Yandex Metrica

Nijer'den Fransa'ya bir darbe daha: Devlete ait şirketin uranyum işletme ruhsatı iptal edildi

Nijer'den Fransa'ya bir darbe daha: Devlete ait şirketin uranyum işletme ruhsatı iptal edildi

Nijer'deki Fransız varlıkları yavaş yavaş sona buluyor. Afrika ülkesi, Fransız devletine ait nükleer enerji şirketi Orano'nun uranyum işletme ruhsatını iptal etti.

Dünya

22.06.2024, 02:07

Afrika ülkelerindeki yönetim değişiklikleri Fransa'yı üzmeye devam ediyor. Daha önce bu ülkedeki askeri varlığı sona eren Fransa'ya bir darbe daha geldi. Fransız devletine ait nükleer enerji şirketi Orano'nun uranyum işletme ruhsatı Nijer'deki askeri hükümet tarafından sonlandırıldı.

Şirketten yapılan açıklamada ülkenin kuzeyinde bulunan Imouraren uranyum yatağındaki işletme ruhsatının 20 Haziran itibarıyla sonlandığı bildirildi. Dünyanın en önemli uranyum yataklarında biri olarak kabul edilen Imouraren'de yaklaşık 200 bin ton rezerv bulunduğu belirtiliyor. Fransız şirket Orano, Imouraren yatağını 9 sene önce faaliyete sokmayı planlamıştı ancak 2011'de yaşanan Fukuşima nükleer felaketi dolayısıyla uranyum piyasası düştüğünden bu planını askıya almıştı. 

Teknolojinin bir mucizesi daha! Ölü atalarınızla konuşabilmek mümkün oluyor! Teknolojinin bir mucizesi daha! Ölü atalarınızla konuşabilmek mümkün oluyor! Haberi Görüntüle

ÖNCE UYARILDILAR

Nijer'de meydana gelen yönetim değişikliğiyle 2023'ün temmuz ayında iş başına gelen askeri hükümet, Orano'yu uyararak mart ayından başlamak kaydıyla 3 ay içinde çalışmalara başlanmaması halinde işletme ruhsatının iptal edileceğini bildirmişti. Şirket 4 Haziran'da faaliyete başlasa da Nijer Madencilik Bakanlığı, bunu yeterli bulmadı ve işletme ruhsatını iptal etti. Bu gelişmenin ardından Fransız şirket maden yatağını kamuya iade edecek. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan'dan Türkiye itirafı: 'Çok geciktik' Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan'dan Türkiye itirafı: 'Çok geciktik' Haberi Görüntüle

RUSYA MI ALACAK?

Dünya basınında çıkan haberlerde Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Orano'nun Nijer'deki varlıklarını almak için askeri yönetimle iletişime geçtiği öne sürülmüştü. İddiayla ilgili açıklama yapan Rus şirket bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurmuştu.

Nijer'deki uranyum yatakları en fazla Fransa'ya yarıyordu. Ülkede 18 nükleer santralde 56 reaktörün çalıştırılabilmesi için 7 bin 800 metrik ton uranyuma ihtiyaç duyuluyor. Sömürge geçmişini kullanan Fransa, zamanında yaptığı anlaşmalarla bu ihtiyacını 50 yıldır Nijer'den temin ediyordu. 

Orano ya da eski ismiyle Areva, Nijer devletiyle Sahra Çölü'nde yer alan Arlit kenti yakınlarındaki açık ocak maden sahasını işletiyordu. Nijer, Euratom Tedarik Ajansına (ESA) göre 2005-2020 döneminde yüzde 19'la Fransa'nın en büyük üçüncü uranyum tedarikçisi. İlk iki sırada Kazakistan ve Avustralya var.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading