Yandex Metrica

Petrol savaşları! Türkiye bölgeye gidiyor: Ankara Batı'nın sinsi planlarını yıkacak

Petrol savaşları! Türkiye bölgeye gidiyor: Ankara Batı'nın sinsi planlarını yıkacak

Türkiye Somali arasında imzanlanan enerji anlaşmaları sonrası petrol kaynaklarını çıkarmaya hazırlanan Türkiye'den stratejik bir hamle geldi. Ankara Afrika'nın iki düşman ülkesini barıştıracak Batı'nın kirli oyununu bozacak. 

Ekonomi

01.07.2024, 12:44

Son dönemlerde gerilimlerin yüksek olduğu Somali ve Etiyopya, Türkiye'nin ev sahipliğinde bir barış toplantısı yapacak. Görüşmelerin gündeminde Etiyopya-Somaliland anlaşması ve bölgedeki diplomatik kriz yer alacak.

Başkent Ankara'da başlayacak olan görüşmelerde Mogadişu yönetimini Dışişleri Bakanı Ahmed Moalim Fiqi başkanlığındaki bir heyet temsil edecek. Somalili yetkililer, Etiyopya'nın Somaliland ile yaptığı anlaşmayı geri çekmesi halinde Etiyopya'ya Galmudug eyaletindeki Hobyo limanına erişim izni vermeyi planlıyor.

2024 memur maaşları netleşti: Doktor, polis, hemşire, öğretmen imam maaşları ne kadar oldu? 2024 memur maaşları netleşti: Doktor, polis, hemşire, öğretmen imam maaşları... Haberi Görüntüle

GERİLİMİ TÜRKİYE AZALTACAK

Hatırlanacağı üzere Afrika ülkesi Etiyopya, Somaliland ile yaptığı anlaşmayla bölgedeki Berbera limanı ve çevresine erişmeyi hedefliyordu. Etiyopya ile Somaliland arasında imzalanan deniz anlaşmasının da önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi ve bunun bölgede gerilimi artırması bekleniyordu.

Mogadişu yönetimi ile anlaşma imzalayan Etiyopya, Hobyo limanına erişmesi halinde bölgedeki etkinliğini daha da artırması bekleniyor. Halihazırda Somali'de binlerce Etiyopya askeri bulunuyor.

Ekonomide riskler düştü! Fitch'ten Türk bankaları için yeni karar! Ekonomide riskler düştü! Fitch'ten Türk bankaları için yeni karar! Haberi Görüntüle

PETROLÜN YÜZDE 30'U TÜRKİYE'NİN

Avrupa ülkeleri tarafından yıllarca sömürüldükten sonra terör örgütlerinin eline bırakılan Somali'ye Türk güvencesi geldi.  Mogadişu yönetimi ile Ankara arasında imzalanan savunma, güvenlik ve deniz anlaşması kapsamında Türkiye Somali karasularının güvenliğini sağlayacak. 

Afrika Boynuzu'ndaki kardeşliği bayraklaştıran anlaşma kapsamınada Türk Deniz Kuvvetleri dünya ticaretine yön veren Kızıldeniz yakınında devriye atacak. Öte yandan Petrol ve doğalgaz kaynakları bakımından Afrika'nın en büyük rezervlerinden birine sahip olan Somali, çıkardığı yeraltı kaynaklarından elde edeceği gelirin yüzde 30'unu Türkiye'ye aktaracak.  İşte Somali'nin altında yatan petrol rezervi...

Somali karasularının altında yapılan sismik araştırma raporuna göre, Soma Petrol ve Gaz A.Ş.'nin 2014 yılında derin sularda gerçekleştirdiği 20.550 kilometrelik 2 boyutlu sismik araştırmanın yorumlanması, Güneydoğu Somali'nin açık deniz bölgesinde daha önce belgelenmemiş üç tortul bölge tespit edildi" denildi.

"Hepsi kendine özgü jeolojik özelliklere sahiptir" denilen raporda, Kuyu ve stratigrafik kontroller sınırlı olup, büyük ölçüde sismik stratigrafik yorumlamaya dayalı olarak çıkarılan litolojilerle birlikte. Jubba Derinliği, yerçekimsel çöküntüler nedeniyle deforme olmuş, kalın bir Geç Kretase-Erken Tersiyer delta kesitine sahiptir." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca raporda, "Paleosen çağındaki Kismaayo Bindirme Kuşağı (KTB) ve Pliyosen çağındaki Baraawe Bindirme Kuşağı (BTB). KTB'nin teklif ettiği öne sürüldü. Bindirme antiklinallerinde hapsolmuş ve Orta Kretase hareketli şeyllerden gelen petrolle beslenen deltaik ve delta öncesi kumlarda önemli hidrokarbon potansiyeli." denildi.

"Orta Somali Yüksekliği, Kretase ve Jura rezervuarlarının ve potansiyellerinin bulunduğu nispeten daha ince bir tortul bölüme sahiptir." denilen raporda, "Kaynak kayalar orta derecede gömme derinliklerindedir. Kapsamlı bir yarık sonrası Orta-Geç Jura karbonat platformu burada geliştirildi. yorumlanmış resiflerde ve sığ fasiyeslerde potansiyel hidrokarbon hedefleri." ifadeleri dikkat çekti.

Elde edilen veriler derin su alanını yakın mesafeden kapsamaktadır. Kenya ile kuzeydoğuya yaklaşık 1200 km uzaklıktaki bir noktaya kadar ihtilaflı sınır büyük dönüşüm çizgilerinin Somali kıyılarıyla kesiştiği yer. Araştırma, Pecten'in (bir bağlı kuruluş) bulunduğu sığ su bölgelerini hariç tutmaktadır

Royal Dutch Shell Group'un bir üyesi) eski arama haklarına sahiptir şu anda mücbir sebep durumunda olan. Dıştan takma limiti Araştırma c su derinliğinde yapıldı. 3300 m. 2 boyutlu veriler şunlardı: 10 × 20 km'lik temel bir ızgara üzerinde elde edilmiş ve bir belirlenen ilgi alanları üzerinde ek 4000 hat km dolgu Araçta işlenmiş verilerin yorumlanması.

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading