Yandex Metrica

ABD'de Başkan Yardımcısı Harris'e 'başkan ol' baskısı: 'Anayasa'nın 25. Ek Maddesi'ni kullan'

ABD'de Başkan Yardımcısı Harris'e 'başkan ol' baskısı: 'Anayasa'nın 25. Ek Maddesi'ni kullan'

ABD'de Başkan Biden'ın sağlığına ve bu göreve uygunluğu konusundaki tartışmalar 4 yıldır devam ediyor. Bu husuta Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Chip Roy, somut bir adım atma aşamasında. Roy, Başlan Yardımcısı Harris'e "Anayasa'nın 25. Ek Maddesi'ni" kullanarak Başkan Joe Biden'ı görevden alma çağrısı yapması için tasarı hazırladığını duyurdu.

Dünya

29.06.2024, 09:53

ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve devam edip etmeyeceği ile ilgili tartışmaların tarihi başkan seçildiği güne kadar dayanıyor diyebiliriz. Seçildiği günden bu yana pek çok gafa imza atan Biden'ın görevini kısa sürede yardımcısı Kamala Harris'e bırakacağı yönünde çok sayıda haber okuduk. Ancak Biden, elini uzatıp boşlukla tokalaşsa da, havaya bakıp konuşsa da, öylece donup kalsa da, isimleri karıştırsa da ve ölmüşleri yaşıyor yaşayanları ölmüş zannetse de 4 yılı tamamlamayı başardı.

Son olarak İtalya'da düzenlen G7 Liderler Zirvesi'nde Başbakan Giorgia Meloni, gruptan ayrılıp başına buyruk hareket eden Biden'ı tuutp çekerek hayal dünyasından gerçek hayata döndürmüştü. Biden'ın ayrıca dün gece eski Başkan ve Cumhuriyetçilerin Başkan adayı Donald Trump'la yaptığı televizyon tartışmasındaki halleri sosyal medyanın gündemindeydi. Bazı kelimeleri birbirine karıştıran ve hatırlayamayan Biden, cümlelerin sonunu da getirememişti. Tartışmayı canlı yayınlayan CNN'in anketinde katılımcıların yüzde 67'si Trump'ın, yüzde 33'ü ise Biden'ın başarılı olduğunu belirtmişti.

Artık kimse işsiz kalmayacak! Bu meslekler 2025 yılına damgasını vuracak! Artık kimse işsiz kalmayacak! Bu meslekler 2025 yılına damgasını vuracak! Haberi Görüntüle

KAMALA HARRIS'E DAVET

Tüm bunlar olup biterken Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyesi Chip Roy, yeni bir tasarı hazırlığında olduğunu duyurdu. Roy, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in "Anayasa'nın 25. Ek Maddesi'ni" kullanarak Başkan Joe Biden'ı görevden alma çağrısı yapması için tasarı hazırladığını bildirdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Roy, Biden'ın başkanlık görev ve yetkilerini başarılı bir biçimde yerine getiremediğini savunarak bunun için görevden alınması gerektiği çağrısında bulunacağını belirtti.

ABD Anayasası'nın 25. ek maddesi uyarınca Harris'e yetkilerini derhal kullanma çağrısı yapacağını ifade eden Roy'un bu tasarısının cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde kabul edlmesi halinde gözler Harris'e çevrilecek. Böyle bir durumda Harris'e, Biden'ın görevden alınması konusundaki cevabını Kongreye iletmesi için 24 saat süre tanınacak.

25. ek madde, bir ABD başkanının görevini yerine getiremeyecek durumunda olması halinde görevden alınmasını ve yerine başkan yardımcısının geçici süreyle atanmasını öngörüyor. Maddenin uygulanması için ise Harris'in başkanı görevden alma kararına kabine üyelerinin salt çoğunluğunun destek vermesi gerekiyor

Habere Tepki Ver

1

0

2

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading