Yandex Metrica
SON DAKİKA

HÜRJET ve ANKA Hindistan medyasını büyüledi: Türkiye'nin kudretli uçakları gökyüzünde dans etti!

HÜRJET ve ANKA Hindistan medyasını büyüledi: Türkiye'nin kudretli uçakları gökyüzünde dans etti!

Türk filosunu dünyayı kendisine hayran bırakmaya devam ediyor! Son olarak Hindistan medyası Hürjet ve Anka-III savaş uçağını manşetine taşıdı. Hindistan merkezli EurAsian Times gazetesi, "Türkiye'nin büyüyen askeri gücünün çarpıcı bir göstergesi olarak, milli imkanlarla geliştirilen iki modern uçak (eğitim uçağı HÜRJET ve insansız Anka-III savaş uçağı) birlikte gökyüzüne çıktı." ifadelerini kullandı.

Dünya

09.06.2024, 15:07

HÜRJET ve ANKA-3'ün büyülediği Hindistan medyası, "ANKA-3 Uçan Kanatlı İnsansız Muharebe Uçağı ve Türkiye'nin ilk yerli süpersonik jeti HÜRJET formasyonda uçtu. Test dikkat çekiciydi: İki uçak 7.000 feet'e yükseldi, 165 knot hızla uçtu ve 50 dakika havada kaldı." ifadelerini kullandı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımına da haberde yer veren EurAsian Times gazetesi, "son ortak uçuşta ANKA III'ün sekizinci, HÜRJET'in ise 66'ncı sortiyi tamamladığını duyurdu. Bu, iki uçağın birlikte uçtuğu ilk sefer olabilir." dedi.

Hürjet'in eğitim uçağı, Anka-III'ün ise insansız jet olması nedeniyle bunun gelecekte yapılacak bir işbirliğinin başlangıcı olabileceğini gözlemledi denilen haberde, "Analistlere göre bu önemli olabilir  çünkü TAI'nin yeni nesil gizli uçağı 'KAAN'ın, insanlı-insansız ekip oluşturma ve insansız hava araçlarıyla uçma konseptini içermesi planlanıyor. Bir veri bağlantısı ikisini birbirine bağlayacak." ifadeleri kullanıldı.

Anka-III'ün geçen yıl ilk kez uçması dikkat çekti diyen EurAsian Times gazetesi, "Türk savunma sanayisinde insansız hava aracı yeteneklerini yeni bir aşamaya getiren ANKA III'ün geliştirilmesine yönelik çalışmalar 2022 yılında başladı. Alınan bilgilere göre ANKA III'ün geliştirme ve testleri devam ediyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan'dan Lübnan diplomasisi: Irak ve Suriye uyarısı Dışişleri Bakanı Fidan'dan Lübnan diplomasisi: Irak ve Suriye uyarısı Haberi Görüntüle

HİNDİSTAN MEDYASINI BÜYÜLEYEN TÜRK JETLERİ

EurAsian Times gazetesinde yer alan haberin devamında ise şu ifadelere yer verildi;

Anka, uzun ömürlü gözetleme görevleri için tasarlanmış orta irtifa insansız hava aracıdır (İHA). 30 saate kadar etkileyici bir dayanıklılık kapasitesine sahip olan drone, 30.000 feet yükseklikte çalışabiliyor ve 250 kilometre yol kat edebiliyor. TAI Anka-3 gizli insansız muharebe hava aracının (UCAV) prototipi ilk uçuşunu 28 Aralık 2023'te gerçekleştirdi.

TAI tarafından oluşturulan uçan kanat tipi gizli SİHA, maksimum kalkış ağırlığı 6,5 ton ve faydalı yük kapasitesi 750 kilogramdır. 17,5 metre uzunluğunda ve 8 metre kanat açıklığına sahiptir. ANKA-III'ün geliştirilmesi ve test edilmesiyle Türkiye, havacılık sanayisini bir kez daha dünyanın en iyileri arasına yerleştirdi. Küresel olarak pek fazla ülkenin cephaneliğinde henüz insansız hava aracı bulunmuyor.

Elektronik savaş, hassas güdümlü mühimmat taşıma, ISR operasyonları gerçekleştirme ve görevleri yerine getirirken otonom olarak uçma gibi çeşitli görevleri yerine getirmesi amaçlanıyor; ancak bunlar muhtemelen yer istasyonları tarafından denetlenecek veya kontrol edilecek.

ANKA-3, hafif bir savaş uçağıyla hemen hemen aynı boyuttadır ve düşük gözlemlenebilirlik özellikleri, onu elektronik harp, saldırı, gözlem ve düşman hava savunmasının bastırılması ve imhası gibi muharebe görevlerine dayanacak kadar dayanıklı kılmaktadır.

Fırtına öncesi sessizlik! Dünyaca ünlü uzman böyle duyurdu: Altın fiyatları alev alacak! Fırtına öncesi sessizlik! Dünyaca ünlü uzman böyle duyurdu: Altın fiyatları... Haberi Görüntüle

"HÜRJET BİR UZAY HARİKASIDIR"

Ayrıca TAI, uçağın kabiliyetini artırmak için çalışıyor. Son uçuş, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii CEO'su Temel Kotil'in  "ANKA-3 artık yüksek ses altı hızda" demesinden birkaç gün sonra gerçekleşti. Ancak 2 motorlu versiyonu da yakında gelecek. Aynı zamanda süpersonik olacak ve KAAN’a eşlik edecek.”

Anka-III'ün yanı sıra, ustalıkla geliştirilmiş, aynı zamanda hafif taarruz uçağı olarak da görev yapan gelişmiş jet eğitim uçağı Hürjet de bulunuyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hürjet'in ilk uçuş haberini 25 Nisan'da Twitter'dan duyurdu. Erdoğan, tweet'inde şunları söyledi: "İlk yerli ve milli insanlı süpersonik jet uçağımız HÜRJET, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Türk Yüzyılını Kutlayın!”

Duyuru 25 Nisan'da yapılmış olsa da ilk uçuş 23 Nisan'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TAI) ana sahasından gerçekleşti. Sosyal medyada yayılan resmi ve gayri resmi videolarda, ilk uçuşunda boyasız Hürjet'in yanında F-16 savaş uçağının da uçtuğu görüldü. Uçağın bir yıl içerisinde 66 sorti gerçekleştirmiş olması birçok kişi için etkileyici olabilir.

Hürjet konsepti birkaç yıl öncesine dayansa da, Türk askeri şirketinin Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RMAF) hafif savaş uçağı (LCA) tedarik etme ihalesini kazanmasıyla bu uçak ilgi odağı oldu.

ABD'de silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var ABD'de silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

DÜNYA ÇAPINDA GELİŞMİŞ BİR UÇAK

Geçtiğimiz yıl Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), sabit kanatlı uçaklar, helikopterler ve insansız hava araçlarına (İHA) yönelik gelişmeler üzerinde çalıştığını duyurdu. Hurjet gelişmiş jet eğitim uçağı için büyük bir uluslararası pazar görüyor.

Bazı analistler, Hürjet'in, dünya çapında gelişmiş bir eğitim uçağına olan talebin artması nedeniyle gecikmeler nedeniyle gölgede kalan Boeing T-7 Red Hawk uçağına rakip olduğunu söylüyor. USAF, AJT olarak 50 yılı aşkın T-38 Talon'un yerine 2018 yılında T-7 Red Hawk'ı seçti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Uçak Programlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Profesör Atilla Doğan,  19 Haziran 2023'te Paris Air Show'da ESD'ye yaptığı açıklamada  , "T-7 programındaki gecikmeyi fark ettik ve yetişme şansı görüyoruz" dedi. Hürjetto'yu T-7'den önce uluslararası pazara sunmayı umuyoruz" diye konuştu.

Hürjet, Anka-III ve Kaan savaş uçaklarının da yer aldığı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin üstlendiği iddialı projelerden biri. İleri düzey eğitmenin, müşteri çekmek amacıyla ilk denizaşırı uçuşunu bu yıl Mısır'da gerçekleştirmesi planlanıyor. Son uçuş, uçağın sadece bir yıl içinde uzun bir yol kat ettiğini hatırlatıyor.

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading