Yandex Metrica

1000 savaş jetine karşı 1 jet: Dâhiyane plan devrede

1000 savaş jetine karşı 1 jet: Dâhiyane plan devrede

Asya kıtasında rakibi Çin ve Tayvan donanmasından oldukça geride kalan Hindistan, 5. nesil savaş uçağı AMCA'yı 2035 yılında operasyonel görevlerde kullanmaya hazırlanıyor. Fakat en büyük rakibi Çin, 2027'ye kadar 400'e, 2035'e kadar da 1.000 adet J-20 üretimi gerçekleştirecek.  

Dünya

11.06.2024, 17:42

Hindistan, yerli savaş uçağı yapımında kendi kendine yeterliliğe ulaşmak için son derece iddialı bir askeri planını uygulamaya çalışıyor. Hafif Savaş Uçağı varyantlarına ek olarak, Hint savunma sanayisine 2024 yılında beşinci nesil Gelişmiş Orta Savaş Uçağı AMCA'nın geliştirmesi için hükümetten onay çıktı. Ancak AMCA uçmaya başladığında Çin'in 1000 adet J-20 'Mighty Dragon' 5. nesil jetini sahaya sürmüş olacağı da bir gerçek.

Filosunda operasyonel bir 5. nesil savaş uçağı bulunduran dünyadaki ikinci ülke olan Çin, 6. nesil savaş uçağı teknolojilerini geliştirmek için harekete geçti bile.

J-20, Çin'in  Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri Chengdu Havacılık ve Uzay Şirketi (PLAAF) tarafından tasarlanan çift jetli, her türlü hava koşuluna dayanıklı, gizli bir 5. nesil savaş uçağıdır. İlk kez 11 Ocak 2011'de gökyüzüne çıktı ve ilk kez 2016 yılında resmi olarak tanıtıldı.

Chengdu J-20: F-22 ve F-35'ten sonra dünyanın üçüncü operasyonel beşinci nesil hayalet savaş uçağı.

Yunan gemisi vuruldu! Husiler'den deniz uçağı ile operasyon! Yunan gemisi vuruldu! Husiler'den deniz uçağı ile operasyon! Haberi Görüntüle

2027'YE KADAR 400, 2035'E KADAR 1000 TANE ÜRETİLECEK

Donanmasında 200'den fazla Mighty Dragons bulunan Pekin yönetimi, bu uçakları 2017 yılında hizmetine aldı. Çin ordusunun hedefi sayıyı 2027'ye kadar 400'e, 2035'e kadar da 1.000'e çıkarmak. Çin, Sikkim bölgesinde Hindistan ile olan fiili sınıra 150 kilometreden daha kısa bir mesafedeki bölgeye ise en az altı adet J-20 konuşlandırdı.

J-20, hem hava üstünlüğü hem de hassas vuruş kabiliyetlerini birleştirmek üzere tasarlanmış tek kişilik, çok rollü bir hayalet avcı uçağıdır. Halihazırda Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF) ise J-20'lere karşı 36 adet Fransız yapımı Rafale savaş jeti filosuna sahip. 

Asya'da operasyonel bir hayalet uçak kullanan tek ülke olan Çin, bölgedeki gücü elinde tutmak için savaş uçaklarının motorlarını geliştirebilmek için çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor. Pekin yönetiminin bölgedeki en büyük rakibi Hindistan'ın 5. nesil Gelişmiş Orta Savaş Uçağı AMCA'yı ordunun hizmetine dahil etmesiyle bölgede biraz da olsa güç kaybına uğraması bekleniyor.

Gelişmiş Orta Muharebe Uçağının (AMCA) Entegre Rüzgar Tüneli (IWT) modeli

Şam yönetiminde Türkiye açıklaması: 'Suriye, girişimlere olumlu yaklaşmaya isteklidir' Şam yönetiminde Türkiye açıklaması: 'Suriye, girişimlere olumlu yaklaşmaya isteklidir' Haberi Görüntüle

ASYA ÜLKELERİ DONANMALARINI GÜÇLENDİRİYOR

Hindistan'ın ise hava motorları, AESA radarları, EW sistemleri, modern silahlar, eyleme geçirilebilir Yapay Zeka (AI) ve diğer gelişmiş aviyoniklerle ilgili teknolojilerde hala devam ettiği çalışmalarının olduğu biliniyor.

Asya'daki iki büyük düşmanı hızla yeni savaş uçakları alıp konuşlandırırken, Hindistan Hava Kuvvetleri'nin içinde bulunduğu çıkmaza ek olarak, filosunun büyük bir kısmı üçüncü nesil savaş uçakları oluşturuyor. Hindistan'ın baş düşmanı Pakistan'ın AMCA'dan önce beşinci nesil bir savaş uçağı edinmesi ise muhtemel.

Yerli savaş uçaklarının gecikmeli olarak satın alınması ve yavaş geliştirilmesi, Hava Kuvvetlerinin Hindistan hava sahasını savunmak için yaşlanan savaş uçaklarından oluşan birimleriyle sonuçlandı ve Asya'daki rakiplerinin gerisinde kaldı. Hindistan yanlış politikalardan dolayı savaş uçaklarından daha fazla karadan havaya füze birimine sahip.

AMCA Proje Direktörü Dr. AK Ghosh, DefExpo-2022 sırasında projenin prototipinin üç yıl içinde tamamlanacağını, ilk uçuşunu da 1,5 yıl sonra yapacağını dile getirmişti. Bu açıklama göz önüne alındığında AMCA'nın ilk uçuşu “yedi yıl sürebilir ve göreve başlaması bundan sonra on yıl içinde yapılabilir.” İlk uçuş zaman çizelgesi zaten 2027 yılından 2030'a geri çekilmişti ve indüksiyon 2035 yılı için planlanmıştı.

Bu aşırı iddialı zaman çizelgelerine örnek olarak geliştirilmesine AMCA projesiyle aynı zamanda başlanan Türk savaş uçağı KAAN'ı örnek gösterebiliriz. Hindistan'ın hayalet savaş uçağını geliştirecek çekirdek grup 2009 yılında beş savunma bilimcisinden (Ashish Kumar Ghosh, Krishna Rajendra Neeli, MB Angadi, AK Vinayagam ve Fairoza Naushad) oluşmuştur. Türkiye Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) ise Aralık 2010'da yeni nesil bir hava üstünlük savaş uçağı geliştirmeye karar verdi.

Hindistan'ın projesi henüz çizim aşamasındayken, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin uçağı ilk uçuşunu çoktan gerçekleştirmişti. 

Habere Tepki Ver

34

2

1

2

0

0

1

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading