Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'nin 12 adet askerî uçak satın aldığı söylentisi ciddiye bindi: Yakında İngiltere'den havalanabilirler

Türkiye'nin 12 adet askerî uçak satın aldığı söylentisi ciddiye bindi: Yakında İngiltere'den havalanabilirler

İngiliz Hava Kuvvetleri'nin envanterden çıkardığı 14 adet askerî kargo uçağının 12'sini Türkiye'nin satın aldığı iddia ediliyor. Uluslararası savunma basınında da yankılanan C-130J anlaşması çok yakında ete kemiğe bürünebilir.

Savunma

27.07.2024, 02:09

Türk Hava Kuvvetleri'nin askerî nakliye filosunu önemli ölçüde genişletecek satın alım planı uluslararası savunma medyasında ardı ardına yer buldu. Jane's Defense platformunda da yayınlanan habere göre, Türkiye'nin İngiltere'den 12 adet C-130J tipi nakliye uçağı satın aldığı iddiası doğru olabilir. 

Londra'nın 14 tane uçağı emekli etmeye hazırlandığı biliniyor. Bu yönde bilgilerin ortaya çıkmasıyla Ankara-Londra hattında temas trafiği 2 yıldır devam ediyordu. İngilizlerin envanterden çıkaracağı 14 uçaktan 12'sine Türkiye'nin talip olduğu belirtiliyor. 

İngiltere Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-130J

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), 1990'ların sonundan beri C-130J/C-130J-30 Herkül uçaklarını kullanıyor. Envanterdeki C-130K model filoyu C-130J ile yenileyen İngilizler, sonraki yıllarda bu uçakları farklı coğrafyalarda sıklıkla kullandı. 

ABD Afganlara savaş gemisi yaptırıyor: Çin'e yetişebilmek için çok daha fazlası gerekli ABD Afganlara savaş gemisi yaptırıyor: Çin'e yetişebilmek için çok daha... Haberi Görüntüle

BOZUK PİSTLERDEN DE HAVALANABİLİYOR

C-130J kısa ve 'sorunlu' pistlerden de havalanabiliyor. Bu özelliği İngiliz ordusunun Irak ve Afganistan'ın çeşitli bölgelerine malzeme taşımasına olanak sağladı. Savaş bölgelerindeki görevlerin yanısıra C-130J insanî yardım uçuşlarında da kullanıldı. 

2004 yılında Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunami felaketi ve 2010 yılındaki Haiti depremi gibi doğal afetler sonrası yardım ulaştırmak için yoğunlukla bu uçaklardan faydalanıldı. 

Lockheed Martin şirketince üretilen C-130J'lerin güvenilir ve çok yönlü olması, kriz durumunda hızlı müdahale sağlama çabalarında bu uçakları önemli bir varlık haline getirdi. 

C-130J

Kanat açıklığı yaklaşık 40,4 metre, uzunluğu 29,8 metre, yerden yüksekliği ise 11,9 metre olan C-130J'nin kargo bölümü 12,5 metre uzunluğa, 2,7 metre yüksekliğe ve 3,1 metre genişliğe sahip. 

Uçağa her biri 4 bin 637 şaft beygir gücü üreten 4 adet Rolls-Royce AE2100D3 tipi turboprop motor güç veriyor. Saatte 671 kilometre maksimum hıza ulaşabilen kargo uçağında, yükleme ve boşaltma işlemlerinin hızlanmasını sağlayan gelişmiş bir kargo elleçleme sistemi bulunuyor. 

Maksimum yakıt yüküyle ikmal yapmaksızın 3 bin 800 kilometre uçabilen C-130J, havadan yakıt ikmali gibi önemli bir yeteneğe de sahip.

C-130J tek seferde 19 tona kadar ağırlıkta kargo taşıyabilir veya 92 yolcu ya da 64 paraşütçüyü gidecekleri noktaya bırakabilir. 

Son dönemde bu tip kargo uçakları havadan yere çeşitli füze tipleriyle de donatılmaya başladı. 

HÜRJET Mısır semalarında: Piramitlerin üzerinde şov yapacak HÜRJET Mısır semalarında: Piramitlerin üzerinde şov yapacak Haberi Görüntüle

ASKERİ KAYNAKLAR PAZARLIĞI DOĞRULAMIŞTI

12 adet kargo uçağının Türkiye'ye transferi konusunda şimdiye dek ne Londra ne de Lockheed Martin şirketinden bilgi sızıntısı olmadı. Ancak nihai gelişmenin önümüzdeki günlerde yaşanması bekleniyor. 

Olası bir satın alım anlaşmasına önemli bir açıklama 2023 yılı ocak ayında yayınlanmış, Londra merkezli Middle East Eye adlı haber platformuna konuşan Türk güvenlik kaynakları, C-130J anlaşması konusundaki görüşmeleri doğrulamıştı. 

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait C-130 nakliye uçağı

Bir askerî kaynak, "Envanterimizde zaten C-130'lar var, çok iyi tanıdığımız bir uçak... Libya görevleri için A400M filosunu çok yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Bu da bu uçaklar üzerinde baskı oluşturuyor" demiş, C-130 filosunun güçlendirilmesiyle A400M üzerindeki baskının hafifleyeceğini söylemişti. 

TSK envanterinde çok sayıda C-130 olduğu için savunma sanayii bu uçakların idame ve modernizasyonu konusunda gayet yetenekli durumda.

Habere Tepki Ver

10

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading