Fidan burada yaptığı konuşmada savaşın Ukrayna'nın ötesine geçebileceği uyarısında bulunarak konferansta Rusya'nın da olması gerektiğini söyledi. Fidan ayrıca kapsamlı diplomatik yaklaşıma ihtiyaç olduğunu ifade ederek bu konferansın köprüden önceki son çıkış olabileceğini belirtti.

Avrupa'nın ortasında iki yılı aşkın süredir yıkıcı bir savaş olduğunu söyleyen Bakan Fidan, savaşta ölenlerin sayısının 500 bini geçtiğini hatırlattı. Ukrayna'daki savaşın iki riski artırdığına dikkat çeken Fidan,  "21. yüzyılda bu trajedinin her gün daha da kötüleşebildiğini görüyoruz. Savaş devam ettikçe bir yandan da iki riskin artarak ortaya çıktığını görüyoruz. Coğrafi olarak bu savaş Ukrayna'nın da ötesine geçebilir." dedi.

Bölgedeki çatışmanın küresel düzeyde kutuplaşmayı körüklediğine dikkat çeken Bakan Fidan, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın yakında bir savaştan daha da ötesine dönüşebileceğine vurgu yaptı. 

Manchester Havalimanı'nda kaos: Tüm uçuşlar iptal edildi! Manchester Havalimanı'nda kaos: Tüm uçuşlar iptal edildi! Haberi Görüntüle

"RUSYA DA SALONDA OLMALIYDI"

Hakan Fidan, bir diğer riskin ise konvansiyonel savaşın kitle imha silahlarını içermesi olduğunu söyledi. Bu toplantıda bu iki riskin önlenmesinin ve savaşa sın verilmesinin hedeflendiğini belirten Fidan, "Önümüzde Ukrayna barış planı var. Rusya da kısa bir süre önce kendi şartlarını, kendi koşullarını paylaştı. İçeriği ve öne sürülen koşullardan bağımsız bir şekilde bunların önemli adımlar olduğunu ve umut ışığı olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. Konferansın "köprüden önceki son çıkış" olabileceği uyarısında bulunan Hakan Fidan, Rusya'nın da salonda olması gerektiğini savundu. Zirvenin Rusya'nın varlığıyla daha sonuç odaklı olabileceğini belirten Bakan Fidan, diplomasi ve müzakerelere dayanan, kapsamlı ve kapsayıcı bir stratejiye giderek daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna geriliminin başından beri daima diplomatik çabaları desteklediğini ve bu diplomatik çabalara destek verdiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Fidan, İstanbul görüşmelerine atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı: "Mart 2022'deki İstanbul görüşmeleri ve Karadeniz Tahıl Girişimi, diplomasi ve müzakerelerin ilerleme sağlayabileceğinin çok önemli işaretleridir. Türkiye her zaman olduğu gibi süreci kolaylaştırmaya hazırdır." Hakan Fidan, Karadeniz Tahıl Girişimi'ni başarılı ve benzersiz kılan şeyin kapsayıcı niteliği olduğuna vurgu yaparakbu girişimin her iki taraf için de öngörülebilirlik sağladığını ve deniz ticareti için seyir güvenliğini temin ettiğini belirtti. Türkiye'nin sürecin başından beri barış için girişimlerde bulunmaya devam edeceğini söyleyen Bakan Fidan sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına olan desteğini kararlılıkla sürdürmektedir. Barış vizyonumuz gerçekçi, kapsayıcı ve uygulamaya yöneliktir, pratiktir. Bu amaçla ileriye dönük bir yol haritası oluşturmaya kararlıyız. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da belirttiği gibi 'Adil bir barışın kaybedeni olmayacaktır'."

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading