Yandex Metrica

Sitede Ara

Türk F-16'sını düşüren Yunan uçağını satın almak için heyet geliyor: Fatura milyar doları aşabilir

Türk F-16'sını düşüren Yunan uçağını satın almak için heyet geliyor: Fatura milyar doları aşabilir

Yunanistan'ın satışa çıkardığı Fransız yapımı Mirage 2000-5 savaş uçaklarına Hindistan talip oldu. Gelişmeyi sevinçle karşılayan Türkofobik Hint basını, Mirage uçağının 1996 yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'yı düşürdüğünü hatırlatıyor. 

Savunma

01.07.2024, 00:45

8 Ekim 1996'da Balıkesir'den kalkış yaparak Sakız-Sisam adaları civarında eğitim uçuşu icra eden 2 adet F-16 savaş uçağı, bir süre sonra Yunan Mirage 2000-5 jetleri tarafından karşılandı. 

O yıllarda Türk ve Yunan jetleri Ege'de sık sık 'it dalaşı'na girerdi. Pilotlar açısından önemli bir eğitim faaliyeti anlamına gelen bu takipler sırasında taraflar simülasyon modunda radar kilitlemesi gerçekleştirir ve gerçek mühimmatla ateş etmekten kaçınırdı. 

Ancak 8 Ekim uçuşunda böyle olmadı. Türk F-16'larından biri, it dalaşı sırasında Yunan Mirage uçağı tarafından gerçek mühimmatla kalleş bir saldırıya uğradı.

Çift pilotlu F-16D'nin ön koltuğunda Yarbay Osman Çiçekli, arkada ise Öğretmen Yüzbaşı Nail Erdoğan oturuyordu. 

Şehit Yüzbaşı Nail Erdoğan

Sakız Adası güneyinde F-16'ya Yunan Mirage uçağından 'R.550 Magic-II' kodlu Fransız hava-hava füzesi ateşlendi. İsabet alan F-16 Adalar Denizi'ne düşerken Yarbay Osman Çiçekli paraşütle atlayarak kurtuldu.

Ancak Öğretmen Yüzbaşı Nail Erdoğan, denize çakılan uçaktan atlayamadı ve şehit düştü. 

Olayda rol alan Mirage 2000-5 tipi uçaklar Yunanistan tarafından 2024 itibariyle satışa konuldu. Atina'nın envanterden çıkaracağını açıkladığı 18 adet Mirage jetine ilk ciddi talipli ise Türkofobik Hindistan oldu. 

Santim santim analiz ettiler: Kardeş ülkenin savaş uçakları nükleer füze taşıyor Santim santim analiz ettiler: Kardeş ülkenin savaş uçakları nükleer füze... Haberi Görüntüle

YENİ DELHİ'DEN ATİNA'YA HEYET GELİYOR

Yunan basını, Yeni Delhi yönetiminin 18 adet ikinci el uçağı satın almak için Atina'ya ayrıntılı bir teklif mektubu ilettiğini kaydediyor.

Taraflar müzakere edilen para miktarı konusunda bir açıklama yapmadı ancak uçakları incelemek üzere Hindistan'dan bir heyetin çok yakında Yunanistan'a geleceği belirtiliyor. 

Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait Mirage 2000-5 savaş uçakları

Hint basını ise Fransa yapımı Mirage uçaklarının alınması ihtimalini heyecanla karşıladı. Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait Mirage 2000-5'in 1996 yılında Türk F-16'sını düşürdüğünü hatırlatan EurAsianTimes, bu uçakların değişik cephelerde F-16'lara karşı kesin üstünlük sağladığını ileri sürdü.

Hindistan envanterindeki Mirage uçaklarının Hayber Pakhtunkhwa bölgesine yönelik bombardıman için 2019 yılında Pakistan sınırından 100 kilometre içeri girebildiğini ve bombardıman sonrası üslerine geri döndüğünü iddia eden haberde aynı zamanda bu uçakların İsrail yapımı Spice-2000 bombalarıyla uyumlu olduğuna dikkat çekiliyor. 

Fransız uçağının meziyetlerini Tayvanlı pilotların da dile getirdiğini ileri süren Hint basını, Ekim 2023'teki bir hava tatbikatında Tayvan Hava Kuvvetleri'ne ait Mirage jetlerinin Amerikan F-16 Viper'lara üstünlük sağladığını savundu.

Tayvanlı Yarbay Zhuaang Weibo'ya göre, eğitimler sırasında Mirage uçakları tüm F-16 Viper'ları 'düşürmeyi' başardı. 

Listenin başında TUSAŞ var: 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 14 savunma devi Listenin başında TUSAŞ var: 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 14... Haberi Görüntüle

SADECE YUNANİSTAN DEĞİL KATAR DA SATMAK İSTİYOR

Hindistan'ın envanterine yeni Mirage uçakları katma konusunda görüştüğü tek ülke Yunanistan değil. Yeni Delhi bu konuda Katar'la da temas halinde. 

Katar Hava Kuvvetleri'ne ait Mirage uçakları

12 adet Mirage 2000-5 tipi uçağı elden çıkarma kararı alan Doha yönetimi, operasyona hazır durumdaki savaş uçaklarını, üzerindeki mühimmatla birlikte 600 milyon dolara elden çıkarmaya hazır olduğunu iletti. 

Açıklanan bilgilere göre Katarlılar, uçakların mevcut durumuna ilişkin Yeni Delhi'ye detaylı bir sunum da yaptı. Katar uçaklarının 'çok iyi durumda' olduğu belirtilirken Hindistan tarafı 600 milyon dolarlık faturayı indirme konusunda pazarlık yürütüyor. 

Bu uçakları satın aldığı takdirde 2040'lara kadar serviste tutmayı planlayan Hindistan, Yunanistan'a ait 18 adet Mirage uçağını da tedarik etme kararı alırsa maliyetin 1,5 milyar doları bulması bekleniyor. 

Mirage uçakları Mısır, Yunanistan, Tayvan, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya ve Katar envanterinde bulunuyor. Hindistan, kendi uçaklarının yanısıra satın alacağı Mirage jetlerini Fransız Thales şirketine modernize ettirmek için girişimleri sürdürüyor. 

Habere Tepki Ver

1

2

0

1

1

1

2

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading