Yandex Metrica
SON DAKİKA

Körfez'e açılan yol: BAE basınında dikkat çeken Türkiye-Suriye analizi: Hedef yeni ticaret güzergahları

Körfez'e açılan yol: BAE basınında dikkat çeken Türkiye-Suriye analizi: Hedef yeni ticaret güzergahları

Suriye'deki Ulusal Uzlaşma Komitesi üyesi Omar Rahmoun, Pazar günü Rus "Sputnik" ajansına verdiği röportajda, "Rusya'nın önderliğinde Suriye-Türk mutabakatının ticari bir fuarın açılmasına yol açtığını" belirtti. Ankara'ya bağlı kuruluşların kontrolündeki alanlarla geçişler yapılırken, Uluslararası Kuzey-Güney (Türkiye-Suriye-Ürdün) yolunun açılması için de çalışmalar sürüyor.

Gündem

01.07.2024, 16:46

Suriye'deki Ulusal Uzlaşma Komitesi üyesi Omar Rahmoun, "Suriye Cumhurbaşkanlığı sayfasında Türk tarafıyla her türlü yeni yakınlaşmaya açık olduğuna dair yapılan açıklamalar ve buna eşlik eden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisi sonrasında Suriye- Türk anlayış ve yakınlaşma dilinin siyaset sahnesinde su yüzüne çıkmaya başladığını" vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Eroğan'ın sözleşmeyi reddetmediğini belirtyen Rahmaon, "Suriye Devlet Başkanı Beşer Esed ile yaptığı görüşmede, iki taraf arasında daha önce var olan güçlü ilişkileri ele alarak, 'onların yenilenmesinde herhangi bir sakınca olmadığını" belirtti.

22 sanık yeniden hakim karşısında! Sinan Ateş cinayetinde ikinci celse başladı! 22 sanık yeniden hakim karşısında! Sinan Ateş cinayetinde ikinci celse... Haberi Görüntüle

HEDEF YENİ TİCARET YOLU

Sözlerine devam eden Rahmoun, "Rusya'nın sponsorluğunda Suriye-Türkiye ilişkilerinin gerçek bir yakınlaşma ve uyum aşamasına girdiği söylenebilir" ifadelerini kullandı ve ekledi, "Sahada bu yakınlaşma, sonuçlarını Halep'in doğusunda Ankara'ya sadık grupların kontrolünde olan bölgeleri Suriye devletinin bölgelerine bağlayan Ebu El Zandin kapısının açılmasıyla göstermeye başladı." dedi.

Açıklamalarına devam eden Rahmoun, "Bu geçiş üzerindeki çalışmalar ilk ticari haliyle başlamış olup, insani amaçlar, tıbbi durumlar, yerinde edilmiş kişilerin geri dönüşü ve üniversiye, okul öğrencilerin geçişi için kullanılacaktır." dedi.

Suriye'deki Ulusal Uzlaşma Komitesi üyesi Omar Rahmoun, "Türklerin Halep'in kuzeyindeki Azez bölgesinden geçerek Suriye'nin orta kısmına, Şam'a ve oradan da Türkiye'nin önemli hayati ticaret yolu olan Deraa'ya uzanan Gaziantep yolunu açma niyetinden söz ettiği bilgisini verdi. Bu da onu Ürdün ve Körfez ülkeleriyle birbirine bağlıyor" şeklinde konuştu.

Eski Yunanistan Başbakanı Papandreu'dan Türkiye'ye çağrı: 'Beraber hareket edelim' Eski Yunanistan Başbakanı Papandreu'dan Türkiye'ye çağrı: 'Beraber hareket edelim' Haberi Görüntüle

ZİRVE IRAK'TA

Öte yandan Türkiye Suriye zirvesine ilişkin El-Vatan gazetesinden çarpıcı bir iddia geldi. Şam merkezli gazete, Bağdat'ın, Suriye ile Türkiye arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla müzakerelerin yapılacağı yer olacağını bildirdi.

Suriye merkezli gazete, Şam'daki bir hükümet kaynağına dayandırdığına haberi göre tarafların müzakerelere başlayacakları tarih henüz belli değil. El Vatan, yaklaşmakta olan Suriye-Türkiye toplantısı, "sınır bölgelerindeki duruma ilişkin siyasi anlayış ve anlaşmalara yol açması beklenen uzun bir müzakere sürecinin başlangıcı" olacak ifadelerine yer verdi.

Haberde belirtildiği gibi Türk tarafı, Moskova ve Bağdat'tan, "iki ülke arasındaki ilişkileri önceki durumlarına geri getirmesi gereken tüm ayrıntıları tartışmak için herhangi bir üçüncü tarafın varlığı olmadan ve medyadan uzakta Suriye tarafıyla ikili bir diyalog masasında hazır bulunmalarını" istedi.

Gazete, Ankara ile Şam arasında ortaya çıkan yakınlaşmanın, başta Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan olmak üzere Arap ülkelerinin desteğini aldığı belirtildi. El Vatan, Rusya, Çin ve İran'ın da tarafları ikili ilişkiler kurmak için diyaloğa girmeye teşvik ettiğini bildirdi.

2024 Temmuz en düşük memur maaşı ne kadar? 9/1 8/2 7/3 6/1 derece ve kademe memur maaşı ne kadar? 2024 Temmuz en düşük memur maaşı ne kadar? 9/1 8/2... Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'IN SURİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü Suriye rejiminin lideri Beşşar Esad'ın "Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere açık olduğunu" söylediğini aktaran bir gazetecinin, "Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulur mu?" sorusu üzerine şunları kaydetmişti:

"Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Yani biz Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Suriye'nin de iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz. 

Çünkü Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur. Nasıl ki biz Suriye'yle ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz Sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi de bir derdimiz asla yok." 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading