Yandex Metrica

Sitede Ara

Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9 bin kilometre sürate ulaştı

Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9 bin kilometre sürate ulaştı

Amerikan ordusu, 'barutsuz top' adıyla da bilinen elektromanyetik mühimmatı hava savunma silahı olarak kullanmaya hazırlanıyor. Saatte 9 bin kilometre hızla mermi ateşleyen sistem seyir füzesi, uçak ve İHA gibi hava unsurları vuracak. 

Savunma

14.07.2024, 21:59

ABD ordusu hava savunma füzesi maliyetini azaltmak için 'barutsuz top' olarak da bilinen elektromanyetik mühimmat kullanmaya hazırlanıyor.

Türkiye'nin de 10 yıldan fazla bir süredir uğraş verdiği 'raytop' silahını Amerikalılar, 155 mm'lik kundağı motorlu obüs düzeneğine yerleştirecek. 

Tekerlekli aracın üzerine yerleştirilmiş raytop lançerinden ters yönde elektrik akımlarıyla ateşlenen çelik merminin havada seyir füzesi, uçak, İHA gibi hedefleri vurması amaçlanıyor. 

Pentagon'a bağlı Hızlı Yetenekler ve Kritik Teknolojiler Ofisi (RCCTO) yakın zamanda tamamlanmış 'obüs raytop' prototiplerinin satın alınacağına ilişkin mesaj yayınladı. 

Raytop silahının kullandığı mühimmatlardan biri

Obüs namlusundan elektriksel itkiyle ateşlenen çelik mühimmat, 'hiper hızlı mermi' (HVP) olarak adlandırılıyor. 

Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Haberi Görüntüle

RAYTOP MERMİSİ 7,5 MACH HIZA ULAŞTI

Prototiplerden birini geliştiren BAE Systems, esasen raytop silahını ABD donanması için tasarlamıştı. Ancak yapılan testler beklenen sonucu vermeyince raytop silahının donanma versiyonunu geliştirme faaliyeti iptal edildi. 

Bu noktadan sonra şirketler daha çok raytop teknolojisini hava savunma amaçlı tasarlamaya uğraş verdi. Hassas güdümlü BAE HVP (hiper hızlı mühimmat) mermisinin değişik versiyonları gemilerde kullanılan 5 inçlik güverte toplarında denenmişti. Bu tip mühimmat daha sonra 155 mm'lik obüs namlusuna uyarlandı ve test atışları yapıldı. 

Raytop mermisi 7,5 Mach hıza ulaşarak saatte 9 bin kilometre süratle uçtuğunu kanıtladı. Mermi bu hızla yaklaşık 70 kilometre menzilde etkili olabiliyor.

Hedefini kütlesel darbeyle doğrudan çarparak etkisiz hale getiren raytop mühimmatının ucuna patlayıcı entegre etme çalışmaları ise sürüyor. 

Amerikan ordusu isterlerinde raytop obüsünün 'yüksek atış hızına', 'derin şarjör kapasitesine' ve 'hızlı mühimmat ikmal süresine' sahip olması gibi maddeler var. 

Radar izleme ağında belirlenmiş hedefe matematiksel hesaplamayla ateşlenen hiper hızlı merminin füzeye optimum noktada çarpması ve böylelikle düşman unsurunu ucuz bir şekilde yok etmesi amaçlanıyor.

Çalışmalar başarılı olursa, dünya üzerinde sayılı birkaç ordu, hava hedeflerini vurmak için lazer tabanlı silahların ardından maliyet etkin bir seçeneğe daha kavuşmuş olacak. 

ABD Afganlara savaş gemisi yaptırıyor: Çin'e yetişebilmek için çok daha fazlası gerekli ABD Afganlara savaş gemisi yaptırıyor: Çin'e yetişebilmek için çok daha... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE BU YARIŞTA YILLARDIR ÖNEMLİ BİR AKTÖR

ABD, Çin, Fransa, Hindistan ve İngiltere'de çalışıldığı bilinen elektromanyetik top (EMT) teknolojisi, Türkiye'de en az 10 yıldır gelişim halinde bulunuyor. 

Savunma sanayiinin omurgası ASELSAN, 2014 yılından beri TUFAN EMT sistemini geliştirmek için uğraş veriyor.

Firmanın tasarladığı silah, saniyede 2,5 kilometre çıkış hızına sahip merminin yeni nesil hava savunma veya topçu sistemi olarak kullanılmasını öngörüyor. Bu silaha ilişkin gelişmeler yıllardır kamuoyuyla paylaşılmadı. 

ASELSAN'ın elektromanyetik top silahı TUFAN

ASELSAN'ın geliştirdiği teknoloji, Türkiye'nin yeni uçak gemisinde yer verilmesi düşünülen Elektromanyetik Uçak Fırlatma (katapult) sisteminin de temelini oluşturacak. 

ASELSAN, EMT silahındaki deneylerden elde ettiği tecrübeyle Hyperloop raylı ulaşım sistemi üzerinde de çalışıyor. Bir tüp içerisinde 1000 km/saat hızla giden yeni nesil trenler bu teknolojiyi kullanıyor. 

EMT teknolojisiyle uğraşan bir diğer kurum ise TÜBİTAK SAGE...

SAPAN adında raytop silahı geliştiren TÜBİTAK'ın bu konuda geldiği aşamaya dair detaylı bilgi yok. 

Türkiye'de raytop silahı geliştiren bir başka firma Yeteknoloji A.Ş. oldu. Şirket tasarladığı 'ŞAHİ209' adlı EMT sisteminin son versiyonunu 2019 yılında tanıtmış ve buna 'ŞAHİ209-BLOK2' denilmişti. ŞAHİ209'un Türk savaş gemilerinde gerçekleşen atış testlerine dair detaylı bir bilgi paylaşılmadı. 

300 gram ağırlığındaki mühimmatı 3 metrelik namludan 1 megajul enerjiyle 12 kilometre menzile başarıyla fırlatan silah, hipersonik hızda atış gerçekleştiriyor. Bu kapasitenin 2019 yılından buyana çok daha artırıldığı sanılıyor. 

EMT silahı Şahi209

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading