Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Rumları korkutan sözler: Güney Kıbrıs soykırıma destek verirse Türkiye'nin müdahale hakkı doğar

Rumları korkutan sözler: Güney Kıbrıs soykırıma destek verirse Türkiye'nin müdahale hakkı doğar

Uluslararası Hukuk Profesörü Selami Kuran'ın Güney Kıbrıs'a yönelik 'soykırım' uyarısı Yunan basınını panikletti. Garantör sıfatıyla Türkiye'nin Ada'nın tamamında söz sahibi olduğunu kaydeden Prof. Kuran, GKRY bölgesinin İsrail çıkarları doğrultusunda kullanılmaya devam etmesi halinde Ankara'nın duruma fiilen mühahale edebileceğini söylüyor. 

Gündem

27.06.2024, 12:25

ABD ile savunma işbirliği anlaşmaları imzaladıktan sonra limanlarını Washington'un savaş gemilerine açan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), 7 Ekim sonrasında İsrail soykırımının ana ortaklarından biri haline geldi.

ABD, İngiltere ve İsrail'e ait uçaklar düzenli olarak Güney Kıbrıs'a inip kalkıyor, buradaki İngiliz üsleri de yoğun olarak kullanılıyor.

40 bini aşkın sivilin öldürüldüğü soykırımda kullanılan bombalar İsrail'e Güney Kıbrıs'taki İngiliz üslerinden taşınırken, katliamlar için hedef işaretlemesi yapan istihbarat uçakları ve SİHA'lar da yine Kıbrıs'ı kullanıyor. 

Güney Kıbrıs'ın İsrail'in amaçları için operasyon merkezine dönüşmesi Lübnan Hizbullah'ının sert tepkisini çekti ve grubun lideri Hasan Nasrallah, Ada güneyinin vurulabileceği mesajı verdi.

Yükselen tansiyona ilişkin Rum tarafına uyarılarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise "Ortadoğu'da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur, bizi de bulur" dedi.

Ancak gerek Güney Kıbrıs gerekse de Yunanistan, Fidan'ın bu uyarılarını ciddiye almış görünmüyor. Oysa İsrail'in, Kıbrıs topraklarını kendi çıkarları için kullanması, uluslararası hukuk ve imzalanmış anlaşmalara göre Türkiye'ye müdahale hakkı veriyor. 

Prof. Dr. Selami Kuran

Ünlü hukukçu Prof. Dr. Selami Kuran'ın mevcut krize ilişkin değerlendirmesi Yunan basınını korkutmaya yetti.

Deniz hukuku uzmanı Prof. Kuran, Rumlarla İsraillilerin deniz kaynaklarını araştırma anlaşması imzaladığını, bunun bugünlerde İsrail'in askeri çıkarları doğrultusunda kullanılıyor olabileceğine dikkat çekiyor. 

Yeşilçam'ın usta sanatçısı İzzet Günay'dan kötü haber! Apar topar hastaneye kaldırıldı Yeşilçam'ın usta sanatçısı İzzet Günay'dan kötü haber! Apar topar hastaneye... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE GEREKİRSE MÜDAHALE EDEBİLİR

İngiliz üslerinden kalkan uçakların İsrail'e malzeme taşıdığını hatırlatan Kuran, Güney Kıbrıs'ın Tel Aviv üssü haline gelmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çiziyor. 

TRT Haber'e yaptığı değerlendirmede Prof. Kuran şunları söylüyor:

"Türkiye, Yunanistan ve İngiltere burada garantör. Tel Aviv’in buradaki faaliyetleri tüm bu uluslararası hukuk ile çizilen çerçevenin de dışında kalıyor. Daha net bir ifadeyle İsrail ve GKRY uluslararası hukuku çiğniyor. Garantör olarak Türkiye'nin, Ada'nın tamamını ilgilendiren konularda söz hakkı var. Üçüncü ülkelerle yapılan askerî anlaşmalar da bu çerçevede ele alınabilir. 

Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan hakları var. Bunları daha önce kullandı. Gerekirse yine kullanır. Çünkü askerî amaçla kullandırılan üsler meselesi anlaşmalara aykırı. Ankara bu süreci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na taşıyabilir." 

Güney Kıbrıs'taki İngiliz üsleri Amerikan ve İsrail uçaklarının soykırım için operasyon merkezi haline geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü! İşte ele alınan konular Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü! İşte ele alınan konular Haberi Görüntüle

KIBRIS TÜRKLERİ OLUMSUZ ETKİLENİRSE...

"Eğer Rum Yönetimi bu uyarıları dikkate almazsa o zaman Türkiye birtakım başka faaliyetlerde bulunabilir. Oradaki havalimanı ve limanların hukuku aykırı kullanımıyla ilgili somut adımlar atabilir. Ayrıca, Hizbullah eğer iddia ettiği gibi GKRY tarafını vurursa o zaman Ada’nın bütünlüğü açısından yine garantör olarak Türkiye’nin söyleyeceği şeyler olabilir.

GKRY tarafı ‘lojistik üs’ diyerek konuyu geçiştirmeye çalışıyor. Ama askeri olarak da kullanıldığına dair ciddi kanıtlar ortaya çıkarsa o zaman Kıbrıs için atılan imzaların baypas edildiği ortaya çıkar ki bu da uluslararası hukuk açısından doğru değil.

Türkiye, bu hukuk tanımazlığın ve suistimalin önlenmesi için elbette adımlar atabilir. Herkesin üzerinde hemfikir olduğu konu Ada’daki Türk halkını etkileyecek olumsuz bir durumun mutlaka karşılık bulacağı gerçeğidir. Umarım, GKRY bu yoldan döner ve Ada’nın huzurunu doğrudan etkileyecek hukuksuzluklara imza atmaktan vazgeçer."

Ehliyeti olanlar dikkat! 15 TL yerine 4 bin TL ödemeyin: Süre yıl sonu doluyor Ehliyeti olanlar dikkat! 15 TL yerine 4 bin TL ödemeyin:... Haberi Görüntüle

YUNAN BASINI O AÇIKLAMAYLA PANİKLEDİ

Prof. Dr. Selami Kuran'ın net uyarıları Yunan basınını panikletmeye yetti. Pentapostagma adlı haber sitesi, "Uluslararası Hukuk Profesörü, devletin yayın organında, Türkiye'nin Kıbrıs'ı işgal etmek için hukukî haklara, yasal dayanaklara sahip olduğunu öne süren son derece provokatif ve asılsız bir analiz ileri sürdü" şeklinde ifadeler kullandı. 

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası İsrail-Lübnan savaşında İslam ülkelerini Beyrut'a destek vermeye çağırması da hatırlatıldı. 

 

Habere Tepki Ver

18

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading