Yandex Metrica
SON DAKİKA

Koparılmasın diye mezarlık alanlarında yetiştiriyor! Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin TL!

Koparılmasın diye mezarlık alanlarında yetiştiriyor! Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin TL!

Sinep köyünde doğal olarak yetişen ve lokal endemik bir bitki özelliği taşıyan Siirt adaçayı (Salvia Siirtica), koparmadan önce bin defa düşünmesi gerekiyor. 

Gündem

11.06.2024, 16:38

Sinep köyünde doğal larak yetişen ve lokal endemik bir bitki özelliği taşıyan Siirt adaçayı (Salvia Siirtica), koparılması halinde 387 bin 141 lira ceza kesiliyor.

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, Adaçayı'nın ballıbabagiller familyasına ait bir tür olduğunu ifade etti. Ülke genelinde bulunan yaklaşık 100 adaçayı türünden 50'den fazlasının endemik olduğunun altını çizden Fidan,"Bazıları lokal endemik özellik gösterir. Siirt adaçayı da bu lokal endemik türlerden biridir ve dünya üzerinde sadece Siirt'in belirli bir noktasında yetişmektedir. Her yıl 15-20 günlük bir dönemde çiçek açar ve ardından çiçeklerini kapatıpmeyve olgunlaştırmaya başlar." dedi. 

Olumsuz hava şartları havayolu trafiğini vurdu: Uçuşlar iptal! Olumsuz hava şartları havayolu trafiğini vurdu: Uçuşlar iptal! Haberi Görüntüle

KOPARANA 387 BİN TL 

Siirt adaçayının koruma altına alındığı ve bu türün tehlike kategorisinde yer aldığını vurgulayan Fidan, bu bitkinin koparılması durumunda 387 bin 141 lira ceza uygulandığını söyledi. 

Eşi, fenomen Neslim Güngen’i anında sattı: Bir darbe de çalışanlarından! Zorla kullandırtmışlar Eşi, fenomen Neslim Güngen’i anında sattı: Bir darbe de çalışanlarından!... Haberi Görüntüle

MEZARLIKLARIN OLDUĞU ALANDA YETİŞTİRİLİYOR 

 Fidan, Siirt adaçayının doğal yayılış alanının köy mezarlığı olduğunu belirterek şunları söyledi; 

Siirt adaçayının bulunduğu alan son derece önemlidir. Kültürel inançlarımıza göre mezarlıklar bitkilerin korunması için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle mezarlık alanlarından bitki koparılmasının doğru olmadığına inanıyoruz. Siirt adaçayı doğal olarak koruma altında olan bir tür olarak değerlendirilmektedir.

Siirt adaçayı ballıbabagiller familyasında yer alıyor. Tıbbi aromatik bitkiler grubuna dahildir. Birçok araştırmacı bu tür üzerinde çalışma yapıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading