Yandex Metrica

Sitede Ara

Akılalmaz plan: JF-17 artık nükleer füzeyle görevde! Süper güç olma yolunda adım adım

Akılalmaz plan: JF-17 artık nükleer füzeyle görevde! Süper güç olma yolunda adım adım

En büyük ve ezeli rakibi Hindistan'ın nükleer başlıklı füze taşıyabilen Rafale savaş uçakları, Pakistan donanmasını harekete geçirdi. Pakistan yönetimi, Hindistan'ın askeri gücünden geri kalmamak adına  JF-17 'Thunder' uçaklarını gizlice RAAD nükleer füzesiyle donatıyor.

Dünya

03.07.2024, 14:19

Pakistan yönetimi, bölgedeki artan 'Savaş' tehdidine karşı envanterinde bulunan uçaklarına nükleer füze başlıklarını entegre edebilmek için kollarını sıvadı. Hint ordusunun Fransız Rafale savaş uçaklarına nükleer başlıklı füze entegre etmesi, Pakistan donanmasını harekete geçirdi.

Çin ve Pakistan tarafından ortak üretilen JF-17 savaş uçağına nükleer görev verildiği uzun zamandır konuşuluyordu. Yakın zamanda yayınlanan bir fotoğraf, Pakistan'da üretilen savaş uçaklarının artık taktik nükleer füzeler ile donatıldığını gözler önüne sererek, iddialara son noktayı koydu.

2023 yılında çekilen fotoğrafları analiz eden Amerikan düşünce kuruluşu (FAS), Pakistan'ın tek nükleer kapasiteli Havadan Fırlatılan Seyir Füzesi (ALCM) olan RAAD I'in JF-17'ye entegre edildiğini tespit etti.

Çin ve Pakistan ortak üretimi çok amaçlı savaş uçağı: JF-17 Thunder

Kara sular ihlal edildi Pasifik'te tansiyon yükseldi: 'Bölgeden ayrılın' uyarısı Kara sular ihlal edildi Pasifik'te tansiyon yükseldi: 'Bölgeden ayrılın' uyarısı Haberi Görüntüle

HİNT DONANMASINA KARŞI HAMLE

Hava caydırıcılık rolü şimdiye kadar Mirage III/V'ler tarafından sağlanıyordu. İlk kez 2007 yılında test edilen RAAD ALCM, 'Konvansiyonel ya da nükleer' rollerin her ikisi için de son derece uygun. Mirage III ve V uçaklarını emekliye ayırmayı planlayan Pakistan'da JF-17, hava nükleer caydırıcılık rolünü üstlenmeye hazırlanıyor.

FAS tarafından yapılan analizde, Pakistan'ın JF-17'leri yaşlanan Mirage III/V'lerin nükleer saldırı rolünü devralmaya hazırlandığına dikkat çekildi. Yapılan analizde Pakistan hükümetinin nükleer füze kabiliyetiyle donatma yolunda ciddi bir ilerleme kaydettiği iddia edildi.

Pakistan'ın RAAD-II ALCM'yi yeniden tasarladığı fakat bu yeni tasarımın amacı veya yetenekleri hakkında bilgilerin kısıtlı sayıda olduğu biliniyor. RAAD sistemlerinden herhangi birinin konuşlandırılıp konuşlandırılmadığı ise meçhul.

Zelenski duyurdu! Rusya Harkiv'i vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var Zelenski duyurdu! Rusya Harkiv'i vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı... Haberi Görüntüle

EZELİ DÜŞMANLARIN NÜKLEER YARIŞI

JF-17 Thunder savaş uçağı Pakistan Havacılık Kompleksi ve Çin'in Chengdu Uçak Sanayi Şirketi tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir. İlk uçuşunu 2003 yılında gerçekleştiren JF-17 uçaklarının gövdeleri başlangıçta yalnızca Çin'de üretiliyordu. Halihazırda uçağın yüzde 58'i Pakistan'da, geri kalan yüzde 42'si ise Çin'de üretilmekte.

JF-17 Thunder, tek motorlu, hafif, çok rollü bir savaş uçağı olup Çin gövdesine ve Rus motoruyla çalışan Batı aviyoniklerine sahiptir. PAC Kamra 2009 yılından bu yana PAF'a yaklaşık 120 adet JF-17 Blok I ve II savaş uçağı teslim etmiştir.

Pakistan, bölgedeki ezeli düşmanı Hindistan ile nükleer silahlanma yarışına girmiş durumda. Hindistan'ın mevcut nükleer füzeleri, Pakistan'ın tüm kara parçasını kapsamakta. Bu sebepten dolayı Pakistan, ordu envanterine nükleer silah ekleyerek toprak bütünlüğünü korumayı hedefliyor.

Hindistan'ın artan sınır ötesi saldırı tehditleriyle başa çıkabilmek için Pakistan taktik nükleer silahlar geliştirmeye ağırlık vermiş durumda. Ocak 2024 verilerine göre Hint donanmasında 172 nükleer savaş başlığı bulunurken ezeli düşmanı Pakistan'ın ise 170 nükleer savaş başlığı mevcut.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading