Yandex Metrica

Pakistan'ın KAAN'dan önce tercihi FC-31 oldu: Rusya, Hindistan'ı 5. nesil için kışkırtıyor

Pakistan'ın KAAN'dan önce tercihi FC-31 oldu: Rusya, Hindistan'ı 5. nesil için kışkırtıyor

Kardeş ülke Pakistan, Milli Muharip Uçak KAAN konusunda Türkiye ile işbirliği öncesi seçeneklerini çeşitlendiriyor. Çin'le birlikte JF-17 üreten ülke şimdi 5. nesil FC-31 için kolları sıvadı. Rus medyası, önümüzdeki 4 yıl içerisinde Pakistan'ın 60 adet hayalet uçağa sahip olacağını ileri sürüyor. 

Savunma

07.06.2024, 18:47

Milli Muharip Uçak KAAN'ın potansiyel ortaklarından biri olarak görülen kardeş Pakistan, küresel savaş ihtimalinin arttığı şu günlerde envanterindeki uçak tiplerini artırma kararı aldı.

İslamabad yönetimi Çin'in 5. nesil uçağı FC-31'i yerli imkanlarla üretmek için Pekin'le görüşmelerde son aşamaya geldi. 

Tasarımı itibariyle Amerikan F-35 ile F-22 karışımı olarak görülen FC-31 (J-31), nihai anlaşmanın sağlanması halinde JF-17 savaş uçağının ardından Pakistan'ın Çin'le ortaklaşa ürettiği ikinci modern uçak olacak. 

Pakistan Havacılık Kompleksi, Çinli Chengdu Aircraft Corporation firmasıyla anlaşmalı şekilde JF-17 uçaklarında önemli miktarda bileşeni yerli olarak üretiyor. Pakistan geçtiğimiz aylarda yerli JF-17'leri Azerbaycan Hava Kuvvetleri için de üretme kararı almıştı. 

4,5.(dört buçuk) nesil olarak gösterilen JF-17'den bir sonraki aşamayı temsil eden FC-31, Shenyang Aircraft şirketiyle mutabakat sağlanması halinde Pakistan'ı 5. nesil uçak teknolojisiyle tanıştıracak.

İslamabad yönetimi, bu uçağa güç veren WS-13 motorunun da yerli imkanlarla üretilmesini talep ediyor. 

Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9 bin kilometre sürate ulaştı Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9... Haberi Görüntüle

İLK FİLO YAKINDA HİZMETE GİRECEK 

Geçtiğimiz ocak ayında Çin ile FC-31 uçağına ilişkin işbirliği konusunda önemli mesajlar veren Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Zahir Ahmed Sidhu, tek koltuklu ve çift motorlu 5. nesil uçağın yakında hizmete gireceğini söylemişti. 

FC-31

Pekin merkezli yayınlarda askerî uzman Wei Dongxu, FC-31'in diğer savaş uçaklarını ilk önce tespit etmesine ve sürpriz saldırı başlatmasına olanak tanıyan gizlilik avantajlarına sahip olduğunu ileri sürmüştü. 

'Olağanüstü durumsal farkındalığa sahip olduğu' iddia edilen FC-31, Pakistan envanterindeki J-10C ve JF-17'lerde olduğu gibi, HQ-9BE uzun menzilli seyir füzesi, HQ-16FE hava-hava füzesini kullanıyor. 

Bu FC-31 satın alımında Çin'i öne çıkaran temel faktör ise hızlı teslimat olacak. İlk filoların doğrudan alım yöntemiyle edinmesi beklenen Pakistan, bu uçağı daha sonra kendi tesislerinde üretebilmeyi hedefliyor. 

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

RUS BASINI: HİNDİSTAN'I ABD KANDIRDI 

Gelişmeler Rus medyasında da geniş biçimde yankılandı. SvPressa'dan Vitaly Orlov, Pakistan'ın önümüzdeki 4 yıl içerisinde 60 adet FC-31 uçağa sahip olacağını ileri sürüyor. 

Buna karşılık, Amerikalılar tarafından 'kandırılan' Hindistan'ın 5. nesil uçak konusunda Pakistan'ın gerisinde kalacağını kaydeden Rus basını, Hindistan'ın yerli AMCA projesinde ilk uçuş gerçekleşene kadar İslamabad'ın en az iki filo uçağa kavuşacağını kaydediyor. 

Yeni Delhi yönetimini paniğe sevk edecek iddialarda bulunan haberde Hindistan, Rusya'nın 5. nesil Su-57 teklifini gereksiz yere çöpe atıp ABD'ye muhtaç kalmakla eleştiriliyor. 

Rus Su-57 savaş uçağı

"Hindistan'ın hegemon dostları Amerikalılar, bu ülkeye sorunlu F-35 Lightning ile F-16'nın modernize edilmiş versiyonunu teklif etti. Hindistan hegemon ülkenin tuzağına düşerek teknolojik ve askerî açıdan Sam Amca'ya bağımlı kaldı" ifadeleriyle dikkat çeken satırlar şöyle devam ediyor:

"Yankiler gözünü Hindistan pazarına dikmeden edemedi. 2017'de Hindistan Havöa Kuvvetleri eski Mareşali Anil Chopra başkanlığında Amerikan lobisi kurdular ve Rusya ile Su-57'yi temel alan ortak uçak üretme fikri çöpe atıldı. 

Daha sonra Hintliler uçuş güvenliği sorunları kartopu gibi büyüyen F-35'ten de vazgeçti. Bu arada ilk olarak Ekim 2012'de havalanan 5. nesil FC-31 (Krechet) uçağını Çinliler sadece uçurmakla kalmıyor aynı zamanda seri halde üretiyor. 

Hindistan'ın başlıca bölgesel rakibi Pakistan, 5. nesil uçak ihtiyacını FC-31 ile çözmeyi planlıyor. İlk FC-31 filosu 2024 sonuna dek kabul edilecek. Önümüzdeki 4 yıl içinde Pakistan'ın 60 adet FC-31'e sahip olması bekleniyor."

Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirdi. KAAN ilk uçuşu sonrası dünya havacılık gündeminin baş köşesine oturdu. 

Habere Tepki Ver

16

0

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading