Yandex Metrica

DOLAR

33.98

%0.05 expand_less

EURO

37.73

%0 expand_less

ALTIN

2728.30

%0.04 expand_less

BIST

9771.16

%0 expand_less

BTC ($)

52845.59

%0 expand_less

Sitede Ara

Bu oyun yeni başladı! Bankalardan kredi çekecekler dikkat: Tüketicilere ek ücret tuzağı!

Bu oyun yeni başladı! Bankalardan kredi çekecekler dikkat: Tüketicilere ek ücret tuzağı!

Kredi kullanarak konut satın almak isteyen vatandaşlar bankaların kapısını çalarken, bankalar ise vatandaşlar fark etmeden  masraf üstüne masraf çıkarmaya başladu. Konut sigortası ve hayat sigortası yaparken vatandaşın istediği sigorta şirketlerinden teklif alarak en uygun fiyatlı sigortayı tercih etme seçeneğini de elinden alan bankalar son olarak EFT ücreti de keserek masrafları artırdı.

Ekonomi

25.07.2024, 10:42

Konut sigortası ve hayat sigortası yaparken vatandaşın istediği sigorta şirketlerinden teklif alarak en uygun fiyatlı sigortayı tercih etme seçeneğini de elinden alan bankalar son olarak EFT ücreti de keserek vatandaşların masraflarını artırdı. 

Konut kredisi çekmek isteyen vatandaşlar için bankalar  yaklaşık 1 milyon TL'lik konut kredisi için 10 yıl vadeli ortalama yüzde 3.30 faiz tutarıyla vatandaştan toplam kredi geri ödemesini 4 milyon TL olarak isterken, bu da yetmezmiş gibi daha kredi kullanım aşamasında zaten yeterli parası olmadığı için bankaya başvuran vatandaşlardan EFT ücreti kesiyor. 

Emeliye dev maaş promosyonu! Eylül ayını bekleyen havalara uçacak Emeliye dev maaş promosyonu! Eylül ayını bekleyen havalara uçacak Haberi Görüntüle

7 KALEMDE MASRAF KESİYORLAR 

Bankaların kredi için kendilerine başvuran vatandaştan 7 farklı kalemde ücret talep ettikleri öğrenildi.

1 milyon TL'lik kredi kullanımlarında konutun durumu ve bölgesine göre yaklaşık 8-15 bin TL arasında değişen ekspertiz ücreti, ilki peşinen alınan ve her yıl uygulanan ortalama 8-20 bin TL arasında değişen konut sigortası, kısa süreli kredi kullanımlarında tek sefer, 10 yıllık kullanımlarda ise her yıl olacak şekilde ortalama 15-80 bin TL arasında değişen hayat sigortası, kredinin binde 5'i oranında kredi tahsis ücreti (eski adı dosya masrafı), yaklaşık 1000 TL ipotek tesis ücreti, kredinin onaylanması sürecindeki işlemler için kredinin belirli bir yüzdesi şeklinde komisyon bedeli (bankadan bankaya değişiyor) ve şimdi de EFT adı altında yaklaşık 1 milyon TL'lik gönderim için 1000 TL ücret kestiği öğrenildi.

Tüm bu kesintilerle bankaların 1 milyon TL'lik konut kredisi kullanan vatandaşlardan ilk etapta 75 bin TL'ye yakın ücret tahsil ettiği ve vatandaşa 925 bin TL verdiği kaydedildi.

Para piyasaları bu verilere odaklanmıştı: ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3 büyüdü Para piyasaları bu verilere odaklanmıştı: ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde... Haberi Görüntüle

EFT ÜCRETİ ALINMAYA BAŞLADI

Bankaların son olarak uygulamaya aldığı EFT ücreti ise bu kadarı da olmaz dedirtti. .Daha önce konut kredisi kullanacak kişi bankaya gider eğer hesabı yoksa kredi kullanacağı banka tarafından hesap açılır ve uygun görülen kredi miktarı EFT ücreti olmadan doğrudan evini satan kişinin hesabına aktarılırdı.

Bankaların önce parayı krediyi kullanan kişinin hesabına aktardığı, buradan da yine banka yetkilisi tarafından EFT ücreti kesilerek konutunu satan kişiye gönderildiği ortaya çıktı. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Loading