Yandex Metrica
SON DAKİKA

Kritik temasta restler çekildi: Biz her türlü yeneriz, Atom bombası kullanmamıza gerek yok

ABD ve Çin hükümetleri, 5 yıl aradan sonra ilk kez resmi nükleer silah görüşmesi gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen görüşmede Çinli yetkililer, Tayvan konusuna nükleer silah kullanmadan konvansiyonel bir savaşta galip gelebileceklerini dile getirdi.

Dünya

21.06.2024, 18:27

ABD ve Çin hükümetleri Mart ayında ilk kez yarı resmi nükleer silah görüşmelerine başlamıştı.

Görüşmelere katılım göstere ABD'li delegeler, Pekin temsilcilerinin ABD'li muhataplarına Tayvan konusunda atom tehdidine başvurmayacaklarını belirtti. Çinli temsilciler, ABD'nin Tayvan üzerindeki çatışmada nükleer kullanmakla tehdit edebileceği konusundaki endişelerini dile getirmelerinin ardından güvence verdi.

Hizbullah'tan GKRY'ye İsrail tehdidi: 'Savaşın bir parçası kabul edeceğiz' Hizbullah'tan GKRY'ye İsrail tehdidi: 'Savaşın bir parçası kabul edeceğiz' Haberi Görüntüle

ÇİNLİ YETKİLİLER SAVAŞTA GALİP GELEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

ABD'li akademisyen David Santoro, "Çinli yetkililer ABD tarafına, Tayvan konusuna nükleer silah kullanmadan konvansiyonel bir savaşta galip gelebileceklerine inandıklarını söylediler." dedi.

2 gün boyunca Şanghay'da yapılan görüşmelerde ABD, aralarında eski yetkililer ve akademisyenlerin de bulunduğu yaklaşık altı delege tarafından temsil edildi. Pekin ise görüşmelere aralarında birkaç eski  Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) subayının da bulunduğu akademisyen ve analistlerden oluşan bir heyet gönderdi.

Nükleer silah sahibi iki ülke arasındaki gayri resmi görüşmelerin ABD ve Çin'in ekonomik ve jeopolitik konularda anlaşmazlıklar yaşadığını ve liderlerin birbirlerini kötü niyetle hareket etmekle suçladığı bir dönemde yapılması dikkatlerden kaçmadı.

Marge Simpson'a tıpatıp benzeyen 3.500 yıllık lahit! Dünyayı şoke eden buluş! Marge Simpson'a tıpatıp benzeyen 3.500 yıllık lahit! Dünyayı şoke eden... Haberi Görüntüle

GÖRÜŞMELERE ARA VERİLMİŞTİ

İki ülke kasım ayında nükleer silahlarla ilgili Track One görüşmelerine kısa süreliğine yeniden başlamış fakat görüşmeler bazı sebeplerden dolayı durmuştu. Üst düzey ABD'li yetkili Çin'in tepkisine ilişkin hayal kırıklığı yaşadığını belirtmişti.

Pentagon Çin'in nükleer cephaneliğinin 2021 ve 2023 yılları arasında yüzde 20'nin üzerinde arttığını tahmin ederken ekim ayında Çin'in "Tayvan'da konvansiyonel bir askeri yenilgi yaşaması ve bunun yönetimini tehdit etmesi halinde caydırıcılık sağlamak için nükleer güç kullanmayı da değerlendirebileceğini" bildirdi.

Pekin yönetimi Tayvanı'ı kontrolü altına almak için güç kullanabileceğini belirtirken, son dört yılda Tayvan'ın etrafındaki askeri faaliyetlerini de artırdı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

1

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading