Yandex Metrica
SON DAKİKA

Cobra, TB2 ve füzelerin ardından şimdi de BORAN obüsü: Cumhuriyet tarihinde ilk!

Cobra, TB2 ve füzelerin ardından şimdi de BORAN obüsü: Cumhuriyet tarihinde ilk!

Türkiye yerli ve millî BORAN obüsünü ilk kez yurtdışına ihraç etmeyi başardı. 105 mm'lik mühimmatla 17 kilometre menzilde etkili olan BORAN, envanterinde pek çok Türk sistemi bulunan Bangladeş'in tercihi oldu. 

Savunma

12.06.2024, 17:35

Türkiye ile Bangladeş arasında savunma işbirliği adımlarına bir yenisi daha eklendi. Türkiye'den çeşitli füze sistemleri, zırhlı araç ve silahlı insansız hava aracı satın alan Bangladeş bu kez Makine Kimya Endüstrisi (MKE) üretimi BORAN obüsünü kullanma kararı aldı. Bu kaydadeğer hamlesiyle MKE, cumhuriyet tarihinin ilk obüs ihracına imza atmış oldu. 

Havadan taşınabilir 105 mm kalibreli hafif çekili obüs BORAN, Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte Bangladeş ordusunda da kullanılacak.

BORAN obüsü

Mehmetçiğin ihtiyaçları kapsamında MKE tarafından Çankırı Silah Fabrikasında millî imkanlarla üretilen BORAN, kendi sınıfında dünyanın en hafif obüsü olma özelliğine sahip. 

12 adet ANKA'nın yanına AKINCI'yı da eklediler: Türk füzeleri orada kol geziyor 12 adet ANKA'nın yanına AKINCI'yı da eklediler: Türk füzeleri orada... Haberi Görüntüle

BANGLADEŞ BORAN'LA DAHA GÜÇLÜ 

Türk ordusunda ilk kez 2021 yılında kullanılmaya başlanan BORAN, Sikorsky S-70/T-70 ve Chinook helikopterlerle taşınabiliyor. BORAN aynı zamanda ağır yük taşıma kabiliyetine sahip araçlarla karadan da sevk edilebiliyor. 

Tekerlek üzerindeyken atış yapma kabiliyetine sahip BORAN, bu özelliğiyle rakiplerinin bir adım önünde bulunuyor.

MKE BORAN, çevresel testler, yol ve yürüyüş testleri ile atış-fonksiyon sınavlarından başarıyla geçti. BORAN obüsünden fırlatılan 105 mm'lik mühimmat, 17 kilometre menzilde etkili oluyor. 

BORAN tıpkı FIRTINA obüslerinde olduğu gibi, hedefi hassas biçimde vurmayı sağlayan modern atış kontrol sistemi kullanıyor. 

MKE'nin BORAN'ı Bangladeş dışında bir ülkeye daha ihraç ettiği ileri sürülüyor. Malezya basını, Savunma Bakanı Muhammed Halid Nordin'in Türkiye ziyareti vesilesiyle buna ilişkin ipuçları vermişti. BORAN'ın Bangladeş'ten sonraki adresinin Malezya olabileceği iddia ediliyor.  

F-35'i beklemekten sıkılıp resti çektiler: Yeni paket kalsın, 6 uçağı hemen gönderin F-35'i beklemekten sıkılıp resti çektiler: Yeni paket kalsın, 6 uçağı... Haberi Görüntüle

TB2, COBRA, GEMİLER VE KAPLAN FÜZESİ...

Bangladeş, ROKETSAN'dan karadan karaya füze sistemi alımıyla tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Dakka yönetimi karadan karaya topçu füze sistemi TRG-230 ile TRG-300 KAPLAN'ı envanterine katarak bu silahları tatbikatlarda kullanmıştı.

Baykar'dan Bayraktar TB2 SİHA da satın alan Bangladeş, Otokar üretimi zırhlı personel taşıyıcı Cobra'yı da kullanıyor. 

Savunma sektöründe iki ülke arasındaki ilişkiler bundan ibaret değil. Türkiye'nin Dakka Büyükelçisi Mustafa Osman Turan bu ülkede ortak mühimmat ve top mermisi fabrikası kurulması konusunda çalışma yürütüldüğünü açıklamıştı.

Donanma envanterini kıyı görev gemisi, fırkateyn ve karakol gemileriyle zenginleştirmek isteyen Bangladeş, Türk tersaneleri için geniş bir potansiyel barındırıyor. 

2022-2023 döneminde Türk DESAN Tersanesi, Bangladeş'teki Khulna Tersanesi ile imzaladığı anlaşma kapsamında 3 adet Türk tasarımı dalış destek botu (35 metrelik gemiler) inşa etmişti.

ARES Tersanesi ise Bangladeş Sahil Güvenliği için 4 adet kıyı devriye gemisi ile 5 adet nehir devriye gemisi inşa etmek için anlaşma imzalamıştı.

S-400'den sonra S-500 mü geliyor? Emekli general, 'Performansını görelim, alabiliriz' dedi S-400'den sonra S-500 mü geliyor? Emekli general, 'Performansını görelim, alabiliriz'... Haberi Görüntüle

155 MM MKE-BORAN OBÜSÜ ÖZELLİKLERİ

Havadan taşınabilir kundağı açık obüs BORAN, tugay hedeflerini etki altına alabilmek, TSK'nın iç güvenlik harekâtlarında kullanılmak, komando tugaylarına atış desteği sağlamak ve hava indirme harekâtlarında kullanılmak üzere MKE tarafından tasarlandı. 

  • 105 mm/30 cal namluya sahip BORAN, uzun menzilli mühimmat ile 17 kilometrenin de üzerinde menzile dakikada 6 atış yapabiliyor. 
  • BORAN sürekli atış pozisyonunda kalmak için 5 mürettebata ihtiyaç duyuyor. 
  • Atış kontrol sistemi de dahil olmak üzere ağırlığı 1720 kg olan BORAN, Sikorsky S-70/T-70 helikopterle taşınabiliyor.
  • -3/+70 derece yükseliş ve 8 derece sağ ve sola yana dönüş açılarına sahip millî obüs, -32/+44 santigrad derece arasındaki iklim koşullarında 8 saat süresince her türlü atış görevini gerçekleştirebiliyor.
  • Atış kontrol bilgisayarı, ilk hız ölçme radarı, küresel konumlama sistemi, GPS, Panoramik top dürbünü, görerek atış sistemi gibi atış kontrol ekipmanlarına sahip BORAN, klasik mevzilenme prosedürlerine ihtiyaç duymadan mevzilenebilme, atış komutu hesaplama ve hedefe yönelme işlemlerini gerçekleştiriyor.
  • TSK envanterinde çok miktarda bulunan 105 mm'lik M101 obüsü artık yerini MKE BORAN'a bırakacak. 

 

Habere Tepki Ver

18

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading