Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Altıncı nesil savaş uçağı maketi ilk kez sergilendi: Delta kanat tasarıma dönüş

Altıncı nesil savaş uçağı maketi ilk kez sergilendi: Delta kanat tasarıma dönüş

GCAP/TEMPEST'ten vazgeçileceği tartışmalarının ortasında 6. nesil savaş uçağı maketi İngiltere'deki Farnborough Havacılık Fuarı'nda ortaya çıktı. İngiliz, İtalyan, Japon ortaklığında tasarlanan uçak delta kanat tasarımıyla dikkat çekti. 

Savunma

23.07.2024, 18:27

İngiltere, İtalya, Japonya ortaklığında tasarlanan 6. nesil uçağın gerçeğe yakın ölçütlerdeki ilk maketi (mock-up) Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda ortaya çıktı. GCAP yahut TEMPEST adlarıyla da bilinen projede İngiliz BAE Systems, İtalyan Leonardo ve Japon Mitsubishi şirketleri görev alıyor. 

Ana yüklenici BAE Systems şirketi, konsept tasarıma dair yayınladığı açıklamada "Uçağın yeni hali, gelişmiş aerodinamik elde etmek için kanat açıklığında yapılan değişiklikle öne çıkıyor. Bu dizayn çok daha karmaşık bir tasarıma sahiptir" ifadesini kullandı. 

GCAP Programı CEO'su Herman Claesen ise "Bu program İngiltere'nin hava yetenekleri açısından inanılmaz derecede önemli. GCAP gelecektir" dedi.  

6. nesil uçak tasarımının yeni halinin öncekilerden hayli farklı olması dikkat çekti. Önceki tasarımda GCAP uçağının kesik kranklı delta kanatlara sahip olduğu görülüyordu. Ancak uçağın yeni halinde 'tam delta kanat' konseptine geçildi. 

Son tasarım, uçağın daha fazla yakıt kapasitesine sahip olmasını sağlıyor. Bu durum GCAP'ın harekât yarıçapını artırıyor. Yeni tasarım aynı zamanda daha az sürtünmeye bağlı olarak daha fazla hıza önem verildiğini gösteriyor. 

Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü sağlıyor Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü... Haberi Görüntüle

STARMER: PROJEYE DEVAM EDİLECEK 

TEMPEST uçağının ilk uçuşunu 2027 yılında gerçekleştirmesi ve 2035 yılından sonra hizmete başlaması hedefleniyor. GCAP/TEMPEST'in geleceğine ilişkin tartışmalar İngiliz hükümetinin 'savunma politikasını gözden geçirme programı' sonrası alevlenmişti. 

GCAP/TEMPEST 6. nesil savaş uçağı

İngiliz havacılık uzmanları, Rusya ile 2028'e kadar bir savaşa girme ihtimalinin yüksek olduğundan bahisle, tüm yatırımların 'somut' programlara ayrılması gerektiğini savunuyor. İngiliz Savunma Bakanı da bu yönde mesajlar verince TEMPEST projesinin rafa kaldırılıp kaldırılmayacağı geniş ölçekli bir tartışma konusu haline geldi. 

Oluşan karmaşayı önlemek isteyen yeni İngiliz Başbakanı Keir Starmer, GCAP projesinin savunma gözden geçirme programından etkilenmeyeceğini söyledi. Hava yeteneklerinin İngiltere için çok önemli olduğundan bahseden Starmer, projeye devam edileceği mesajı verdi. 

FCAS/TEMPEST programının devamında kararlılık mesajı için İngiliz, İtalyan ve Japon liderlerin önümüzdeki günlerde bir araya geleceği belirtiliyor. 

GCAP/TEMPEST savaş uçağının tasarımı öncekine kıyasla (alttaki) büyük ölçüde değişti.

İngiliz havacılığının önde gelen uzmanı emekli pilot, Prof. Justin Bronk, "2028'de Rusya ile doğrudan bir savaş patlak verebilecekken FCAS/TEMPEST gibi son derece pahalı ve uzun süreli tedarik programı akıllıca mı?" sorusunu sorarak şunları söylemiş ve ülkede derin bir tartışmanın fitilini ateşlemişti:

"Ukrayna'da işleri tersine çevirmemiz gerekiyor. Aynı zamanda önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi savunmamızı da düzene sokmamız gerekiyor. Halihazırdaki savaş uçaklarına ve silahlara yatırım yapmak gerekiyor.

Eğer biraz endişeli görünüyorsam, bunun nedeni gerçekten endişeli olmamdır. Önümüzdeki bu kısa süre içerisinde büyük ölçekli tedarik programlarına bakmayı bırakın. Mühimmat satın alın, yedek parça satın alın, kilit filolarınız için bakım sözleşmelerinizin kapsamını genişletin."

ABD'de ise 6. nesil uçak prototipleri iki ayrı firma tarafından geliştiriliyor: Boeing ve Lockheed Martin... NGAD projesi kapsamında tasarım çalışmaları devam eden uçaklar, her biri 300 milyon doları geçen maliyetiyle daha şimdiden tartışma konusu oldu. 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading