Yandex Metrica

Sıcak havada dondurma yemenin zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Biyolog Alexander Sozykin uyardı

Sıcak havada dondurma yemenin zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Biyolog Alexander Sozykin uyardı

Sıcak hava deyince özellikle çocukların aklına hemen dondurma geliyor. Ancak bu lezzetli tatlıyı hava çok sıcakken yemek sağlık için bazı zararları beraberinde getiriyor. İşte biyolog Alexander Sozykin'in uyarıları. 

Sağlık

09.06.2024, 10:36

Bir Maraş dondurması kadar olmasa da açık dondurmayı güzel yapan yerlerin sayısı artıyor. 

Neredeyse her şehirde açık dondurma yapıp satan meşhur yerler var.

Çocukların özellikle yazın severek tükettiği atıştırmalıkların başında da gelince, anne babalar "dondurma nereden yenir?" sorusu üzerinde bir hayli kafa yoruyor. 

"Çocuğuma açık mı yoksa kapalı dondurma mı yedirmeliyim?"

Bu yiyecekler tansiyonun düşmanı! Ünlü kardiyoloğa göre hipertansiyondan koruyan gıda... Bu yiyecekler tansiyonun düşmanı! Ünlü kardiyoloğa göre hipertansiyondan koruyan gıda... Haberi Görüntüle

Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme uzmanları yazın asla önermiyor Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme... Haberi Görüntüle

PAKETLİ DONDURMALAR MİKROP YUVASI

Neredeyse gıda işi yapan büyük küçük her işletmenin önünde bir dondurma dolabı görüyoruz. 

Pratik ve en yakın bulduğumuz yerden de alıp afiyetle yiyoruz.

Ancak içinde kullanılan malzemelerin gerçekliği hakkında en ufak bir fikrimiz yok. 

Küçükken yediğimiz, sokak köşelerinde, seyyar arabalarda satılan açık dondurmalardan son yıllarda nedense köşe bucak kaçıyoruz.

Hakkında çıkan "çok fazla bakteri ve mikrop barındırıyor" haberleri çocuklarımızın bu güzel tatlardan mahrum kalmasına yol açıyor. 

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise mikropla ilgili bu iddiaları karşı tezle çürütüyor. 

Dondurulmuş paketli gıdaların en büyük mikrop yuvası olduğunu dile getiren Küçükusta, yurtdışında bazı dondurulmuş fast food tarzı ürünlerin toplatıldığını kaydediyor. 

Küçükusta, işlenmiş un, şeker, trans yağlar ve katkı maddeleriyle üretilen “mühendislik ürünü” paketlenmiş dondurma ve diğer gıdaların kronik hastalıkların en önemli sebepleri arasında yer aldığını vurguluyor. 

Çocuğunuzun dili çileğe benziyorsa kardiyoloğa gidin! O organı için büyük tehlike Çocuğunuzun dili çileğe benziyorsa kardiyoloğa gidin! O organı için büyük... Haberi Görüntüle

DİYETİSYEN KULA: PAKETLİ DONDURMALAR KİLO ALDIRIYOR

Diyetisyen Esra Kula da ismi dondurma olsa da, içeriğinde gerçek süt, şeker ve salep bulunmayan paketli dondurmaların hem sağlığa zararlı olduğunu hem de kilo alımını artırdığını söylüyor.

Kula, dışarıdan alınan paket dondurmalar yerine evde yapılanların daha sağlıklı olacağını dile getiriyor. 

"Evde yoğurt, yulaf ve meyve blendırdan geçirilip dondurma kaplarına konularak alternatif ve sağlıklı yoğurtlar yapılabilir. Bu, birebir alışkın olduğumuz dondurma tadında olmasa bile soğuk ve sağlıklı bir yiyecek olarak ara sıra çocuklara sunulabilir." diyen diyetisten kilo vermek isteyenlerin de bu tür alternatifleri değerlendirebileceğinin altınızı çiziyor.

Elektronik sigara kandırmacası! Cihazlara oyun özelliği getirdiler! Gençler risk altında Elektronik sigara kandırmacası! Cihazlara oyun özelliği getirdiler! Gençler risk altında Haberi Görüntüle

Ölümcül hastalıkla ilgili korkutan tahmin! 2050 yılına kadar çoğu erkek buna yakalanacak Ölümcül hastalıkla ilgili korkutan tahmin! 2050 yılına kadar çoğu erkek... Haberi Görüntüle

SICAKTA DONDURMA YEMEK TEHLİKELİ Mİ?

Öte yandan biyolog Alexander Sozykin'e göre sıcakta dondurma yemek tehlikeli olabilir. 

“Sıcak havalarda mukoza zarını asla aşırı soğutmamalısınız. Sıcak havalarda dondurma yediğimizde güçlü bir sıcaklık farkı oluşur ve mukoza zarında ani lokal hipotermi oluşur." diyen Sozykin böyle bir durumda bademciklerde yeni bağışıklık hücrelerinin oluşumunun yavaşladığını dile getiriyor. 

Biyoloğun açıkladığı gibi, ağızda her zaman fırsatçı mikroflora bulunuyor ve bu, kontrolsüz üremesi bağışıklık hücreleri tarafından engellendiğinden normal koşullarda sağlıklı bir insan için tehlikeli değil. 

Ancak bağışıklık hücrelerinin aktivitesinin azalması nedeniyle kendisini "olumlu" bir durumda bulan bu patojen mikroflora, hızla çoğalmaya başlıyor ve hemen agresif bir şekilde mukoza zarından kan, lenf ve vücut dokularına nüfuz ederek çeşitli hastalıklara neden oluyor.

Hipotermi geçtiğinde bademcikler bu sürece yanıt olarak aktiviteyi ve lökosit oluşumunu artırıyor. 

Sıcaklıkları keskin bir şekilde yükseliyor, genişliyor ve şişiyor.

Bu da ağrıya neden oluyor. 

Burada hızlı bir boğaz ağrısı ve çeşitli viral hastalıklar oluşuyor. 

Tatilde aldığınız kiloları aynı hızda vereceksiniz! İşte altın değerinde 6 tavsiye Tatilde aldığınız kiloları aynı hızda vereceksiniz! İşte altın değerinde 6... Haberi Görüntüle

Meğer yıllarca değerini bilememişiz! Patatesin bu amaçla kullanıldığını kimse bilmiyor! Meğer yıllarca değerini bilememişiz! Patatesin bu amaçla kullanıldığını kimse bilmiyor! Haberi Görüntüle

BAŞ AĞRISINA BİLE YOL AÇIYOR

Alexander Sozykin'e göre aşırı sıcakta dondurma yemenin bir diğer olumsuz sonucu vücut aşırı ısınırken üst damağın keskin bir şekilde soğuması sebebiyle, sinir reseptörleri tahriş olması.

Bu durum beyin damarlarının spazmına neden olarak şiddetli baş ağrılarına yol açabiliyor.

 

Habere Tepki Ver

2

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading