Yandex Metrica

ABD ordusu Bayraktar TB3 benzeri bir SİHA için talep yayınladı: Mevcut projeden ümidi kestiler

ABD ordusu Bayraktar TB3 benzeri bir SİHA için talep yayınladı: Mevcut projeden ümidi kestiler

Kısa kalkış-kısa iniş (STOL) yetenekli bir SİHA yapma konusunda Amerikan General Atomics şirketinin Baykar ile yarışı devam ederken, Pentagon'un yayınladığı bir talep yazısı kafaları karıştırdı. 

Savunma

08.06.2024, 15:03

Kısa pistli gemiye inip kalkabilen bir SİHA konusunda Türk Baykar ile Amerikan General Atomics şirketi arasında yarış devam ederken ABD ordusunun yayınladığı bir talep yazısı kafaları karıştırdı. 

Pentagon, kısa kalkış-kısa iniş özellikli olan ve üzerinde çeşitli mühimmat ile görev yükleri taşıyabilen insansız hava aracı geliştirilmesi konusunda mevcut kabiliyetlerin ne olduğunun belirlenmesi için çağrıda bulundu. 

Teklife cevap verecek şirketlerin karşılaması istenen gereksinim listesine göre, yeni İHA'nın 30 bin fit irtifada en az 500 deniz mili uçabilmesi, kısa kalkış ve iniş özelliğine sahip olması; keşif, gözetleme, istihbarat toplama, saldırı, hassas saldırı ve komuta-kontrol yükleriyle teçhiz edilebilmesi gerekiyor.

Yeni İHA projesine ilişkin talep yazısı ABD hükümetine bağlı The System for Award Management (SAM) platformunda yayınlandı.

Elektro-optik kamera ve sentetik açıklıklı radar (SAR) ile donatılacak İHA'nın hassas güdümlü füzeleri ateşleyebilmesi, aynı zamanda aylak mühimmatlara komut gönderebilmesi isteniyor. 

Bu görevleri yaparken insanlı uçaklarla da uyum içinde çalışacak İHA için Amerikan şirketleri 7 Temmuz'a kadar teklif sunacak. Henüz fikir aşamasındaki İHA'nın 1000 librelik (yaklaşık 450 kg) mühimmat taşıması hedefleniyor. 

TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2 bin kilometreye uçurur TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2... Haberi Görüntüle

İSTERLER GENERAL ATOMICS'İ UMUTLANDIRDI 

Amerikan savunma uzmanları Pentagon'un SİHA teknolojisinde yeni bir aşama konusunda arayış içinde olduğunu, bu doğrultuda General Atomics üretimi MQ-1C Gray Eagle tipi hava aracının geliştirilebileceğini kaydediyor. 

General Atomics Sözcüsü Mark Brinkley, "Ordunun potansiyel olarak kısa kalkış ve iniş (STOL) yeteneğini, bunun yanında geleneksel olmayan pistlerden operasyon yapma yeteneğini benimsediğini görmek harika" diyor. 

Brinkley, Pentagon'un son yayınladığı talep metninin, General Atomics ürünü Gray Eagle'a STOL yeteneği kazandırma, aynı zamanda bu İHA'yı toprak pistlerden havalandırabilme amacıyla uyumlu olduğunu kaydediyor.

Şirket MQ-1C'yi bir süredir 300 fit (91,5 metre) uzunluğundaki pistten havalandırma hedefini tutturmaya çalışıyor. 

MQ-9B'yi kısa pistli uçak gemisinden kalkarken gösteren bilgisayar görseli

Öte yandan 2022 yılı mayıs ayında yeni bir MQ-9B varyantını tanıtan General Atomics bu SİHA'nın kısa kalkış ve iniş (STOL) özelliğine sahip olacağını, LHD gemilerinden mancınık gerektirmeden kalkacağını ileri sürmüştü. 

Avustralya'nın Canberra sınıfı gemilerinde, İngiltere'nin Queen Elizabeth uçak gemisinde ve Japon Izumo sınıfı küçük uçak gemisinde konuşlandırılabileceği ileri sürülen bu SİHA konusunda aradan geçen 2 yıl boyunca kaydadeğer bir ilerleme gerçekleşmedi. 

Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR TB3 BAŞARMAYA ÇOK YAKIN 

Bu esnada Baykar, Türkiye'nin TCG ANADOLU gemisini 'SİHA gemisine' dönüştürme yolunda hamlelerini sürdürüyor.

Gemide görev alacak Bayraktar TB3, geçtiğimiz günlerde Çorlu'dan Keşan'a nakledildi ve burada TCG ANADOLU'nun pist ve rampasıyla aynı ölçekteki platformdan havalanmayı başardı. 

TEI üretimi PD-170 motorundan güç alan TB3, mayıs ayında kendi irtifa rekoruna imza atarak 33 bin fit yükseklikte uçtu. 24 saatten fazla havada kalabilen ve uydu bağlantısı sayesinde uzak coğrafyalarda görev yapabilen TB3, 280 kilogram faydalı yük taşıyor. 

TCG ANADOLU gemisinden kalkış yaptıktan sonra TB3, 1000 deniz mili (yaklaşık 1900 km) uçuş gerçekleştirebilecek. Bu kapasite, harekât yarıçapının en az 900 kilometre olacağını ortaya koyuyor.

 

Habere Tepki Ver

67

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading