Yandex Metrica
SON DAKİKA

900 yıllık hazine tüyleri diken diken etti: İçinde yok yok

900 yıllık hazine tüyleri diken diken etti: İçinde yok yok

İsveç'te arkeologlar 900 yıllık hazine keşfetti! Uzmanlar bu şok edici bulgunun sonuçlarıyla boğuşurken, arkeoloji camiasında tüyleri diken diken eden açıklamalar geldi. 

Dünya

22.05.2024, 01:07

İsveç'teki Visingsö Adası'nın yakınlarında, Brahekyrkan Kilisesi'nin sakin cephesinin altında, keşfedilmeyi bekleyen tarihi öneme sahip bir hazine yatıyor. Jönköpings Läns Müzesi'nden bir ekibin, gizem ve entrikalarla çevrili 900 yıllık bir mezara tesadüf etmesiyle, kilisenin içine jeotermal ısıtma sistemleri kurmak için rutin bakım çalışması olarak başlayan şey, çok geçmeden önemli bir arkeolojik keşfe dönüştü.

Dağıstan'da ölen polis sayısı 15'e yükseldi: Savaş evimize kadar geldi Dağıstan'da ölen polis sayısı 15'e yükseldi: Savaş evimize kadar geldi Haberi Görüntüle

12. YÜZYILA AİT BİR İSKELET

Bu antik mezarlığın sınırları içerisinde kimliği tarihe karışmış iki kişinin kalıntıları bulunuyordu. Ancak keşif sıradan olmaktan çok uzaktı. Arkeologlar, öldüğünde yaşları 20 ila 25 arasında olan genç bir adamın iskelet kalıntılarının yanı sıra, 12. yüzyıla ait 170 gümüş sikkeden oluşan bir hazine keşfetti.

Uzmanlar bu şok edici bulgunun sonuçlarıyla boğuşurken, bu açıklama arkeoloji camiasında heyecan ürpertilerine neden oldu. Projenin baş arkeoloğu Anna Ödéen, keşif anını hem heyecan verici hem de gizemli olarak nitelendirdi. Kazı alanını saran heyecanın özünü yakalayan Ödéen, "Birdenbire tozların arasından üç gümüş para çıktığında, bulunacak daha fazlasının olduğunu hemen anladık " diye anlattı.

Bu keşfin önemi abartılamaz. Madeni paralar, ortaçağ İsveç'inin ekonomik ve kültürel ortamına nadir bir bakış sunuyor. 1150 ile 1180 yılları arasında üretilen bu gösterişli metal parçalar, yalnızca para birimi olarak değil aynı zamanda zenginlik ve prestij sembolü olarak da hizmet ediyordu.

Soykırımcı İsrail'de 'taktiksel ateşkes' krizi! Ordu ile Netanyahu ters düştü: 'Benimle koordine edilmedi, kabul edilemez' Soykırımcı İsrail'de 'taktiksel ateşkes' krizi! Ordu ile Netanyahu ters düştü:... Haberi Görüntüle

TARİHE IŞIK TUTACAK KEŞİF

Arkeoloji alanında antik eserlerin keşfi alışılmadık bir durum olmasa da, bu kadar önemli bir gümüş sikke hazinesinin keşfi nadirdir. İsveçli tarihçiler ve arkeologlar, bulguyu kendi alanlarında önemli bir kilometre taşı olarak selamladılar ve tarihin karanlıklarla örtülü bir dönemine ışık tutmasının öneminin altını çizdiler.

Habere Tepki Ver

59

43

81

17

3

2

1

3

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading