Yandex Metrica

Barış tuzağı: Karadeniz'de 'Son Aşama' alarmı: Rusya öldürücü darbeye hazırlanıyor

Barış tuzağı: Karadeniz'de 'Son Aşama' alarmı: Rusya öldürücü darbeye hazırlanıyor

Rusya'nın Batı'nın Ukrayna'yı Rusya topraklarını derinlemesine vurabilecek füzelerle destekleme kararına yönelik nükleer tehditleri, uluslararası termometreyi 1962 "Küba Füze Krizi"nden bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. 

Dünya

03.06.2024, 18:38

Rusya'nın eski cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev, dün resmi Telegram kanalında yaptığı bir paylaşımda, Moskova'nın Batı ile çatışmasının mümkün olan en kötü senaryoya göre geliştiğini söyledi.

Bu, ilk kez Politico tarafından bildirilen ve ABD'li yetkililer tarafından Reuters'e doğrulanan, Beyaz Saray sakini Joe Biden'ın Kiev'in Rusya içindeki askeri hedeflere karşı ABD tarafından sağlanan silahları kullanmasına zımnen izin verdiği bilgisine verilen ilk yarı resmi Rus tepkisi oldu.

Putin'in uyarısının hemen öncesinde ise "NATO ülkeleri ne tür bir oyun oynadıklarının farkına varmalı. Kural olarak bunların küçük, çok yoğun nüfuslu ülkeler olduğunu unutmamalılar. Dikkat etmeleri gereken faktör bu" dedi.

Kiev'e füze sağlanmasının sadık bir destekçisi olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'a üye ülkelerin dışişleri bakanlarının Prag'daki toplantısına başlamadan önce, bunun ötesinde "yeni bir şey" görmediğini söyleyerek "blöf" teorisini benimsiyor gibi göründü. Başkan Putin'in NATO müttefiklerinin Ukrayna'yı desteklemesini engelleme çabaları. Tüm gelişmeyi küçümseyerek, "Örneğin Britanya'nın zaten uzun süredir Storm Shadow füzelerini herhangi bir kısıtlama olmaksızın sunduğunu" hatırlattı. 

Ancak toplantıyı meşgul eden şey Prag, Ukrayna'ya sağlanan silahların modernizasyonu konusunda tam olarak onların anlaşmazlıklarıydı. 

Lübnan'da savaş mı başlayacak? Tüm ülkeler vatandaşlarına 'Lübnan'ı terk edin' uyarısında bulunuyor Lübnan'da savaş mı başlayacak? Tüm ülkeler vatandaşlarına 'Lübnan'ı terk edin'... Haberi Görüntüle

AVRUPAİ KARGAŞA

Bu oldukça Avrupai bir kargaşa: İtalyanlar, Belçikalılar veya İspanyollar gibi bu fikre karşı çıkıyorlar, ancak İsveçliler, Polonyalılar, Hollandalılar ve Estonyalılar gibi bunu memnuniyetle karşılıyorlar. Letonyalılar bu fikrin daha da ateşli savunucuları ama öyle oluyor ki böyle silahlara sahip değiller. Emmanuel Macron oldukça Fransız bir üslupla, Ukrayna'nın kendi topraklarına yönelik saldırıların başlatıldığı ancak kesinlikle siyasi hedeflerin bulunmadığı Rus askeri tesislerini vurma hakkına sahip olduğunu açıkladı.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Ukrayna'nın uzun menzilli silah edinme hakkını tanıdı ancak Alman Taurus sistemlerinin transferine izin vermeyi düşünmüyor. Kendisinin de itiraf ettiği gibi, bu tür sistemlerin, hatta derhal çalıştırılması, Alman personelinin gönderilmesi olmadan mümkün değildir; kendisi de (Fransızlar ve İngilizlerin aksine, kendisinden kaçtığı için) riske atmaya istekli değildir. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Rusya ile savaşta olmadığımız için tek bir İtalyan askeri bile göndermeyeceğiz, diye tekrarladı.  

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Kiev'e verdiği desteğin geliştiğini ancak "şu anda politikamızda da bir değişiklik olmadığını" söyledi. Ancak aynı gün Dışişleri Bakanlığı başkanı Anthony Blinken, Washington'un konuya ilişkin tutumunun savaş alanındaki değişen koşullara göre "ayarlanacağını" söyledi. Böylece Biden'ın kısıtlamaları kısmen kaldırmasını sağladı.  

Politico'nun aktardığı ABD'li yetkililerden biri, "Başkan geçtiğimiz günlerde ekibine, Ukrayna'nın, saldıran veya saldırmaya hazırlanan Rus kuvvetlerine karşılık verebilmesi için, Kharkiv'de karşı saldırı amacıyla ABD silahlarını kullanabilmesini sağlama talimatını verdi" dedi. Ancak kendisi, Kiev'in bırakın sivil hedefleri, Rusya'nın derinliklerine saldırmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verilmediğini öngören ABD politikasında "hiçbir değişiklik olmadığını" vurguladı.  

Ve Ukrayna'nın, Rusya'ya gelen on füze erken uyarı sisteminden ikisinin geçen hafta Ukraynalılar tarafından vurulduğu yönündeki iddialarından sonra (ki bunu elbette Rusya hiçbir zaman kabul etmeyecektir) işler daha da kötüleşiyor.  

Başka bir deyişle, stratejik istikrar doktrininin yerini "blöf yapan" tavuk oyunu almakla kalmıyor, aynı zamanda Moskova'nın nükleer bir tehdide karşı savunmasız kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu sonucuna varması ve böylece bir ilki gerçekleştirmek için inisiyatif alması teşvik ediliyor. Siyasi olarak marjinalleştirilmek için taktik nükleer silah kullanılması.  

Bu oyun ne kadar sınırlı kalabilir? Batı'da bu soruyu yalnızca (izole edilmiş ve damgalanmış) Macaristan Başbakanı Viktor Orbán soruyor gibi görünüyor. NATO'nun "her hafta savaşa daha da yaklaştığını" söyleyen Orban, şunları ekledi: 

"NATO'nun bizi savunmak yerine üye bir ülke olan bizi dünya savaşına sürüklemesi çok saçma. Bu, bir itfaiyecinin karar vermesi kadar saçma. gidip alev makinesiyle yangını söndürmek için." 

İşgal altındaki Golan Tepeleri'ne İHA saldırısı: İsrail ordusu ağır kayıplar verdi İşgal altındaki Golan Tepeleri'ne İHA saldırısı: İsrail ordusu ağır kayıplar... Haberi Görüntüle

BARIŞ TUZAĞI

Bununla birlikte, bir yandan Rus tarafının Kharkiv vilayetinde ikinci bir cephe açmasının ardından kaydettiği başarılar (yeni Rusya Savunma Bakanı Andrei Belousov, yıl içinde toplam 800 kilometrekarelik bir alanı işgal edeceğinden bahsetmişti), ama aynı zamanda da Ukrayna'nın Rusya'nın Avrupa genelindeki altyapılarına yönelik "ucuz" insansız hava aracı saldırılarının yaygınlaşması (daha dün Tataristan'daki iki havaalanı güvenlik nedeniyle saatlerce kapatıldı) acil barış ihtimalini ortadan kaldırıyor.  

Çin'in iki hafta içinde İsviçre'de toplanacak olan Ukrayna hakkındaki uluslararası barış konferansına Rusya'nın daveti olmadan katılmama tercihi de karakteristiktir.  

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Mao Ning, "Çin her zaman Uluslararası Barış Konferansı'nın Rusya ve Ukrayna tarafından tanınması, tüm tarafların eşit katılımına ve tüm barış planlarının adil bir şekilde tartışılmasına izin vermesi konusunda ısrar etti" dedi ve şunları ekledi: "Biz Barış görüşmelerini kendi yöntemlerimizle ilerletmeye devam edeceğiz, tüm taraflarla iletişim halinde kalacağız ve Ukrayna krizinin siyasi çözümü için birlikte çalışacağız." 

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading