Yandex Metrica
SON DAKİKA

Yedi denizin ötesinde farklı bir dünya: Nüfusu yalnızca 234! NASA fotoğrafı gösterince dünya şaşırdı

Yedi denizin ötesinde farklı bir dünya: Nüfusu yalnızca 234! NASA fotoğrafı gösterince dünya şaşırdı

NASA geçtiğimiz günlerde dünyanın bir parçası olan fakat kendi ayrı dünyasını geliştiren o adayı fotoğrafladı. Tristan da Cunha, okyanusa yayılmış geniş yosun ormanlarıyla çevrili, dünyanın en uzak adası! Nüfusu ise sadece 234...

Dünya

01.07.2024, 13:17

Dünyanın farklı bölgelerinde iklim açısından büyük çeşitlilikler bulunurken, insan yerleşiminde, toplumda, yaşam biçiminde, gelenekte, kültürde, dilde ve yaşam koşullarında da şaşırtıcı çeşitlilik görülmektedir. 

İster Sibirya, Alaska, Danimarka veya Grönland gibi en soğuk bölgeler, ister sıcaklığın 50 santigrat dereceyi aştığı Kuveyt'in Mitribah bölgesi olsun, bu bölgelerde yaşamı sürdürmek oldukça zordur. Aynı şekilde uçsuz bucaksız okyanuslardaki uçsuz bucaksız sularla çevrili adalarda da hayat kolay değil. Muazzam zorluklara rağmen insanın iradesi ve hayatta kalma kararlılığı, onu bu durumlarla yüzleşmeye muktedir kılmaktadır. 

Fırtına öncesi sessizlik! Dünyaca ünlü uzman böyle duyurdu: Altın fiyatları alev alacak! Fırtına öncesi sessizlik! Dünyaca ünlü uzman böyle duyurdu: Altın fiyatları... Haberi Görüntüle

SADECE 234 KİŞİ YAŞIYOR

Dünyanın olumsuz hava koşullarına maruz kalan her yerinde bir benzerlik görülüyor. Bu bölgelerdeki nüfus oldukça azdır. Danimarka'nın nüfusu 60 binden azdır. Grönland büyük bir ülke ama nüfusu sadece 56 bin. Alaska'nın nüfusu yaklaşık 7,5 bin ve Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 35 milyondur. Yalnız ada Tristan da Cunha da böyle bir yer. Bu adanın nüfusu daha önce sadece 250 iken 2023 yılında sadece 234'e düştü. Buradaki sakinlerin tümü Britanya Denizaşırı Toprakları vatandaşlarıdır.

Balkanlarda hayat durdu: 4 ülkede elektrik kesildi, insanlar sokaklara akın etti! Balkanlarda hayat durdu: 4 ülkede elektrik kesildi, insanlar sokaklara akın... Haberi Görüntüle

ADAYA EN YAKIN MEDENİYET 2437 KM

Tristan da Cunha'nın ne kadar yalnız olduğu, kendisine en yakın ada olan Trinidad ve Tobago'daki St. Helena adasına olan uzaklığının 2437 kilometre olmasından anlaşılabilir. Güney Afrika'nın Cape Town'u 2787 kilometre uzakta. Bu adaya ulaşmak için hava bağlantısı yoktur. Buraya ancak tekneyle gidilerek ulaşılabilir. Güney Afrika'dan Tristan da Cunha Adası'na ulaşmak altı gün sürüyor. 

Güney Atlantik Okyanusu'ndaki bir grup volkanik adadır. Tristan yaklaşık 98 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Bu ada grubuna dahil olan Gough Adası'nda bir meteoroloji istasyonu bulunmaktadır. Bunun dışında, ulaşılması daha zor olan Bülbül Adası da dahil olmak üzere bu grubun diğer küçük adalarında yerleşim yoktur. 

İki denizaltı torpido saldırısı düzenledi: NATO kıyıları tehlikede: Savaş provası İki denizaltı torpido saldırısı düzenledi: NATO kıyıları tehlikede: Savaş provası Haberi Görüntüle

DENİZE BAĞLI BİR HAYAT

Tristan Adaları'nın ilk kez 1506 yılında Portekizli kaşif Tristão da Cunha tarafından görüldüğü söyleniyor. Dalgalı deniz koşulları nedeniyle adaya ulaşamasa da ana adaya kendi adını Ilha de Tristão da Cunha adını verdi. Daha sonra adı Tristan da Cunha oldu. 19. yüzyılın başlarında İngiliz askerleri ve sivillerin bu adaya ulaştığı söyleniyor. Daha sonra oraya yerleşmişler ve böylece bu ıssız ada yerleşim yeri haline gelmiş.

Tristan da Cunha adasında yaşayan insanlar geçimini balıkçılık işinden sağlıyor. Bunun dışında turistlerin de bu adaya ulaşması, buradaki insanlara gelir sağlıyor. Bu ada grubunun da kendi anayasası var.

Tristan da Cunha yalnız olabilir ama birçok yönden dünyadan yalıtılmıştır. Burada denize bağımlı bir ekosistem var. Adada yaşayanların yaşamı, denizde yaşayan hayvanların ve bitkilerin yaşamlarıyla iç içedir. Bu adada yaşayan insan sayısı 250 bile olmasa da, şartlar ne kadar olumsuz olursa olsun vazgeçmenin yasak olduğunu dünyaya güçlü bir iradeyle verdikleri mesajını veriyorlar.

Habere Tepki Ver

0

1

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading