Yandex Metrica

Sitede Ara

Tarihi zirve nerede olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan-Esad görüşmesinde tarih belli oldu

Tarihi zirve nerede olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan-Esad görüşmesinde tarih belli oldu

Suriye ile normalleşme adımları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın, Eylül ayında üçüncü bir ülkede bir araya geleceği aktarıldı. Toplantı için tüm hazırlıkların yapıldığını belirten kaynaklar, zirve öncesi iki ülkenin de taleplerini ilettiği belirtti.

Gündem

05.07.2024, 12:02

Tarihi zirvenin üçüncü bir ülkede gerçekleştirileceğini belirten kaynaklar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esad görüşmesinin ilk adımlarının 11 Haziran'da atıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Moskova ziyareti sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev'i Şam'a göndererek, Esad'ı Şanghay İş Birliği Örgütü (ŞİÖ) Toplantısı'na katılması için ikna etmesini istediği bildirdi. Ayrıca Esad, "Normalleşmeye hazırız." mesajı verdi ancak ŞİÖ Toplantısı'na katılmadı.

Son dakika... AK Parti'de 7 ilde değişim: Yeni başkanlar belli oldu Son dakika... AK Parti'de 7 ilde değişim: Yeni başkanlar belli... Haberi Görüntüle

ZİRVE TARİHİ BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad arasında gerçekleştirilmesi planlanan görüşmenin detaylarını aktaran kaynaklar, Eylül 2024'e kadar yapılmasının düşünüldüğünü, zirvenin üçüncü bir ülkede yapılmasına ise kesin gözüyle bakıldığını belirtti.

Zirvenin yapılacağı ülke olarak Irak, Rusya ve Körfez ülkelerinin ön plana çıktığı ifade edilirken, Şam yönetiminin hazırlıklarını komşusu Irak'a göre yaptığı aktarıld. Görüşmenin hangi ülkede olacağının ise, Putin'in Türkiye ziyareti sonrası netlik kazanacağı bildirildi.

Dünyanın gözü kulağı bu zirvede! Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'le görüşecek: Ana gündem Orta Koridor Dünyanın gözü kulağı bu zirvede! Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'le görüşecek: Ana... Haberi Görüntüle

TALEPLER İLETİLDİ

Tarihi zirve öncesi iki ülke taleplerini iletti. Buluşma öncesi iki ülke askeri, siyasi, ekonomik, terör ve mültecilerle ilgili konuların belirlenmesiyle alakalı karşılıklı komisyonlar kuracak. Daha önceki talepler revize edilecek. Toplantıda en önemli başlıklar; Suriye'nin egemenliği, mültecilerin ülkelerine dönüşü ve PKK/YPG olacak.

Şam yönetiminin, iyi niyet göstergesi olarak Türk askerinin birkaç noktadan çekilmesini istediğini belirten kaynaklar, Türkiye'nin ise, "PKK/YPG ve DEAŞ dahil bütün tehdit unsurlarına karşı birlikte hareket edelim." önerisinde bulunduğu öğrenildi. 

Ankara ayrıca, görüşmeye hazırlık sürecinin sessiz yürütülmesini, görüşmenin heyetler düzeyinde değil lider odaklı olmasını ve harici bir ülkenin toplantıya katılmamasını talep etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading