Yandex Metrica
SON DAKİKA

F-16 motoru Türkiye'de üretilecek: KAAN ve HÜRJET için risk ortadan kalkıyor

F-16 motoru Türkiye'de üretilecek: KAAN ve HÜRJET için risk ortadan kalkıyor

F-16 uçaklarına güç veren F110 motoru ile HÜRJET'te kullanılan F404 motorunun TEI'de üretimi için General Electric şirketiyle yürütülen temaslar olumlu sonuçlandı. GE yetkilileri lisans altında üretim için topun ABD Senatosu'nda olduğunu söylüyor. 

Savunma

08.06.2024, 14:04

F-16 savaş uçaklarında kullanılan F110 motoru ile TUSAŞ yapımı HÜRJET'e güç veren F404 motorunun Türkiye'de yerli olarak üretilmesi için önemli mesafe alındı.

Amerikan General Electric şirketi ürünü olan bu motorların TUSAŞ Motor Sanayii TEI'de yerli olarak imâl edilmesi konusunda görüşmeler bir süredir devam ediyordu. 

Savunma-havacılık uzmanı Tolga Özbek'in yayınladığı bilgiye göre, General Electric şirketi yetkilileri, motorların Türkiye'de lisans altında üretilmesi konusunda son sözün ABD Senatosu'nda olduğunu söyledi. 

Amerikan şirketinin İstanbul'da faaliyete soktuğu tasarım merkezinin açılışında bilgi veren GE yetkilileri, Türkiye'ye F-16 satışına ABD Kongresi onay verdiği için motorların lisans altında üretimi meselesinin sorunsuz ilerleyeceğine inandıklarını kaydetti.

F-16 savaş uçağında kullanılan F110 motoru
 

Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Haberi Görüntüle

YENİ F-16'LAR TUSAŞ'TA ÜRETİLİRSE...

Washington tarafının son anda bir pürüz çıkarmaması halinde hem F110 hem de F404 tipi motorlar TEI'nin Eskişehir'deki tesislerinde üretilecek.

Böylelikle Milli Muharip Uçak KAAN'ın Blok-1 versiyonunda kullanılan F110 motorlarının muhtemel tedarik riski ortadan kalkmış olacak. 

TEI'de üretilecek motorların 40 adet yeni F-16'nın TUSAŞ tesislerinde üretimi halinde bu uçaklarda da kullanılması bekleniyor.

Amerikan Dışişleri, birkaç gün önce F-16 anlaşmasına ilişkin yeni gelişmenin sinyalini vermiş ancak 'ileriye doğru önemli bir adım atıldığını' belirtmekle yetinmişti. 

General Electric ile olası anlaşma, TUSAŞ üretimi HÜRJET uçakları için birtakım ihracat risklerini de ortadan kaldırmış olacak. GE-F404 motorundan güç alan millî jet eğitim uçağının önümüzdeki yıllarda çok geniş ihracat potansiyeli bulunuyor. 

F110 motorlarının depo seviyesinde bakım hizmeti için General Electric ile TEI arasında geçtiğimiz yıl anlaşma imzalanmıştı.

Yunan heyet ikinci el ücretsiz zırhlıları Amerika'da seçti: 4 kilometreden tank vuruyor Yunan heyet ikinci el ücretsiz zırhlıları Amerika'da seçti: 4 kilometreden... Haberi Görüntüle

200 ADET MOTOR İÇİN PAZARLIK SÜRÜYORDU

TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, 200 adet F404 motorunun Türkiye'de üretilmesi için General Electric şirketiyle pazarlık halinde olduklarını kaydetmişti.

F-16 ile KAAN'ın ilk versiyonuna güç veren F110 motorundan kaç adet üretilmek istendiği ise şimdilik bilinmiyor. 

Milli Muharip Uçak KAAN, 2028 yılından itibaren yerli ve millî motora kavuşacak. TRMotor ve TEI ortaklığında bu yönde çalışmalar hızla devam ediyor.

HÜRJET'in ise bir süre daha Amerikan motoruyla uçması bekleniyor. 

F404 motorunun tedarikinde problem yaşanması halinde ihracat riski ortaya çıkıp çıkmayacağına ilişkin bir soruya TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil şu cevabı vermişti: "Bu bizi sadece birkaç yıl geciktirir. Öyle bir durum sözkonusu olursa HÜRJET için de millî motor geliştirilir."

TUSAŞ Motor Sanayii, General Electric güç sistemlerinin yerli olarak üretimi konusunda derin bir tecrübeye sahip. Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16'ların tamamı TEI'de üretilen F110 motorlarla uçuyor. Lisans altında imalatı içeren yeni bir sözleşme halinde bu motorların 'yerli' olarak hızla üretimi bekleniyor.   

Habere Tepki Ver

101

6

5

3

1

0

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading