Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor?

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor?

Japonya'da F-35 savaş uçağını kaçarcasına terk eden Amerikan pilotu, bir dizi olasılığın tartışılmasına yol açtı. Kokpit kapağını açıp kanat üstünde yürüyen ve aşağı atlayan pilot, hayati risk taşıyan birtakım sorunlarla karşılaşmış olabilir.

Savunma

13.07.2024, 18:14

Amerikan Lockheed Martin şirketince üretilen F-35 savaş uçakları cephedeki başarılarından çok kazalarıyla gündeme geliyor. Japonya'da Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin kullandığı Iwakuni Üssü'nde çekilen bir görüntü sosyal medyada ilgi odağı oldu. 

Görüntüde ABD ordusuna ait bir F-35 pilotunun, uçağı yere indirdikten sonra kanopiyi aceleyle açıp kokpiti terk ettiği görülüyor.

İtfaiye araçlarının gelişi esnasında kokpiti dış gövdeden yere inmesi gereken ince merdivenden değil yürüyerek terk eden pilot, daha sonra gövdeden sol uçak kanadının üzerine atlıyor. 

Pilot daha sonra F-35 kanadının ucuna hızlı adımlarla gidiyor ve buradan piste atlıyor.

Görüntünün tam olarak ne zaman çekildiği netlik kazanmazken, pilotun kokpiti acil olarak neden terk etmiş olabileceğine dair senaryolar uluslararası savunma basınında sıkça yer buldu. 

Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü sağlıyor Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü... Haberi Görüntüle

İTFAİYE GÖREVLİLERİ KBRN KASKI TAKTI

Savunma uzmanı Boyko Nikolov, imdat durumuna geçen F-35'e yardım için gelmiş itfaiye görevlilerinin KBRN kaskı (Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer Tehditler) taktığına dikkat çekiyor. Bu durum ısıyla ilgili acil bir durumu veya bir tür gaz kaçağını yahut her ikisini birden gösteriyor olabilir. 

ABD Hava Kuvvetleri'nden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Uçağın kokpitini etkileyen gaz çıkışının nasıl gerçekleştiği üzerine kafa yoran savunma uzmanları şu ihtimalleri sıralıyor:

Gaz çıkışı, daha önce bir madde içerisinde sıkışmış, donmuş veya emilmiş gazın salınması anlamına gelir. F-35 gibi bir uçakta meydana gelecek gaz çıkışı, yakıt sistemindeki kaçaktan yahut yaşam destek sistemlerinden kaynaklanmış olabilir. 

Bir F-35 pilotunun gaz çıkışı nedeniyle kokpiti terk etmeye zorlanması için, salınan gazın tehlikeli bir durum yaratması gerekir. 

Kokpitte zehirli duman birikimi meydana gelmiş olabilir. Bir diğer olasılık ise gaz kaçağının uçağın sistemlerini etkilemesidir. Elektrik arızaları veya yangınlar bu sebepten dolayı yaşanır. 

Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı F-35 pilotu, uçaktan böyle kaçtı.

Gaz salınımının muhtemel diğer kaynağı da uçağın yapımında kullanılan kompozit malzemelerdir. Bu malzemeler, yüksek hızlı uçuş ve muharebe ortaamındaa yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında gaz salabilirler. Bu gazlar kokpitte birikirse pilot için önemli bir risk oluşturur. 

Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı, Orlan'ı vuruyor Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı,... Haberi Görüntüle

ZEHİRLİ DUMAN MI AŞIRI ISINMA MI?

Başka bir senaryo ise yakıt sistemidir. Yakıt sisteminde bir arıza veya sızıntı varsa bu, uçucu gazların kokpite salınmasına yol açabilir. Pilot için hayati bir tehlike oluşabilir. Böyle bir durumda pilotun zehirli dumanı solumamak için fırlatma kolunu çekmekten başka seçeneği kalmaz. 

Oksijen üretim ve dağıtım sisteminde bir arıza varsa da bu kokpite zararlı gazların salınmasına neden olur. Oksijen eksikliğinden kaynaklı hipoksi veya toksik maddeler ölümcüldür, her ikisi de acil fırlatma gerektirir. 

Gaz salınımı aynı zamanda F-35'in aviyoniklerine de zarar verebilir. Kısa devre ile yayılan arızalar uçağın kontrolünün kaybedilmesiyle bile sonuçlanbilir. 

Bir diğer ihtimal ise kokpitteki aşırı ısıdır. Pilotta stres ve bitkinliğe yol açan aşırı ısı, uçuş güvenliğini etkileyebilecek hayati bir faktördür. 

F-35'teki yakıt ve hidrolik sistemleri ısıyla ilgili sorunnlara karşı hassastır. Yüksek sıcaklıklar yakıt buharlaşması veya hidrolik sıvı bozulmalarına yol açabilir. Bu tip sorunlar da pilotun hayatını tehlikeye atar. 

Pilotun Japonya'da kokpiti niçin kaçarcasına terk ettiğine dair Amerikan ordusunun yapacağı açıklama merakla bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

4

1

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading