Yandex Metrica
SON DAKİKA

Görünmez denilen F-22'yi uydudan takip ediyorlar: İşte tüm hesapları altüst edecek kayıt

Görünmez denilen F-22'yi uydudan takip ediyorlar: İşte tüm hesapları altüst edecek kayıt

Çin uydusunun hayalet uçak F-22'yi takip ettiğini gösteren kayıtlar tartışma yarattı. Takım uydulardan oluşan Jilin-1 sisteminin yerdeki radar ağıyla bağlantılı şekilde çalışarak hava araçlarını yapay zeka destekli takip ettiği belirtiliyor. Eldeki veriler 5. nesil görünürlüğü konusunda teknolojik sıçramaya işaret ediyor. 

Savunma

15.06.2024, 12:20

Çinli ticarî havacılık şirketi Chang Guang, Amerikan 'hayalet' savaş uçağı F-22 Raptor'un uydudan takip edildiğini gösteren kısa bir görüntü yayınladı. 2020 yılında çekildiği belirtilen görüntü tartışmalara neden oldu.

ABD yapımı 5. nesil savaş uçağının Jilin-1 adlı Çin takım uydularıyla izlendiği ileri sürülüyor. 

F-22 takibinin sadece 6 saniyesine yer veren kayıtta, bulutlu gökyüzünde seyreden bir Raptor net biçimde görülüyor. Kaydın sadece 6 saniyesinin yayınlanmış olması takip görüntüsünün güvenilirliğine ilişkin şüpheleri artırmış olsa da, bu uçakların uydulardan anlık olarak izleniyor olma ihtimali yeniden gündeme geldi. 

Eğer Çin uyduları F-22 ve türevi olan 'görünmez' savaş uçaklarını sürekli olarak takip edebiliyorsa bu, çok önemli bir izleme kabiliyetinin geliştirilmiş olduğu anlamına geliyor.

Tasarımındaki geometrik faktörlerden ötürü yerdeki radarların göremediği yahut çok küçük ölçekli gördüğü bu uçaklar, yayınlanan kaydın gösterdiği gibi uydular tarafından yakalanabilir. 

Öyle bir kara robotu ki her kılığa girebiliyor: Elektronik harp, kablolu dron, lazer güdümlü füze... Öyle bir kara robotu ki her kılığa girebiliyor: Elektronik harp,... Haberi Görüntüle

RADARDA KÜÇÜK BİR ÇAKIL TAŞI KADAR OLSA DA...

'5. nesil' kavramı tamamen görünmez değil, 'düşük görünürlük' özelliğindeki hava araçlarını tanımlıyor. Örneğin F-22 Raptor, küçük bir metalik çakıl taşıyla karşılaştırılabilecek düzeyde radar imzası taşıyor.

Yani kabaca, radarda 0,0001 m2 kesit alanı (RCS) kadar görünür durumda. Bu açıdan bakıldığında F-22, radarda standart bir savaş uçağının RCS'inden 100 bin kat daha küçük iz bırakıyor. 

Bu durum, hayalet uçakların diğer 4. nesil savaş jetlerinin bulunabileceği mesafenin 17'de 1'i kadar mesafede tespit edilebileceği anlamına geliyor.

F-22 Raptor

Tespit uzaklığı, radarın hava aracına baktığı açıyla da değişkenlik gösterebiliyor. Yani 5. nesil uçakların radar izi çok az olmakla birlikte yine de mevcut. 

Radarda küçücük bir iz olsa da yerdeki gözlem istasyonlarının uzaydaki uydularla bağlantılı çalışıyor olabileceğine ilişkin işaretler her geçen gün artıyor.

Yörüngedeki gözlem/keşif uyduları, yerden gönderilen sinyal doğrultusunda belirli bir koordinat aralığı ya da noktasal konuma anlık olarak odaklanabiliyor. Böylelikle o bölgede uçmakta olan hava araçlarının anlık takibi sağlanıyor. 

Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu seçti! Gençler bilimadamı gibi çalışıyor Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu... Haberi Görüntüle

TAKIM UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ YAPAY ZEKA İŞLİYOR

Çin'in Jilin-1 uydu sistemi, Chang Guang Satellite Techonology şirketi tarafından geliştirilmiş uzaktan algılama sistemleriyle yüklü takım uydulardan oluşuyor.

Çevresel izleme, şehir planlama, tarım, ormancılık, kaynak yönetimi ve afet yönetimi gibi görevler için yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve vidyo aktaran bu uydular, askerî ihtiyaçlar için de kullanılabiliyor. 

Çinli mühendis Jilin-1 uydusu ile görülüyor.

0,72 metreye kadar yer çözünürlüğü sağlayan görüntüleriyle Jilin-1 uyduları, aynı zamanda aynı coğrafi bölge üzerindeki verileri sık sık güncelleyecek şekilde tasarlandığı için 'anlık takip yeteneğinin' çok güçlü olmasıyla biliniyor. 

Jilin-1 uydu sisteminde düzinelerce uydu bulunuyor ve yeteneklerini geliştirmek için 2015 yılından beri sürekli güncelleniyor. Uydudan gelen görüntülerin 5. nesil uçakları tespit edecek şekilde işlenmesinde önemli faktörlerden biri de yapay zeka... 

Yapay zeka tabanlı uydu görüntü işleme kabiliyetinin çok küçük nesneleri yüzde 95 doğruluk payıyla tespit edip izlemeye imkan verdiği belirtiliyor.

Takım uydu görüntülerinin yapay zeka ile işlenip bir bölgeye dair anlık takip yapılabilmesi, 'görünmez' uçakların hayalet özelliklerine büyük darbe vuracak gibi görünüyor. 

 

Habere Tepki Ver

3

3

9

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading