Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Atina basını şok bilgiyi açıkladı: Ege'ye 7 adet elektronik harp istasyonu kurduk

Atina basını şok bilgiyi açıkladı: Ege'ye 7 adet elektronik harp istasyonu kurduk

Yunan Kathimerini gazetesi, Türk SİHA'larına karşı faaliyet yürütmek üzere Ege doğusundaki adalara İsrail'in desteğiyle 7 adet elektronik harp istasyonu kurulduğunu duyurdu. Gazeteye göre bu sistemler Girit'ten Meriç'e kadar yayılacak ve Mavi Vatan sınırında İsrail sistemleriyle 'hava savunma kubbesi' oluşturulacak.

Dünya

13.07.2024, 16:18

Kızıldeniz'deki Haçlı Donanması'na Psara adlı fırkateynle destek veren Yunanistan, 7 Temmuz 2024 günü Husilerin bombalı İHA'sını düşürünce havaya girdi.

Şimdiye dek Yunan gemilerinin 3 adet Husi İHA'sını düşürdüğünü bildiren Kathimerini gazetesi, son operasyonda fırkateynde bulunan 'Centauros' adlı elektronik harp sisteminin kullanıldığını yazdı. 

Yunan gazetesi, hem Psara'nın hem de Kızıldeniz görevi sonrası Atina'ya dönüş yapan Hydra fırkateyninin İHA tehditlerine karşı anti-dron silahlarını test ettiğini belirtiyor. 

Bölgede bulunan diğer savaş gemilerinin dron ve İHA düşürmek için birkaç milyon avro maliyetli Aster füzelerini ateşlediğini bildiren gazete, "Oysa Yunan fırkateyni Aster tipi füzelere nazaran sıfır maliyetli bir atış gerçekleştirdi. Personelin elinde düşman İHA'larını tespit edip müdahale edebilen sistem var" iddiasında bulundu. 

İran yapımı sabit kanatlı mini bombalı İHA'nın çok alçak irtifada etkisiz hale getirilmesiyle hızını alamayan Kathimerini, orta ve yüksek irtifadaki Türk SİHA'larına karşı da benzer yöntemler kullanılabileceğini ileri sürüyor. 

Alman gazetesine saldırı: Almanya'da yasaklanan ters kırmızı üçgen yeniden ortaya çıktı! Alman gazetesine saldırı: Almanya'da yasaklanan ters kırmızı üçgen yeniden ortaya... Haberi Görüntüle

EGE'YE ŞU ANA KADAR 7 İSTASYON KURULDU

Bunun için hem Adalar Denizi'ni hem de Yunan topraklarını güvenlikli tutacak bir hava savunma kubbesi oluşturulacağını kaydeden gazete, İsrail'den alınması planlanan bir dizi sistemi de saydığı haberinde, Ege'ye elektronik harp sistemleri kurulduğundan bahsederek şu ifadeleri kullandı:

"Doğu Ege'deki adalara şu ana kadar insansız hava araçlarına karşı savunma amaçlı erken uyarı ve karıştırma imkanı sunan 7 istasyon kuruldu. 

Bunlar, diğer şeylerin yanı sıra tehditleri etkileyici bir doğrulukla ve birkaç kilometre uzaktan tespit eden kameraların yanısıra, insansız hava araçlarının iletişimini engelleyen anti-dron özellikli İsrail menşeili entegre sistemlerdir. 

Donanmanın Psara fırkateynine yerleştirilen anti-dron sistemi de benzer şekilde çalıştı ve ilk kez geçtiğimiz pazar günü erken saatlerde operasyonel ortamda kullanıldı. 

Sistem, Husi İHA'sının yer istasyonuyla iletişimini kesmeyi başararak İHA'nın denize çarpmasına neden oldu." 

Macron'dan gözaltına alınan Pavel Durov iddiası: 'Siyasi bir karar değil' Macron'dan gözaltına alınan Pavel Durov iddiası: 'Siyasi bir karar değil' Haberi Görüntüle

YUNAN GENELKURMAYI 'ALTIN ORAN'I ARIYOR

"Atina yönetimi tarafından halihazırda onaylanmış bir sonraki adım, elektronik harp ağının Evros'a (Meriç), aynı zamanda Güneydoğu Ege ve Girit adalarına, daha sonraki aşamada iç kısımdaki kritik altyapılara kadar genişletilmesi olacak. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Bayraktar ve AKINCI gibi uydu güdümlü İHA'ları bulunuyor. Ankara, bir askerî uydu filosunun fırlatılmasının beklenmesi nedeniyle 2025 yılına kadar bu alandaki yeteneklerini artırmayı planlıyor. 

İsraillilerin uydular da dahil olmak üzere tüm iletişimleri engelleyecek sistemler geliştirdiği ve bunun Atina'nın da ilgisini çektiği belirtiliyor. GPS'i 'kör eden' ünlü Demir Kubbe de benzer yeteneklere sahip ve İHA'ların çalışmasını engelliyor. 

Yunanistan'ın öncelikleri arasında 'kubbenin' hava savunma sistemleriyle birbirine bağlanması, böylece ağın hard-kill yeteneği kazanması bulunuyor. Masada birçok öneri var; uzman kadrolar altın oranı arıyor." 

Mısır'dan Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru açıklamalarına sert tepki: Reddediyoruz! Mısır'dan Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru açıklamalarına sert tepki: Reddediyoruz! Haberi Görüntüle

DAVUD SAPANI VE DEMİR KUBBE MASADA

"Patriot sisteminin MIM-104 füzeleri veya FDI fırkateynlerini donatacak Aster-30 gibi birkaç milyona mâl olan füzelerin kullanımı, birkaç yüz veya binlerce avro değerindeki İHA/dronlara oranla çok pahalı. 

Bu nedenle iyi bir hava savunma şemsiyesi oluşturulmasına yönelik planlar maliyet-performans kriterlerine göre yapılıyor. 

Bu alanda İsrail önemli ilerlemeler kaydetti; ancak Demir Kubbe'nin Tamir füzeleri bile füze başına yaklaşık 40 bin dolarlık maliyetle, her gün yüzlerce füze tüketildiği düşünüldüğünde savunma bütçesine ciddi bir yük getiriyor. 

Atina, taktik balistik füzelerin önlenmesine yönelik Davud Sapanı (David's Sling) orta ve uzun menzilli uçaksavar sistemine olan ilgisini gizlemiyor. 

Ancak karar verilmeden önce yetkili kaynakların bildirdiğine göre, yatırımların bir kısmının ülkeye geri dönmesi için Yunan savunma sanayiinin de projelerde yer alması gerekiyor." 

İsrailli Rafael şirketi yapımı Spyder hava savunma sistemi, Yunanlıların satın almak istediği silahlardan biri

Habere Tepki Ver

1

1

1

0

0

4

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading