Sitede Ara

Akıllara durgunluk veren çağrı: Dev barajı patlatıp başkenti haritadan silelim

Akıllara durgunluk veren çağrı: Dev barajı patlatıp başkenti haritadan silelim

Moskova basını, son iki haftadır Ukrayna hidroelektrik santrallerini vurmakta olan Rus ordusuna inanılmaz bir çağrıda bulundu. SvPressa yazarı Sergey İşçenko, 922 kilometrekarelik yüzey alanına sahip 'Kiev Denizi'ni tutan barajın patlatılmasını ve ülkenin yarısının haritadan silinmesini istedi. 

Dünya

21.05.2024, 21:24

Dinyeper Nehri üzerindeki Kahovka Barajı'nın geçtiğimiz yıl haziran ayında vurulmasının ardından bu kez çok daha büyük bir baraj hedefte. Rus basını, Kiev kuzeyinde 922 kilometrekarelik yüzey alanına sahip dev Kiev Denizi'ni tutan barajın vurulması çağrısı yapıyor. Akıllara durgunluk veren tehdidin uygulamaya konulması halinde Ukrayna başkenti tamamen sular altında kalabilir. 

Şok talep SvPressa yazarı Sergey İşçenko'dan geldi. Son birkaç haftadır Rus ordusunun Ukrayna hidroelektrik ve termik santrallerini vurduğunu hatırlatan İşçenko, "Neden Dinyeper'deki en büyük hidroelektrik santrallerini paramparça ediyoruz ama 'Kiev Denizi' barajına hiç dokunmuyoruz?" diye soruyor. 

Kiev Hidroelektrik Santrali ve barajı

Türkiye savaş sebebi sayılır demişti: Yunanistan'dan itiraf geldi: Kritik dönemeçteyiz Türkiye savaş sebebi sayılır demişti: Yunanistan'dan itiraf geldi: Kritik dönemeçteyiz Haberi Görüntüle

EĞER O BARAJI YERLE BİR EDERSEK...

Su baskını kaynaklı bir katliam çağrısında bulunan Rus yazar, akıllara durgunluk veren yazısında şu ifadeleri kullandı:

Düşmanın yedi bölgesinde hidroelektrik ve termik santralleri vurduk. Birçok şehirde toplu taşıma kısmen durdu, bazı yerlerde elektrikli trenler hizmet veremedi. Sanayi kuruluşları, özellikle savunma ürünleri üreten imalathaneler felç oldu. Kısacası düşman sadece bir hafta içinde felakete yakın bir hasara uğradı. Ancak bana göre, füze saldırılarında hedef seçimi kafa karışıklığına neden oluyor. 

Dinyeper'deki belki de en savunmasız hedefin, yani Kiev Hidroelektrik İstasyonu'nun savaş uçaklarımız tarafından bombalanmamış olması gerçekten garip. Toplam kapasitesi 440 MW olan böylesine önemli bir enerji tesisinin süresiz olarak uzun bir süre boyunca kaybı, düşman enerji sistemlerini uzun süre felce uğratır. Ukrayna'nın sanayi bölgesini, devlet kurumlarını, fabrikaları ve tüm merkezlerini devredışı bırakır. 

Mars'ta hayat mümkün mü? NASA'nın son açıklamaları heyecan yarattı! Mars'ta hayat mümkün mü? NASA'nın son açıklamaları heyecan yarattı! Haberi Görüntüle

ATLANTİS'İN KADERİYLE YÜZLEŞEBİLİRLER

Kiev Hidroelektrik Santrali'nin kısmen beton ve kısman topraktan oluşan 22 metre yükseklikteki barajı, yarım yüzyıldan fazla bir süredir Kiev'in birkaç kilometre yukarısında büyük bir su kütlesi tutuyor.

Toplam yüzey alanı 922 kilometrekare! Ukraynalılar oraya Kiev Denizi demeye alıştı. Buradaki koruyucu yapıların toplam uzunluğu 70 kilometredir. Hidroelektrik santralinde hidrolik yapıların 288 metrelik uzunluğu da havadan her türlü saldırı için önemlidir. 

2011 yılında hazırlanan raporlara göre barajın durumu zaten içler acısıydı. Santrali inceleyen uluslararası inceleme grubu başkanı Vasily Credo, eğer barajı güçlendirmek için hiçbir şey yapılmazsa yakın gelecekte Kiev'in kaderinin antik Roma Pompei'sine benzeyeceğini, Ukrayna'nın bir bütün olarak Atlantis'in kaderiyle yüzleşebileceğini belirtiyor. 

Çünkü güçlü bir deprem veya başka bir güçlü darbe durumunda bu yapı ânî biçimde kırılırsa Dinyeper'den dev dalgalar aşağı inecek.

Domino etkisiyle yol üzerindeki diğer tüm barajlar, karayolu ve demiryolu köprüleri de yıkılacaktır. Felaketin boyutu, diğer tesislerin infilakıyla daha da ağırlaşacak. Donbass neredeyse içme suyundan mahrum kalacak. Hidroelektrik santrallerinden mahrum kalan ülkede enerji sistemi de çökecek. 

2000 yıllık hazine evi! Altında ise el değmemiş mezar odası keşfedildi 2000 yıllık hazine evi! Altında ise el değmemiş mezar odası... Haberi Görüntüle

15 MİLYON İNSAN BİR ANDA ÖLEBİLİR

Ancak en kötüsü, bir afet anında birçok büyükşehir ve küçük yerleşim yerinin, büyük sanayi kuruluşları ve tarım arazileriyle birlikte sular altında kalacak olmasıdır. Kiev, Pereyaslav, Khmelnitsky, Cherkassy, Keremençuk, Horişni Plavni, Dneprodzerzhinsk, Dinyeper, Zaparoje, Enerhodar, Manganets, Nikopol, Herson ve Odessa'nın önemli bir kısmı haritadan silinecek. 

Uzmanlar böyle bir kabus senaryosunda 15 milyon kadar insanın ölebileceğini belirtiyor. Aynı zamanda başta Kiev olmak üzere Ukrayna'nın yarısı yüzyıllar boyu yaşanmaz hale gelecektir.

Çernobil santralindeki kazanın sonuçlarını ve radyoaktif serpintiyi dünya unutmuyor. (Baraj patlarsa) Radyoaktif serpintinin geniş alanlara yayılması kaçınılmaz. 

Bilim adamları, yalnızca Kiev Denizi'nin dibinde, o zamandan beri 500 milyon tona kadar radyoaktif silt birikintisinin bulunduğunu hesaplıyor. Tek kelimeyle tam bir dehşet. O baraj 2007 yılında miadını doldurdu. 

Zaten Ukraynalılar 2023 yılında başkentlerinde iki sivil savunma tatbikatı yaptı. Tatbikatın konusu Kiev Hidroelektrik Santrali ve barajın aniden yıkılması, bunun sonucunda Ukrayna başkentinin su baskınına uğramasıydı. 

Kalkınma Yolu Projesi ne zaman tamamlanacak? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu tarih verdi Kalkınma Yolu Projesi ne zaman tamamlanacak? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı... Haberi Görüntüle

O BARAJI VURMAK RUSYA İÇİN ÇOK KOLAY

Şimdi şu soru havada uçuşuyor: Moskova'nın aslında modern Ukrayna olarak adlandırılan devletle ilgili yanlış anlamalara kesin olarak son vermeye çalıştığını varsayarsak o zaman bunu silah zoruyla yapması gerekmiyor mu? Kiev Barajı'nın yaşlanma sürecini hızlandırarak  düşmanı anında yok etmeli miyiz? Putin bunu yapabiliyor mu?

Ukraynalılar geçtiğimiz yıl televizyonda bunu tartıştılar ve Ukrhidroenergo Başkanı Igor Sirota şunu söyledi: "Böyle bir barajı havaya uçurmak için büyük miktarda patlayıcıya ihtiyacınız var. Bir noktaya uçarak 3 adet 500'er kilogramlık bomba atmak için uçaklara ihtiyacınız var."

Sirota, böyle bir saldırının imkansız olduğunu, çünkü Ukrayna başkentinin hava savunma sistemlerince korunduğunu söylüyor. Fakat bugün, Batı'dan yardım alamayan düşmanın savunma sistemi çökmüş durumda. Dolayısıyla istenirse Kiev üzerindeki barajın paramparça edilmesi Rusya için sorun değil. 

22 Mart'ta Dinyeper Hidroelektrik Santrali'ni X-101 tipi uzun menzilli havadan karaya seyir füzesiyle vurduk; barajın üzerinde bulunan iki santralin her biri için 8 adet...

Füzeye ikinci bir savaş başlığı yerleştirilmesi ve yakıt deposunun azaltılmasıyla 800 kilogramlık harp başlığı taşıyabilir. Yani şimdi teknolojik olarak, Kiev Hidroelektrik Santrali'ni ölmekte olan barajıyla birlikte yeryüzünden silmek çocuk oyuncağı olacaktır. 

Geçtiğimiz yıl Nova Kahovka Barajı'nın vurulması sonrası Ukrayna güneyinde geniş bir alan haftalar boyu sular altında kalmıştı.

Habere Tepki Ver

8

23

26

49

0

0

2

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading