Yandex Metrica
SON DAKİKA

Denizaltılar gümbür gümbür: MURATREİS suya indirildi, HIZIRREİS seyir için gün sayıyor, PİRİREİS Mavi Vatan'da!

Denizaltılar gümbür gümbür: MURATREİS suya indirildi, HIZIRREİS seyir için gün sayıyor, PİRİREİS Mavi Vatan'da!

6 platformdan oluşan REİS sınıfı denizaltıların 3.'sü de suya indirildi, donatım işlemleri başladı. MURATREİS'in Gölcük Tersanesi'nde yüzer havuza çekildiği müjdesini Milli Savunma Bakanlığı duyurdu. 

Savunma

10.06.2024, 02:30

Türk donanması REİS sınıfı denizaltılar sayesinde sualtında Akdeniz'in en büyük gücüne dönüşüyor. 6 adet platformdan oluşan denizaltı grubu İstanbul'daki Gölcük Tersanesi'nde inşa ediliyor.

PİRİREİS ve HIZIRREİS'in ardından serinin üçüncü gemisi MURATREİS, 7 Haziran 2024 itibariyle havuza çekildi. 

Milli Savunma Bakanlığı, MURATREİS'in denizaltı inşa holünden yüzer havuza çekim işleminin tamamlandığını bildirdi. Denizaltının donatım faaliyeti yüzer havuzda devam edecek.

MURATREİS denizaltısı yüzer havuza çekildi.

Serinin ikinci platformu HIZIRREİS 25 Mayıs 2023 tarihinde suya indirilmişti. HIZIRREİS'in yakında Liman Kabul Testlerine başlaması bekleniyor. 

Denizaltı teknolojisinde dünya devi Alman ThyssenKrupp şirketiyle işbirliği halinde yüzde 80 yerlilik oranıyla üretilen REİS sınıfı denizaltıların yapımı PİRİREİS'le başladı.

2015 yılında inşasına başlanan PİRİREİS 2019'da havuza çekilmiş ve 6 Aralık 2022 tarihinde deniz seyir testlerine başlamıştı. 

PİRİREİS denizaltısı seyir testlerini sürdürüyor.

Serinin ilk gemisi olmasından ötürü inşa ve test faaliyeti uzun süren PİRİREİS, 42 ayı inşa-donatım, 9 ayı Liman Kabul ve 11 ayı da Deniz Kabul Testi olmak üzere toplamda planlanmış 62 aylık süreyi aştı. Deniz seyir testlerini sürdüren PİRİREİS çok yakında envantere katılacak. 

REİS sınıfı denizaltıların teslim takvimi şu şekilde planlanmıştı: 

      • TCG PİRİREİS - 2022
      • TCG HIZIRREİS - 2023
      • TCG MURATREİS - 2024
      • TCG AYDINREİS - 2025
      • TCG SEYDİALİREİS - 2026
      • TCG SELMANREİS - 2027

Türk savunma sanayiine yönelik yoğun ambargo sonrası bazı kritik sistemlerin yerli-millî üretiminin beklenmesi ve denizaltıdaki bazı güncellemeler nedeniyle teslimat takvimi revize edildi. 

S-330 borda numaralı TCG PİRİREİS'in bu yıl içerisinde göreve başlaması, TCG HIZIRREİS'in 2024 sonuna dek Liman Kabul Testleri'ne girmesi, TCG MURATREİS'in ise 2025'te donatım faaliyetini tamamlaması bekleniyor. 

Milli Savunma Bakanlığı 29 Ekim kutlamaları sırasında Boğaziçi'nde 10 adet denizaltıya önderlik eden PİRİREİS'in görüntülerini paylaşmıştı.

Mete Han en sevdiği atı ve karısını niye vurdu? Türk ordusunu kuran liderin komutanlık sırları Mete Han en sevdiği atı ve karısını niye vurdu? Türk... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE EN KRİTİK PARÇAYI DA ÜRETİYOR

Denizaltıların en kritik parçası olarak gösterilen Section-50 bileşeni de Türkiye'de üretilirken, serinin ilk 2 gemisi hariç 4 platformda kullanılacak bölümlerin tamamı teslim edildi. 

Alman Type-214 sınıfı esas alınarak tasarlanan REİS sınıfı denizaltılar 67 metre boya ve 6,3 metre çapa sahip. Yaklaşık 2 bin ton ağırlığı bulunan denizaltılar stirling teknolojili hidrojet yakıtlı elektrik motoru sayesinde su altında büyük bir sessizlikle hareket ediyor. 

27 personelle görev yapan denizaltı, su yüzeyine çıkmaksızın denizin 250 metre altında haftalarca seyredebiliyor. Denizaltında 8 adet torpido kovanı bulunuyor.  

Denizaltı torpido kovanı haznesi 'Section-50'

REİS sınıfı denizaltıların inşasına katkı sunan savunma sanayii şirketi STM, yerli 'Section-50'nin ilk kez MURATREİS'te kullanıldığına dikkat çekerek şu açıklamayı paylaştı:

"Donanmamızın en modern denizaltıları REİS Sınıfı kapsamında, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda azami yerli imkanlarla inşa edilen üçüncü denizaltımız MURATREİS, yüzer havuza alındı. 

Dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği ve Türkiye’de ilk kez STM mühendisliği ve koordinasyonunda inşa edilen denizaltı torpido kovanlarının (ana silahların) yer aldığı baş kısım, 'Section-50'nin ilk üretimi de MURATREİS denizaltımızda görev alıyor. 

STM olarak, hedeflenen yerlilik oranının üzerine çıkmayı başardığımız Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde; tasarım, mühendislik ve sistem entegrasyonundan, projedeki yerli katkının artırılmasına, üretim hatlarının modernize edilmesinden 'Section-50'nin üretimine kadar pek çok önemli başarıya imza attık. 

Milli Mühendislik kabiliyetlerimizle Mavi Vatan'ın derinliklerine güç katmaya devam edeceğiz!" 

TEI bozulmayan motor yaptı: GÖKBEY'e güç veren TS1400 yıpratma testinde dünyaya meydan okudu TEI bozulmayan motor yaptı: GÖKBEY'e güç veren TS1400 yıpratma testinde... Haberi Görüntüle

MAVİ VATAN HAYALET PLATFORMLARLA EMNİYETTE 

Deniz Kuvvetleri envanterinde AY sınıfı 4 adet, PREVEZE sınıfı 4 adet ve GÜR sınıfı 4 adet olmak üzere toplamda 12 adet denizaltı bulunuyor.

STM ana yükleniciliğinde AY sınıfı platformlara yönelik modernizasyon çalışmalarının ardından PREVEZE ve GÜR sınıfına da yarı ömür modernizasyon işlemi uygulanıyor. 

2030'lara gelindiğinde AY sınıfı denizaltıların emekli edilmesi beklenirken Türk Deniz Kuvvetleri'nde REİS sınıfının tamamı görevde olacak.

Böylelikle Türkiye'nin en az 14 büyük denizaltıya sahip olması öngörülüyor. Bu varlık, 2027 yılı itibariyle envanterinde 5 denizaltısı kalacak Yunanistan ile 6 adet denizaltısı bulunan İsrail'in toplamından daha fazla bir güce işaret ediyor. 

Türkiye aynı zamanda REİS projesinde elde edilen tecrübeyle MİLDEN (Milli Denizaltı) projelerine de hız verdi. Bu yolda ilk aşama mini denizaltı projesi STM500 oldu.

2022 yılında yapımına başlanan 42 metrelik STM500'ün inşası sürüyor. Bunu 60 metrelik TS1700 adlı denizaltı takip edecek. Bunların dışında savunma sanayii şirketlerinin 'insansız denizaltı' projeleri devam ediyor. 

Habere Tepki Ver

97

2

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading