Yandex Metrica
SON DAKİKA

Elektromanyetik topla uyduları vurmak için atış yaptılar: Türkiye'nin gizli EMT silahları

Elektromanyetik topla uyduları vurmak için atış yaptılar: Türkiye'nin gizli EMT silahları

Çin ile ABD, 'barutsuz mermi' olarak bilinen elektromanyetik top (EMT/raytop) sistemi konusunda yarış halinde. Bu teknolojiye ilişkin çalışmalar hem bu iki ülkede hem de Türkiye'de sessiz sedasız devam ediyor. Çin'in yaptığı son deneme raytopla uydu vurma hamlesi oldu. 

Savunma

31.05.2024, 01:51

Ray üzerinde ters akım yaratarak hedefe çelik mermi ateşlemeye yarayan elektromanyetik top (EMT) sistemi, dünyada birkaç ülke tarafından geliştiriliyor.

'Raytop' adıyla da bilinen barutsuz mermi, çok uzun mesafedeki hedefleri yüksek hızlarla vurmak için geliştirilmiş 'önlenemez' silahlardan biri olarak görülüyor. 

EMT silahını özellikle savaş gemilerinde kullanmak üzere yıllardır çalışma yürüten Çin ordusu, bu silahı uzaydaki uyduları vurma amaçlı yaptığı denemede 'şimdilik' hüsrana uğradı.

South China Morning Post (SCMP) gazetesinin haberine göre Çin donanması, 5 Mach'ı aşan bir hızla uzaya atış yaptı ama test başarısız oldu.

Çin destroyerine test amaçlı yerleştirilmiş bir elektromanyetik top

Lu Junyong lideliğindeki Deniz Mühendisliği Üniversitesi ekibi, raytop mermisinin yükselme sırasında istenmeyen eğiminin nedenini belirleyip çözmek için yapay zeka teknolojisi kullandı. 

Mermi, fırlatıldıktan sonra yaklaşık 5 saniye boyunca yerçekimi kuvvetinin yaklaşık 35 katı bir hızla ivmelendi; bu kuvvet, raytop mermisinin hipersonik hıza ulaştığının kanıtı oldu. Ancak EMT/raytop mermisi belirlenen hedefi vuramadı. 

Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Haberi Görüntüle

ÇİN VE ABD BU TEKNOLOJİYİ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Çin gazetesi, yüksek enerji gereksinimi ve namlu ömrünün kısa olması nedeniyle ABD donanmasının raytop geliştirme çalışmalarını 2021 yılında durdurduğunu hatırlatırken, Pekin yönetiminin bu teknolojiye yatırıma devam ettiğini belirtiyor. 

Ülkede bu amaçla kurulan Ulusal Anahtar Laboratuvarı 2007 yılından beri faaliyetini sürdürüyor. O yıldan buyana raytop teknolojisinin kritik safhalarını oluşturan elektrik ve elektromanyetik uygulamalarda önemli ilerlemeler kaydedildi. 

Çin'in büyüyen uçak gemisi filosu için elektromanyetik mancınıklar, orta voltajlı entegre güç sistemi, akıllı mikro şebekeler, doğrudan tahrikli rüzgar enerji çevirici bu gelişmeler arasında bulunuyor. 

Elektromanyetik top (EMT) silahı

ABD donanması 2021 yılında raytop yatırımlarını durdurmuş olsa da 2022 tarihli bir Kongre raporu, EMT silahının füze savunması için önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydediyor. 

Rapora göre EMT/raytop teknolojisi, 25 bin dolarlık çelik mermiyi ateşleyerek milyonlarca dolarlık gemisavar füzelerini havada vurabilir. Ancak birden fazla füzeyle yapılan 'sürü saldırısına' raytopun çaresiz kalacağı da raporda belirtilen hususlar arasında. Çünkü gelen füzenin izini tespit ve takip etmek için gerekli vektörü hesaplamanın en az 300 saniye sürdüğü belirtiliyor. 

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

GENERAL ATOMICS MERMİ ATEŞLEDİ, SONUÇ AÇIKLANMADI

Mart 2022'de General Atomics şirketi raytoptan ateşlenen 'füze savunma mermisi' geliştirme yolunda bir dizi test yaptı.

Rekor hipersonik hızlara ulaşmak ve güdümlü uçuş yeteneklerini test etmek için New Mexico'daki Dugway Proving Ground'daki White Sands Missile Range'de aynı mermiler bir raylı silah, bir de barut tabancasıyla ateşlendi. 

Elektromanyetik top (EMT) silahı

General Atomics, hipersonik hız esnasında yoğun G kuvveti altında veri bağlantısını sürdürme ve yörüngeyi kontrol etme yeteneklerini test etmek için mermilere yönlendirme elektroniği yükledi. İlk testler kapsamında, ABD donanmasının 32 megajul enerji kapasiteli raylı silah sisteminden mermi ateşlendi. 

Raytop mermisinin havada füze vurup vuramadığına ilişkin bir bilgi henüz açıklanmadı. Ancak Amerikan basını raytop testlerinin devam ettiğini bildiriyor. Bu konudaki teknolojik gelişmeler büyük ölçüde gizli tutuluyor. 

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE BU YARIŞTA YILLARDIR ÖNEMLİ BİR AKTÖR

ABD, Çin, Fransa, Hindistan ve İngiltere'de çalışıldığı bilinen elektromanyetik top (EMT) teknolojisi, Türkiye'de en az 10 yıldır gelişim halinde bulunuyor. 

Savunma sanayiinin omurgası ASELSAN, 2014 yılından beri TUFAN EMT sistemini geliştirmek için uğraş veriyor. Firmanın tasarladığı silah, saniyede 2,5 kilometre çıkış hızına sahip merminin yeni nesil hava savunma veya topçu sistemi olarak kullanılmasını öngörüyor. Bu silaha ilişkin gelişmeler yıllardır kamuoyuyla paylaşılmadı. 

ASELSAN'ın elektromanyetik top silahı TUFAN

ASELSAN'ın geliştirdiği teknoloji, Türkiye'nin yeni uçak gemisinde yer verilmesi düşünülen Elektromanyetik Uçak Fırlatma (katapult) sisteminin de temelini oluşturacak. 

ASELSAN, EMT silahındaki deneylerden elde ettiği tecrübeyle Hyperloop raylı ulaşım sistemi üzerinde de çalışıyor. Bir tüp içerisinde 1000 km/saat hızla giden yeni nesil trenler bu teknolojiyi kullanıyor. 

EMT teknolojisiyle uğraşan bir diğer kurum ise TÜBİTAK SAGE...

SAPAN adında raytop silahı geliştiren TÜBİTAK'ın bu konuda geldiği aşamaya dair detaylı bilgi yok. 

Türkiye'de raytop silahı geliştiren bir başka firma Yeteknoloji A.Ş. oldu. Şirket tasarladığı 'ŞAHİ209' adlı EMT sisteminin son versiyonunu 2019 yılında tanıtmış ve buna 'ŞAHİ209-BLOK2' denilmişti. ŞAHİ209'un Türk savaş gemilerinde gerçekleşen atış testlerine dair detaylı bir bilgi paylaşılmadı. 

300 gram ağırlığındaki mühimmatı 3 metrelik namludan 1 megajul enerjiyle 12 kilometre menzile başarıyla fırlatan silah, hipersonik hızda atış gerçekleştiriyor. Bu kapasitenin 2019 yılından buyana çok daha artırıldığı sanılıyor. 

EMT silahı Şahi209

Habere Tepki Ver

30

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading