Yandex Metrica

ASELSAN'ın F-16 radarına büyük ilgi: MURAD-100A kapış kapış gidecek

ASELSAN'ın F-16 radarına büyük ilgi: MURAD-100A kapış kapış gidecek

AESA radarı üreterek Türkiye'yi dünyada ilk 10 ülke arasına sokan ASELSAN, 'Özgür' F-16'ların MURAD-100A ile nesil atlayacağını kaydediyor. F-16'da testleri devam eden millî radar, yakında AKINCI TİHA ile de uçuşlara başlayacak. Çok sayıda ülke, daha testleri bitmemiş MURAD-100A için ASELSAN'ın kapısını çaldı. 

Savunma

06.06.2024, 11:59

ASELSAN, Milli Muharip Uçak KAAN'da kullanılacak AESA radarı MURAD-600A'da kritik tasarım aşamasına geçerken F-16 ve SİHA'lar için üretilmiş MURAD-100A'nın test faaliyetlerini sürdürüyor. 

Taarruzî insansız hava aracı (TİHA) AKINCI'ya takılması için geçtiğimiz aylarda Baykar'a teslim edilen MURAD-100A, aynı zamanda Özgür Projesi kapsamında modernize edilen F-16 savaş uçağında kullanıldı. MURAD-100A'nın Özgür F-16'da uçuş testleri devam ediyor. 

F-16'ların ardından Türk TİHA ve SİHA'ları AESA radarla teçhiz edildiğinde bu platformlar dünyada emsalsiz bir kabiliyete kavuşmuş olacak. AESA radarlı AKINCI ile sonrasında KIZILELMA ve ANKA-3, hava-hava operasyonu icra edebilir hale gelecek. 

Bu ihtimal, dünya genelinde Türk SİHA'larını tercih etmiş 40'a yakın ülkeyi heyecanlandırmaya yetti. 

Müjde Londra'dan geldi: GÖKBEY, HÜRJET ve HÜRKUŞ'a ilgi yoğun, AKSUNGUR çok iyi satıyor Müjde Londra'dan geldi: GÖKBEY, HÜRJET ve HÜRKUŞ'a ilgi yoğun, AKSUNGUR... Haberi Görüntüle

SATIN ALMAK İSTEYEN ÇOK ÜLKE VAR 

MURAD-100A daha testleri tamamlanmadan pek çok ülkenin radarına girdi. ASELSAN 2023 Faaliyet Raporu'nda yer verilen çarpıcı bilgi, dünyada yıllık 5 milyar doları bulan AESA radar pazarından Türkiye'nin de pay almaya başlayacağının habercisi oldu. 

ASELSAN raporda şu bilgileri veriyor:

"Bir taraftan AESA burun radarlarımızın envantere kazandırılmasına ve sahada etkin olarak kullanılmasına günleri sayarken diğer taraftan çeşitli Orta Doğu ve Asya ülkelerinden radarımıza olan ilgi her geçen gün artmaktadır. 

Söz konusu müşteriler, radarımızı hem Türkiye’den tedarik ettikleri İHA'larımızın üzerinde hem de kendi uçakları üzerinde görmek istemektedir. Burun radarlarımızın ihracatına yönelik görüşmeler artarak devam etmektedir.

2024 yılında AKINCI İnsansız Hava Aracına entegre edilen ve F-16 uçağı ile uçuş testleri başlayan radar, hava araçlarımızın en önemli görev yükü olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katacaktır."

Türk savaş gemileri Basra Körfezi'ne doğru seyre çıktı: Donanma her yerde Türk savaş gemileri Basra Körfezi'ne doğru seyre çıktı: Donanma her... Haberi Görüntüle

AKINCI BU RADARLA ÇOK DAHA ETKİN OLACAK

Özgür F-16'da testleri sürmekte olan MURAD-100A'nın 'uçağa nesil atlatacağını' vurgulayan ASELSAN, tüm bu çalışmaların milli imkanlarla gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor. 

Çip seviyesinden son sistem entegrasyonuna kadar tamamıyla bu toprakların kaynaklarıyla üretilen AESA radarı, Türkiye'yi bu alanda süper lig seviyesine taşıdı. Bu tip radarları ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, İsveç, Güney Kore ve Japonya üretebiliyor. 

AKINCI TİHA

15 Şubat'tan beri MURAD-100A ile uçmakta olan Özgür F-16'yı çok yakında AKINCI TİHA izleyecek. Millî radarın AKINCI'ya benzersiz bir etkinlik kazandıracağına işaret eden ASELSAN, buna şu ifadelerle dikkat çekiyor:

"MURAD-100A AESA Burun Radarı AKINCI entegrasyonunun yapılması amacıyla BAYKAR’a teslim edilmiştir. Başarıyla sürdürülen entegrasyon faaliyetlerinin tamamlanmasını müteakip radarımız AKINCI Silahlı İnsansız Hava Aracı ile uçuşlarına başlayacaktır. AKINCI, çok fonksiyonlu burun radarı sayesinde sahip olacağı yüksek farkındalık ve muharebe gücü ile başarı çıtasını daha da yukarıya taşıyacaktır."

Çok sayıda hedefi aynı anda takip edebilen MURAD-100A'nın elektronik harp kabiliyeti de bulunuyor. Aldatma-karıştırma yetenekleriyle teçhiz edilen millî radar, TUSAŞ'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edeceği jet eğitim uçağı HÜRJET'te de kullanılacak. 

Habere Tepki Ver

30

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading