Yandex Metrica

İkiye ayrıldılar: F-22 Raptor emekli mi olacak, modernize mi edilecek?

İkiye ayrıldılar: F-22 Raptor emekli mi olacak, modernize mi edilecek?

Lockheed Martin üretimi F-22 Raptor'un modernizasyonu için 3.3 milyar dolar ve 15 yıl süre gerekiyor. Bir grup yetkili 32 adet F-22 Blok 20 avcı uçağının yüksek maliyetinden dolayı emekliye ayrılması gerektiğini savunurken diğer grup ise ABD'nin 2040 hedefine bağlı kalmasını savunuyor.

Dünya

29.06.2024, 01:52

Airforce Technology, ABD Hükümet Sorumluluk Ofisi'nin (GAO) 2023 mali yılı için USAF bütçe teklifini eleştirdiğini bildirdi. GAO, ABD Hava Kuvvetlerinin eski F-22 Raptor hayalet avcı uçaklarının, özellikle de eğitim için kullanılan Blok 20 varyantlarının emekliye ayrılmasının etkileri konusunda Kongre'ye yeterli veri sağlamadığını belirtti.

Airforce Technology aynı zamanda ABD donanmasının daha gelişmiş Blok 30/35 modellerinin yetenek seviyelerine yükseltilmemiş 32 adet F-22 Blok 20 avcı uçağı sahibi olduğunun da altını çizdi.

Hükümet sorumluluk ofisi, ABD Hava Kuvvetleri'nin teklifinde Blok 20'ler olmadan alternatif eğitim yöntemleri veya bu uçakları emekliye ayırmak yerine yükseltmenin potansiyel faydaları gibi önemli ayrıntıların eksik olduğuna dikkat çekti.

Şirket, Northrop Grumman'ın Blok 20 uçaklarını Blok 30/35 standardına yükseltmenin en az 3.3 milyar dolara mal olacağını ve yaklaşık 15 yıl süreceğini tahmin ediyor. Hükümet ofisi bu kararı almak için daha kapsamlı veri talep ederken, ordu yöneticileri ise bu sınırlı bilginin yeterli olduğunu savunuyor. 

Fakat Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası gereğince F-22 envanterinin azaltılması yasak. Bu durum, Hava Kuvvetleri Bakanı Kongre'ye ayrıntılı bir plan sunana kadar Blok 20 uçaklarının emekliye ayrılmasının önünde ciddi bir engel.

Yetkililer, F-22 Raptor'ların modernize edilmesi ya da emekliye ayrılması konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Lockheed Martin üretimi F-22 Raptor

Mbappe'den Fransızlara seçim çağrısı: Onlara oy vermeyin Mbappe'den Fransızlara seçim çağrısı: Onlara oy vermeyin Haberi Görüntüle

HEDEF 2040 AMA UÇAK ESKİYEBİLİR

ABD, F-22'yi bir hava üstünlüğü platformu olarak güncel tutmak için yükseltmeyi düşünmüş olsa da, bu yükseltmeler teslimat süresinde F-22'lerin eskime ihtimalinden dolayı proje, eski bir savaş uçağıyla sonuçlanabilir. ABD F-22 filosunun önümüzdeki on yıl içinde 22 milyar ABD doları tutarında bir modernizasyona tabi tutulması ve böylece savaş uçağının 2040'lara kadar hizmette kalması planlanıyor.

F-22 uçağı, aviyoniklerini, gizlilik kabiliyetini ve genel beka kabiliyetini geliştirmek için önemli yükseltmelerden geçecek. Bu yükseltmeler 142 adet F-22'ye uygulanacak ve çeşitli bakım ve operasyonel gereksinimleri karşılayacaktır.

Fakat F-22'lerin yenilenmesi, daha gelişmiş bir savaş uçağı geliştirmek için daha iyi kullanılabilecek çok fazla zaman ve kaynak gerektiriyor. Ayrıca yükseltmeler tamamlandığında F-22'nin görevi için modasının geçmiş olabileceğine dair endişeler de bulunuyor.

B-21 Raider Stealth Bombardıman Uçağı

Türkiye'nin doğu sınırına İsrail füzesi getirecekler: Çarpıcı gelişmeyi Hint medyası duyurdu Türkiye'nin doğu sınırına İsrail füzesi getirecekler: Çarpıcı gelişmeyi Hint medyası... Haberi Görüntüle

ABD 6. NESİL SAVAŞ UÇAĞINDAN VAZ MI GEÇİYOR?

Ek olarak, bir zamanlar ABD'nin hava üstünlüğünün geleceği olarak lanse edilen Yeni Nesil Hava Hakimiyeti programı da potansiyel olarak bir maliyet-ölüm sarmalına girdiği için benzer şekilde belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. Defense One'ın bu ay yayınladığı bir habere göre ABD Hava Kuvvetleri, altıncı nesil bir savaş uçağı üretmeyi amaçlayan NGAD programında değişiklik yapmayı düşünüyor. Defense One bunun bütçe kısıtlamaları, teknolojik zorluklar ve gelişen hava hakimiyeti kavramlarından kaynaklandığını belirtiyor.

Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General David Allvin'in NGAD programını sürdürme konusunda tereddütleri olduğu belirtilen haberde, NGAD programının bu yıl Lockheed Martin ve Boeing arasında çekişmeli geçeceği, iki firmadan birinin kazanması beklenirken, Allvin'in nihai bir karar verilmediğini açıklamasıyla birlikte, ABD'nin programı iptal edebileceği konuşuluyor.

Lockheed Martin'in F-35 programındaki gecikmeleri ve Boeing'in düşük savunma performansı, Boeing'in yönetim sorunları ve Lockheed Martin'in maliyet etkin uygulama için teşvik eksikliğini gidermek için kurulan bu proje, ABD'nin 6. nesil savaş uçağını geliştirmek üzere bir araya gelmişti.

ABD'nin F-35, B-21 Raider ve Sentinel kıtalararası balistik füze (ICBM) programlarına yapılan yatırımların yanı sıra, birim başına 300 milyon ABD doları olarak tahmin edilen yüksek NGAD maliyetleriyle boğuştuğu, yeni teknolojiler ve insansız hava araçlarındaki gelişmelerin hava hakimiyeti stratejilerinin yeniden değerlendirilmesine yol açtığı biliniyor.

Habere Tepki Ver

4

1

1

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading