Yandex Metrica
SON DAKİKA

Denizin altı çil çil altın: Hazine avcılarının hayallerini süsleyen 17 milyar dolarlık keşif

Denizin altı çil çil altın: Hazine avcılarının hayallerini süsleyen 17 milyar dolarlık keşif

Hazine avcılarının hayallerini süsleyen “San José"...  1708 yılında Güney Amerika açıklarında batan İspanyol kalyonunun deniz dibinde yattığı yer mühürlendi.  Milyarlarca dolar değerindeki altın, gümüş ve değerli taşların bulunduğu batığa sadece bilim adamlarının girmesine izin veriliyor.

Dünya

26.05.2024, 16:59

"San José" kalyonu bir zamanlar İspanyol filosunun gururu olarak görülüyordu, ancak bugün daha çok "hazine gemileri arasındaki kutsal kase" olarak biliniyor. 

Milyarlarca dolar değerindeki altın, gümüş ve değerli taşların olası bir şekilde kurtarılması öncesinde Kolombiya hükümeti, gizli bölgeyi arkeolojik rezerv ilan etti ve bilimsel araştırmalar başlattı.

Emrediyorum öldür beni! Esir düşmemek için kendini vurdurdu: İşte savaşın acımasız yüzü Emrediyorum öldür beni! Esir düşmemek için kendini vurdurdu: İşte savaşın... Haberi Görüntüle

600 DENİZCİ ÖLDÜ

Gemide 62 top bulunan üç kaptan, 1708'de Güney Amerika sularında İspanyol gümüş filosuna liderlik etti. İngiliz Amiral Charles Wager'in gemilerine karşı şiddetli bir deniz savaşının ardından gemi, Kolombiya kıyısı açıklarında denizin dibine battı; beraberinde milyarlarca dolar değerindeki altın, gümüş ve değerli taşlar da vardı. Yaklaşık 600 denizci öldü.

Enkaz 2015 yılında Barú yarımadasının yakınında 600 metre derinlikte bulunuyordu. Şimdi Kolombiya batık gemiyle ilgili sistematik araştırmalara başlıyor.

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'ne (ICANH) göre ilk aşamada enkazın görüntüleri uzaktan kumandalı sensörler kullanılarak çekilecek. İkinci aşamada ise deniz tabanındaki tüm buluntuların yer aldığı bir katalog oluşturulacak. Daha sonra film çekmek, enkazı ölçmek ve daha fazla veri toplamak için denizaltı ve uzaktan kumandalı robotlar da kullanılabilir.

Avrupa'yı kasıp kavuruyor! Her yıl binlerce ölüme yol açıyor! Ölümcül Dang humması giderek yayılıyor! Avrupa'yı kasıp kavuruyor! Her yıl binlerce ölüme yol açıyor! Ölümcül... Haberi Görüntüle

17 MİLYAR DOLARLIK BATIK

ICANH, şu anda enkazı veya arkeolojik buluntuları kurtarma planının olmadığını söyledi. Öncelikle ilk keşif aşamasına ait veriler değerlendirilecek, ardından sonraki adımlar tartışılacak.

Ancak Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, hazineyi bulup liman kenti Cartagena'daki yeni bir müzede sergilemek istediğini daha önce defalarca belirtmişti. Buluntular yalnızca arkeolojik değere sahip değil. “San José” son yolculuğunda gemide milyonlarca altın ve gümüş paranın yanı sıra değerli taşlar da taşıyordu. Tahminler kargonun değerinin 3 ila 17 milyar dolar arasında olabileceğini gösteriyor.

Kolombiya hükümeti, kesin konumu gizli tutulan bölgeyi koruma altındaki arkeolojik alan ilan etti. Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bildirge, derin deniz araştırmalarının bilimsel zorluklarının üstesinden gelmek için eşsiz bir fırsatı temsil ediyor" dedi. Özellikle okyanus ötesi ticaret, küreselleşmenin başlangıcı ve 18. yüzyılın başlarındaki Gümüş Filo hakkındaki bilgileri derinleştirecek ve bu çağın gemi teknolojileri arasındaki geçişin anlaşılmasını teşvik edecektir.

Habere Tepki Ver

4

7

9

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading