Yandex Metrica

Moskova'yı teslim almaya gidiyordu, uçağı havada patlatıldı: Wagner isyanının üzerinden bir yıl geçti

Moskova'yı teslim almaya gidiyordu, uçağı havada patlatıldı: Wagner isyanının üzerinden bir yıl geçti

Rusya'yı iç savaşın eşiğine getiren Wagner ayaklanmasının üzerinden bir yıl geçti. Dünyanın dakika dakika takip ettiği darbe girişiminde baş aktör Wagner şefi Yevgeni Prigozhin'di. Prigozhin, Moskova önlerinde hendek ve barikatların kurulduğu kalkışmanın bedelini isyandan 2 ay sonra canıyla ödedi. 

Dünya

24.06.2024, 09:54

Rusya'yı iç savaşın eşiğine kadar getiren Wagner isyanının üzerinden bir yıl geçti. 

Merkezî ordu birliklerince bombalı saldırıya uğramasının ardından on binlerce milisle Moskova'yı basmaya giden Yevgeni Prigozhin, başkente 200 kilometre kala bu eyleminden vazgeçti. 

Bir uçak ve bir helikopterin düşürüldüğü, Rostov kentinin silahla teslim alındığı isyandan tam 2 ay sonra Wagner şefi Prigozhin, bindiği jetin havada patlatılmasıyla bu gezegene veda etti. 

Rusya'da 23 Haziran'da başlayan darbe girişimi dünyanın nefesini tutarak izlediği olaylardan biri olarak tarihe geçti. 

Bakan Fidan'dan Bosna Hersek'teki ayrılıkçılara mesaj: 'Tutumumuz tüm taraflarca iyi bilinmektedir' Bakan Fidan'dan Bosna Hersek'teki ayrılıkçılara mesaj: 'Tutumumuz tüm taraflarca iyi... Haberi Görüntüle

WAGNER NEDEN İSYAN ETTİ? 

Ukrayna doğusundaki Bahmut kentinin alınması sırasında on binlerce personelini kaybeden paralı asker şirketi Wagner, sık sık Moskova'yı suçlayarak kendilerine mühimmat desteği verilmediğini savundu. 

Wagner şefi Yevgeni Prigozhin, dönemin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'la yaşadığı gerilimi Mayıs 2023'ten itibaren ileri bir noktaya taşıyarak ağır küfürler eşliğinde görüntüler yayınladı. 

Moskova'nın buna cevabı, paralı asker şirketlerinin lağvedildiğini ve mevcut milislerin Savunma Bakanlığı'na bağlanacağını bildiren yasa değişikliği oldu. Yüzbinlerce takipçili Telegram hesabından Şoygu ve Gerasimov'u hedef almayı sürdüren Prigozhin, askerlerini onların emrine vermeyeceğini duyurdu. 

Bu gerilim 23 Haziran 2023 tarihi itibariyle açık bir savaşa dönüştü. Wagner birliklerinin Ukrayna doğusundaki kampı, Rus ordusu tarafından bombalandı. Çok sayıda milisin öldüğü bu saldırı sonrası Prigozhin, beraberinde 30 binin üzerinde militanla isyan başlattı. 

"Bizi yılan gibi kandırdılar. Vatanımızı savunma fırsatımızı sürekli elimizden alıp Wagner’in peşine düştüler Savunma Bakanlığı’na tavizler vermeye hazırdık. Ancak bu alçaklar sakinleşmedi. Kırılmayacağımızı anlayıp kampımıza saldırı gerçekleştirdiler" diyen Prigozhin, Ukrayna'daki birliklerini konvoylar halinde Rus topraklarına soktu ve Rus kenti Rostov-on-Don'u ele geçirdi. 

Muhafızlarını kucakladığını duyuran Prigozhin, "Her yerde sınırı geçtik. Rostov'a girdik. Birileri önümüze çıkarsa, herkesi yok edeceğiz" şeklinde açıklama yaptı. 

Ormanın içinde kayıp şehir keşfedildi! Antik kent piramitlerle dolu: İçinde ise bambaşka bir gizem var Ormanın içinde kayıp şehir keşfedildi! Antik kent piramitlerle dolu: İçinde... Haberi Görüntüle

KONVOYLAR MOSKOVA'YI BASMAYA GİDİYORDU

Ordu kademesi içinden de kendine destekçiler bulduğu anlaşılan Wagner üyeleri, önemli bir direnişle karşılaşmadan Rostov'dan sonra Moskova'ya hareket etti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlı isyana karışanların en ağır şekilde cezalandırılacağını belirterek "Dış düşmanlarımız birliğimizi yok etmek istiyor. Rusları Ruslara karşı savaştırarak Rusya'yı parçalamak istiyorlar. Bu bir silahlı ayaklanma. Wagner içindeki hainler silahlı isyan başlattı, cezası verilecek. Yanıtımız sert olacak. Bunun cezası çok ağır olacak" dedi. 

Bu esnada Wagner konvoyuna müdahale etmek isteyen bir adet taarruz helikopteri ile bir uçak düşürülüyordu. Dünyanın dakika dakika takip ettiği isyan dalgası, Wagner üyelerinin Rus sınır muhafaza birliklerini 'esir' almasıyla farklı bir boyut kazandı. 

Yaptığı açıklamada vatana ihanet etmediklerini savunan Prigozhin, "Biz vatanseverleriz. Kimse Başkan Putin, FSB veya başka biri istedi diye teslim olmayacak. Çünkü ülkenin yolsuzluğa batmış bürokratik düzen içerisinde yaşamaya devam etmesini istemiyoruz" dedi. 

Rostov şehrinin ardından Moskova yolundaki Voronej'de de kontrolü sağlayan Wagner, başkente doğru ilerlediği esnada Rus birlikleri Moskova önlerinde barikat kuruyordu. 

Rus birlikleri Wagner'e karşı Moskova önlerine barikat kurarken...

Wagner'e bağlı sosyal medya hesapları ise "Putin yanlış seçim yaptı. Onun için kötü oldu. Yakında yeni bir başkanımız olacak" şeklinde mesajlar yayınladı.

Bu yaz yurt dışı planı yapanlar bu haber sizin için! Bu 13 noktayı mutlaka rotanıza ekleyin Bu yaz yurt dışı planı yapanlar bu haber sizin için!... Haberi Görüntüle

PRIGOZHIN'İ GERİ DÖNMEYE İKNA ETTİLER

Wagner konvoyu akşam saatlerinde Moskova'ya 200 kilometre mesafedeyken Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle duraksadı. 

Wagner'i kendi topraklarına davet eden Lukaşenko, isyana kalkışan milislerin cezalandırılmayacağı yönünde güvence vererek Prigozhin'i geri dönmeye ikna etti.

Putin'in 'darbe girişimi' nedeniyle sıkıyönetim ilan ettiği Rusya'da kriz, Wagner birliklerinin ertesi gün silahları teslim edip Belarus'ta hazırlanan kampa doğru intikale geçmesiyle sona erdi. 

Yevgeni Prigozhin

İsyan sırasında Wagner üyelerinin halktan yoğun destek alması dikkat çekti. Sonraki günlerde kimi zaman Moskova'da düzenlenen zirvelerde kimi zaman da Afrika'da ortaya çıkan Wagner şefi Yevgeni Prigozhin, kalkıştığı eylemin bedelini isyandan tam 2 ay sonra ödedi.  

23 Ağustos 2023 tarihinde Moskova'dan St. Petersburg'a gitmek üzere havalanan Wagner özel jeti, Tver bölgesi üzerindeyken havada aniden alev aldı.

Yevgeni Prigozhin ve sağ kolu Dmitri Utkin'le birlikte 10 kişinin bulunduğu uçak alevler içinde yere çakıldı. Uçağa Moskova'da iken patlayıcı yerleştirildiği ve bombanın havadayken infilak ettiği ileri sürülüyor. 

Yevgeni Prigozhin, Vladimir Putin'in 'şef' lakaplı özel aşçısıydı.

 

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading