Yandex Metrica

İstanbul yorgun alarm veriyor! Binden fazla bina üflesen yerle bir olacak

İstanbul yorgun alarm veriyor! Binden fazla bina üflesen yerle bir olacak

Geçtiğimiz günlerde deprem bile olmadan 4 katli binanın çökmesinin ardından gözler İstanbul'un yapı stoğuna çevrildi. Mega kent İstanbul genelinde depremsiz çökebilecek 1556 bina tespit edildi.

Gündem

04.06.2024, 10:41

İstanbul'da pazar günü acı bir olay yaşandı. Küçükçekmece'de 3 katlı bir bina sabah saatlerinde aniden çöktü. Ekipler hemen alarma geçti. Olay yerine gelen arama kurtarma ekipleri hummalı bir çalışma yürüttü. Enkazda bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konuya ilişkin yaptığı açıklamada 1988 yılında inşa edilen bina için mühendislik hizmeti alınmadığını, 1,5 katın kaçak eklendiğini ve deniz kumu kullanımı tespit edildiğini belirtti.

Olayla ilgili olarak 1 başsavcı vekili ile 1 cumhuriyet savcısı ve 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi. Küçükçekmece'de çöken binanın sahibi ile binadaki işletme sahibi tutuklandı.

Geçtiğimiz günlerde deprem bile olmadan 4 katli binanın çökmesinin ardından gözler İstanbul'un yapı stoğuna çevrildi ve acı gerçek ortaya çıktı.

Türkiye mavi bayrakta ülkeleri solladı dünya 3'üncüsü oldu Türkiye mavi bayrakta ülkeleri solladı dünya 3'üncüsü oldu Haberi Görüntüle

BİN 500'DEN FAZLA İNSAN ÖLECEK

Yıkımın yaşandığı Küçükçekmece zemin etkisi nedeniyle olası bir depremde en ağır hasar alacak olan bölgelerden biri. Üstelik ilçedeki yapıların yüzde 70’i deprem yönetmeliklerinin öncesinde yapılmış. İlçedeki binaların yüzde 51’i yani 20 bin 621’i 1980-2000 yılları arasında inşa edilirken, 7 bin 535 bina (yüzde 19) 1980 öncesinde yapılmış. Rapora göre depremde bin 240 bina çok ağır, 2 bin 616 bina ise ağır hasar alacak, ilçede bin 500’den fazla insan yaşamını yitirecek.

Damacanalar zamlandı çeşmelerin önü dolup taştı: Bakteri uyarısını gören bakın ne yaptı Damacanalar zamlandı çeşmelerin önü dolup taştı: Bakteri uyarısını gören bakın... Haberi Görüntüle

EN AĞIR HASAR ALACAK BÖLGE

İlçede en çok ağır hasar beklenen yapılara sahip mahalleler ise Kanarya, Cumhuriyet, İnönü ve Cennet mahalleleri. İstanbul genelinde ise 2000 ve öncesinde yapılmış bina sayısı 818 bin 339. Bu yapıların 555 bini 1980-2000 arasında, 264 bini ise 1980 öncesinde yapılmış. 2000 ve öncesi binaların en çok olduğu ilçelerin başını 39 bin 786 bina ile Fatih çekiyor. Bu binaların 31 bin 899’u 1980’den öncesine ait.

Yasak aşk sonrası tehdit! Açığa alınan hakimle ilgili olay ifşalar: Uyuşturucu partisi rüşvet ne ararsan var Yasak aşk sonrası tehdit! Açığa alınan hakimle ilgili olay ifşalar:... Haberi Görüntüle

1556 BİNA YÜKSEK RİSKLİ

İBB’nin yapı stokunun tespiti ve kentsel dönüşümü hızlandırma amacıyla başlattığı ücretsiz hızlı tarama testlerinde bugüne kadar yüksek riskli ve çok yüksek riskli bin 556 bina tespit edildiği öğrenildi. Hızlı tarama testini yaptırmak için 160 bin talep alınmış. Bugüne kadar 35 bin yapı analiz edilmiş. Bu konutların yüzde 50’si, “yüksek” ve “çok yüksek” riskli çıktı. Kendi yükünü dahi taşıyamayacak durumdaki bin 556 yapıdan 178’inin yıkımı gerçekleştirildi. Kalan binaların da sahipleri ve bulunduğu ilçenin belediyelerine haber verildi.

Engelli araç satış süresi 10 yıla mı çıktı? Engelli ÖTV muafiyeti ile alınan araç 10 yıl satılamaz mı? Engelli araç satış süresi 10 yıla mı çıktı? Engelli ÖTV... Haberi Görüntüle

İSTANBUL’DA KAÇ BİNA RİSK ALTINDA?

İstanbul’da yaklaşık 1.2 milyon yapı bulunuyor. Bu yapıların 800 bini 2000 yılı öncesine ait. Olası bir depremde yaklaşık 200 bin civarında yapı kullanılamaz hale gelecek. Bu binalarda 1.3 milyon hane bulunuyor. Türkiye genelinde yaklaşık 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluşan toplam 36 milyon bağımsız bölüm bulunuyor. Yaklaşık 6 milyon bağımsız bölüm, deprem riski altında. 2 milyon bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerekiyor.​

Son dakika: AK Parti Sözcüsü Çelik: Takvim kusursuz işliyor Son dakika: AK Parti Sözcüsü Çelik: Takvim kusursuz işliyor Haberi Görüntüle

TESPİT NASIL YAPILIYOR?

Binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını merak eden vatandaşlar, İBB’nin ücretsiz olarak hızlı tarama yöntemine başvurmak için binatespiti.ibb.istanbul adresinden online talep açabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetki verdiği kurum ve kuruluşlar da bu testleri gerçekleştiriyor. Yetkili firma ve kuruluşlara yaptırılacak dayanıklılık testinde, betondan numuneler alınıyor ve testin maliyetini kat maliklerinin ödemesi gerekiyor. Binanın riskli olup olmadığını tespit için üçte iki çoğunluk ile karar alınmasına gerek yok. Maliklerden herhangi birinin müracaatı üzerine risk tespiti yapılabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading