Yandex Metrica
SON DAKİKA

Türk SİHA'ları böyle vuruldu: Füze İran'dan, konum bilgisi Amerika'dan...

Türk SİHA'ları böyle vuruldu: Füze İran'dan, konum bilgisi Amerika'dan...

ABD-İsrail merkezli terör baronları, Türkiye'ye karşı İran yönetimiyle ortak hareket ediyor. Bir süredir "Türk SİHA'larını vurduk" diyerek bazı görüntüler yayınlayan PKK/YPG'nin '358' adlı mühimmatı İran'dan aldığı ortaya çıktı. SİHA'ların yüksek irtifada hedeflenmesi için konum hizmeti ise ABD'den geliyor. 

Dünya

11.06.2024, 15:29

Terör örgütü PKK/YPG, Türk SİHA'larını vurabildiklerini ileri sürerek AKSUNGUR enkaz parçalarını gösterdiği iddiasıyla bazı görüntüler yayınladı. Ağırlıklı olarak Irak kuzeyinde çekildiği savunulan görüntülerde silahlı insansız hava araçlarının bazı bileşenleri görülüyor. 

Kaynaklar, son birkaç yıldır hem Irak Kürdistan Yurtseverler birliği (KYB) hem de terör örgütü PKK/YPG ile sıkı işbirliği geliştiren İran'ın, Türk SİHA'larının vurulması için teröristlere mühimmat sağladığını aktarıyor. 

Londra merkezli Middle East Eye (MEE), konu hakkında hem terör örgütüne yakın Iraklı kaynaklarla hem de Türk savunma uzmanlarıyla konuştu. Uzmanlardan biri, Türk SİHA'sını hedefleyen mühimmatın İran yapımı '358' olma ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi. 

İran yapımı hava savunma mühimmatı '358'

Aslında 'kamikaze dron' ailesinin bir üyesi olan bu mühimmat, roket motoru kullanmadığı için yavaş uçuyor ve hedeflediği hava aracını bir kez ıskalarsa dönüp yeniden vurmaya çalışıyor. 

100 kişilik yolcu uçağı ormanlık alana düştü! Kazadan kurtulan olmadı 100 kişilik yolcu uçağı ormanlık alana düştü! Kazadan kurtulan olmadı Haberi Görüntüle

KONUM İÇİN ABD'NİN YARDIMI GEREKİYOR

MEE'ye konuşan PKK'ya yakın Iraklı bir kaynak ise çarpıcı bilgiler verdi. İran'ın '358' adlı mühimmatı parçalar halinde PKK'ya sağladığını, örgütün bunları birleştirdiğini, sürecin 2 yıldır devam ettiğini ve bu amaçla KYB'nin merkezi Süleymaniye güneyinde toplantılar yapıldığını söylüyor. 

Türk savunma uzmanları, yüksek irtifada uçan SİHA'ların takip edilebilmesi için radar sistemine ihtiyaç duyulduğuna, Irak semalarındaki SİHA'lar için konum bilgisi sağlayabilecek tek gücün ise ABD olduğuna dikkat çekiyor.

Bir başka uzman, "Teknolojinin İran'dan transfer edilmesi gerekiyor. PKK bu teknolojiyi kullanmak için teknik ekip kurmuş olabilir" dedi. 

MEE'ye bilgi veren Türk güvenlik kaynakları ise İran'ın KYB ve PKK ile bağlarını güçlendirdiğini kaydediyor.

Amerikan ordusunun Suriye işgali sorumlusu Matthew McFarlane, PKK/YPG elebaşı Ferhad Abdi Şahin ve KYB lideri Bafel Talabani

"Irak'taki İran destekli grupların KYB ve PKK ile bağları, olağan görüşmelerin ötesindedir" diyen kaynak, Türkiye'nin Irak'la yakınlaşma hamlelerine cevap olarak İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştığını anlattı. 

Körfez'de gemi battı! 1,4 milyon litre petrol denize aktı: Ekipler seferber edildi Körfez'de gemi battı! 1,4 milyon litre petrol denize aktı: Ekipler... Haberi Görüntüle

YAŞAR GÜLER: ADRES VERDİK, İNKAR ETTİLER

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin İran topraklarındaki PKK'lılar için adres bile verdiğini ancak Tahran'ın işbirliğine yanaşmadığını söylemişti. 

Geçtiğimiz ay verdiği bir demeçte Güler, "Maalesef İranlı dostlarımız PKK'lı teröristlere bizim baktığımız gibi bakmıyor. 'Bakın kardeşim, PKK burada, o evde, kaldıkları adres burası' diyoruz ve kısa bir süre sonra 'efendim o adresi araştırdık, öyle bir adres yok' cevabı geliyor. Bu elbette kabul edilebilir bir durum değil" demişti. 

Teröristlerin yuvalandığı ana karargâh olan Kandil Dağları'nın bir kısmı İran topraklarında bulunuyor. PKK'nın üst düzey kadroları o bölgeye yönelik Türk hava harekâtlarından İran tarafına sığınarak kurtuluyor. 

İran yapımı hava savunma mühimmatı 358'in enkazı

İsrail'in önde gelen isimleri Netanyahu'yu şikayet etti: Varoluşsal bir tehdit İsrail'in önde gelen isimleri Netanyahu'yu şikayet etti: Varoluşsal bir tehdit Haberi Görüntüle

İRAN VEKİLLERİNE BU FÜZEYİ GÖNDERİYOR

Irak kuzeyinde Türk SİHA'larını hedef alan '358' adlı gezgin mühimmat, hem Yemen'de İran destekli Husiler hem de Lübnan Hizbullahı tarafından kullanılıyor. İran'ın Irak'taki vekil gruplarına da yolladığı '358' füzesini Iraklı Şii gruplar 2021 yılında sergilemişti. 

Yemen ve Kızıldeniz semalarında uçan Amerikan MQ-9 Reaper SİHA'larından 6'sı bu tip hava savunma aygıtlarıyla düşürüldü. Buna benzer mühimmatların bölgede yaygınlık kazanmasının önümüzdeki dönemde sivil uçuşlar, helikopterler ve acil tahliye operasyonları dahil olmak üzere tüm hava trafiğini olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapılıyor. 

Senatör Chuck Schumer ve 'terör koridoru yönetmeni' Brett McGurk

ABD Kongresi'nde İsrail'in hizmetkârlarından senatör Chuck Schumer, Yahudi Rockefeller ailesinin emrinde çalışıyor. Suriye ve Irak'ın bölünmesi ve Türkiye güneyinde terör koridoru oluşturulması planının sahadaki uygulayıcısı olan Brett McGurk ise sık sık Schumer'e rapor sunuyor.

McGurk, Suriye'de PKK/YPG ile DEAŞ/IŞİD arasında yıllarca devam eden 'toprak devir teslim tiyatrosunu' yönetmişti.

Donald Trump döneminde başkan danışmanlığı görevinden kovulan McGurk, Joe Biden iktidarında terfi almış ve ABD Başkanı'na bağlı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörlüğü'ne getirilmişti. 

PKK'ya İran füzeleri sağlanması ve KYB-PKK-İran ittifakının kurulmasına McGurk'ün de rolü olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.   

Habere Tepki Ver

0

7

2

0

5

0

2

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading