Yandex Metrica
SON DAKİKA

İsrail'in soykırım silahı Beyaz Fosfor'u inceleyelim: Kemikler eriyor, cıva 800 dereceye kadar yükseliyor ve yavaş yavaş öldürüyor

İsrail'in soykırım silahı Beyaz Fosfor'u inceleyelim: Kemikler eriyor, cıva 800 dereceye kadar yükseliyor ve yavaş yavaş öldürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre İsrail, Lübnan'a da beyaz fosfor bombası attı. Barbar saldırıda 173 sivil yaralanırken beyaz fosfor tehlikesi tekrar gündemin ilk sırasına yerleşti. Peki İsrail'in Gazze ve Lübnan'a saldırmak için kullandığı beyaz fosfor neden bu kadar tehlikeli?

Dünya

07.06.2024, 13:18

Gazze Şeridi'nde devam eden soykırıma tepki gösteren Lübnan Hizbullah'ı yakın zamanda İsrail'e füze saldırıları düzenlemişti. Bunun üzerine İsrail Salı günü Lübnan ve Gazze'ye bir misilleme gerçekleştirdi. 

Küresel insan hakları örgütleri Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, katil İsrail'in Lübnan ve Gazze'de beyaz fosfor saldırıları düzenlemekle suçladı. İsrail Uluslararası İnsani Hukukuna aykırı olan bu bombaları özellikle insan yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde kullandı.

Peki İsrail'in Gazze ve Lübnan'a saldırmak için silah olarak kullandığı Beyaz Fosfor neden bu kadar tehlikeli?

Hamas'tan ABD'ye çağrı: 'Netanyahu'nun amacı soykırıma devam etmek' Hamas'tan ABD'ye çağrı: 'Netanyahu'nun amacı soykırıma devam etmek' Haberi Görüntüle

BEYAZ FOSFOR NEDİR?

Beyaz fosfor yapışkan bir kimyasal bileşendir. Genellikle sarı veya bulutlu görünür. Kokusu sarımsağa oldukça benzer. Bu kimyasal oksijenle temas ettiği anda hemen yanar. Beyaz fosfor oksijenle temas ettiği anda büyük bir gürültüyle patlar. Dumanının sıcaklığı 800 santigrat dereceye (1500 Fahrenheit derece) kadar ulaşır. Beyaz fosfor bir kez alev aldığında söndürülmesi çok zordur. Cilde ve kıyafetlere yapışır.

Beyaz fosfor herkese her bakımdan zararlıdır. Yakıldığında çıkan duman ve içerdiği fosforik asit ve fosfin nedeniyle gözlerde şiddetli yanma hissine neden olur. Solunum sistemi için de zararlıdır. Az miktarda beyaz fosfor bile deriyle temas ederse deri yoluyla kemiklere ulaşır. Bir insana isabet ederse kemikleri erir. 

Beyaz fosfor yağlar üzerinde daha etkilidir yani yağda oldukça çözünür. Böyle bir durumda insanın üzerine düşerse çok fena yanar. Vücuda düştüğünde et tabakasını yakar, daha sonra derideki kan akışına karışarak organlara zarar verebilir. Bundan dolayı kalp, böbrek ve karaciğer zarar görür. Böyle bir durumda organ yetmezliği de ortaya çıkabilir.

Beyaz fosfor bombalarının ateşinin suyla söndürülmediğini, bunun için kum serpme gibi yöntemlerin kullanıldığını öğrendiğinizde şaşıracaksınız. Eğer beyaz fosfor izleri kalırsa, şerit çıkarıldıktan sonra bile havayla temas edebilir ve tekrar tutuşabilir. Bunun dışında beyaz fosfor nedeniyle kaslar ve dokular da zarar görebilir. Mağdur bundan dolayı sakat bile kalabilir. 

Hamas heyeti Moskova'da: Rusya'dan esir talebi Hamas heyeti Moskova'da: Rusya'dan esir talebi Haberi Görüntüle

KULLANIMI SAVAŞ SUÇU SAYILIYOR

Beyaz fosfor uluslararası hukuka ve silahlı çatışma hukukuna göre yasa dışı değildir. Duman veya savaş alanı aydınlatması olarak savunma amacıyla kullanıldığı sürece herhangi bir tehdit oluşturmaz. Ancak herhangi bir ülkeye veya vatandaşa saldırmak için kullanılıyorsa, bunu yapmak uluslararası hukuka aykırıdır. Bu bir savaş suçu sayılabilir.

Ordular genellikle savaş alanlarını aydınlatmak için beyaz fosfor kullanır. Ateş başlatmak için de kullanılır. Ancak artık birçok ülke savaşta düşmanlara saldırmak için beyaz fosforu silah olarak kullanıyor.

Birinci ve ikinci dünya savaşlarında beyaz fosfor kullanıldı. Birinci ve ikinci dünya savaşlarında birçok ülke, karşıt ülkelerin ordularına ve sivillerine beyaz fosfor bombalarıyla saldırdı. ABD, Vietnam Savaşı'nda, 2004 Felluce Savaşı'nda, Irak ve Suriye'ye saldırılarında beyaz fosfor kullanmıştı. 22 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya askeri harekat düzenleyen Rusya, burada da birçok vilayete beyaz fosfor bombalarıyla saldırdı. Rusya daha önce de Suriye'deki IŞİD savaşçılarına karşı ayrım gözetmeksizin beyaz fosfor kullanmıştı.

İsrail, 2008-09'da Gazze'deki Hamas hedeflerine karşı askeri operasyonda beyaz fosfor bombaları kullandı. Bu savaş suçunun kanıtıydı. İnsan Hakları İzleme Örgütü bunu şiddetle eleştirmişti.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading