Yandex Metrica

Sitede Ara

Şeker ve işlenmiş gıda sevenleri bekleyen son! O hastalığın kesin suçlusu oldukları belirlendi

Şeker ve işlenmiş gıda sevenleri bekleyen son! O hastalığın kesin suçlusu oldukları belirlendi

Fast food tüketiminin artması beraberinde kolon kanseri riskini getiriyor. Yapılan araştırmaya katılan bilim insanları şeker, doymuş yağ ve işlenmiş gıdalar açısından zengin Batı tarzı beslenmeyi kolon kanseri vakalarının artışındaki başlıca suçlu olarak tanımladı. En sağlıklı beslenmenin ise...

Sağlık

25.07.2024, 13:05

Şeker, doymuş yağ ve işlenmiş gıdalar açısından zengin olan Batı tarzı beslenme sağlıksız olmak isteyenler için bire bir. 

Bilim adamları, bu diyetin kolon kanseri vakalarındaki artışa önemli bir katkı sağladığını tespit etti. 

Geçmişteki 176 çalışmanın kapsamlı bir incelemesi, diyet ile kolon kanseri arasında anlamlı bir korelasyon olduğunu doğruladı.

Bilim adamları, Batı tarzı beslenmeyi kolon kanseri vakalarının artışındaki başlıca suçlu olarak tanımladı. 

Kahve düşkünlerinde o hastalığın görülme riski artıyor! Ölüme bile kapı araladığı ortaya çıktı Kahve düşkünlerinde o hastalığın görülme riski artıyor! Ölüme bile kapı... Haberi Görüntüle

OBEZİTEYE YOL AÇAN BAKTERİLERİ ÇOĞALTIYOR

Eş zamanlı olarak Batı tarzı beslenme, bağırsak bakteri çeşitliliğinin azalmasına yol açarak özellikle obeziteyle bağlantılı Bacteroides türlerinin çoğalmasını teşvik ediyor. 

Lif, meyve ve sebze açısından oldukça düşük olduğu için lifin parçalanmasında da zorluğa neden oluyor.

Aynı zamanda bağırsak iltihabını azaltmak için gerekli olan kısa zincirli yağ asitlerini üreten bakteri türlerinin eksikliğine de yol açıyor. 

Kronik inflamasyon, hücrelerde yıkıcı mutasyonlara yol açarak kansere dönüşme olasılığını artırabiliyor. 

Özellikle pizza, patates kızartması ve donut gibi aşırı işlenmiş gıdalar yüksek inflamasyon seviyelerini tetikleyerek sağlık risklerini daha da artırıyor. 

Yumurta diyeti nedir? Yumurta diyeti ile kaç kilo veriliyor? Yumurta diyeti nasıl yapılır? Yumurta diyeti nedir? Yumurta diyeti ile kaç kilo veriliyor? Yumurta... Haberi Görüntüle

Ani kalp durması aslında ani olmayabilir! Araştırmaya göre 24 saat önceden bazı işaretler veriyor Ani kalp durması aslında ani olmayabilir! Araştırmaya göre 24 saat... Haberi Görüntüle

EN SAĞLIKLISI AKDENİZ DİYETİ

Buna karşılık meyve, sebze, zeytinyağı ve yeşil çay gibi protein açısından zengin yiyeceklerin bol olduğu yeşil Akdeniz diyeti ise, incelenen tüm diyetler arasında sağlıklısı.

Bu diyet sadece çok çeşitli temel besinleri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığı teşvik eden bakterilerin çoğalmasını da teşvik ediyor. 

Hücresel hasar ve hastalıkla ilişkili bakterilerin varlığını önemli ölçüde azaltıyor. 

Daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu teşvik eden yeşil Akdeniz diyetinin, kolon kanserini önlemede ve genel sağlığı geliştirmede güçlü bir müttefik olduğu da araştırma kapsamında belirlendi. 

Kilo kaybı için teşvik edilen ve kronik kabızlığı gideren yüksek lifli diyetlerin aynı zamanda kolon kanseri, tip 2 diyabet ve inflamasyona karşı koruyucu bir etki gösterdiği ortaya çıktı.

Yüksek lif alımı, bağırsak mikrobiyomunu değiştirerek, kısa zincirli yağ asitleri gibi yararlı bileşikler üreten Lactobacillus ve Bifidobacterium bakterilerinde önemli bir artışa yol açtı.

10 yıldan fazladır cep telefonu kullananlar dikkat! Araştırmaya göre beyin kanseri riski... 10 yıldan fazladır cep telefonu kullananlar dikkat! Araştırmaya göre beyin... Haberi Görüntüle

Çoğu kadın tehlikenin farkında değil! Bilmeden yapılan bu hata adet düzenini alt üst ediyor Çoğu kadın tehlikenin farkında değil! Bilmeden yapılan bu hata adet... Haberi Görüntüle

BİTKİ BAZLI BESLENME BAĞIRSAK DOSTU

Araştırmada bitki bazlı beslenmenin faydaları da vurgulandı. 

Bu tür bir beslenme, bitkilerde bulunan polifenollerin faydalı bakterilerin büyümesini teşvik etmesi nedeniyle kolon kanseri riskini önemli ölçüde azalttı.

Bu diyetin, çeşitli bakteriyel hastalıklarla mücadele ettiği ve genel bağırsak sağlığını iyileştirdiği bilinen Akkermansia adlı bir bakteri grubunun varlığını özellikle arttırdığı görüldü.

Sonbaharda bu ürünleri kullanmayan kadınlar yandı! Kırış kırış bir cilde sahip olacaklar Sonbaharda bu ürünleri kullanmayan kadınlar yandı! Kırış kırış bir cilde... Haberi Görüntüle

İşte sağlık açısından en tehlikeli kahve! O ülkede içene 100 € para cezası veriliyor İşte sağlık açısından en tehlikeli kahve! O ülkede içene 100... Haberi Görüntüle

KIRMIZI ETE DİKKAT!

Ancak bilim insanları, kırmızı et açısından zengin, yüksek proteinli diyetlerle ilgili endişelerini dile getirdi. 

Etin parçalanması sırasında hidrojen sülfit açığa çıkıyor ve bu da yakındaki hücrelere zarar veren mutasyonlara neden oluyor.

Ünlü diş hekimi gençleri uyardı: Sahte diş tellerinden uzak durun! Korkunç bir şeye yol açıyor Ünlü diş hekimi gençleri uyardı: Sahte diş tellerinden uzak durun!... Haberi Görüntüle

50 YAŞ ÜSTÜ RİSKLİ

50 yaş altı kolon kanseri vakalarında endişe verici bir artış var. 

Her yıl tahminen 17 bin genç bu hastalığa yakalanıyor.

20'li yaşların sonlarında ve 30'lu yaşların başlarında olanlarda bu oran yüzde 70 civarında arttı.

Ayrıca safra kanalı, meme ve apandis kanserleri de dahil olmak üzere diğer kanser türleri de genç bireyler arasında hızla artıyor.

Yapılan bir araştırmada enerji içeceklerinde bulunan bir katkı maddesinin kanser hücresi büyümesinde potansiyel bir yakıt olduğu belirtildi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading