Yandex Metrica

Bayraktar TB2 için toplanan paralar öyle bir yere gitti ki! 1500'den fazla kritik hedefi vurdular

Bayraktar TB2 için toplanan paralar öyle bir yere gitti ki! 1500'den fazla kritik hedefi vurdular

2022 yılında Ukrayna ordusuna 3 adet Bayraktar TB2 satın almak için toplanan 20 milyon dolar para, SAR radarı kullanan takım uydulara sahip ICEYE firmasına verildi. Baykar'ın SİHA'ları Ukrayna'ya bedelsiz bağışlamasıyla gerçekleşen bu hizmet alımı, aradan geçen 2 yılda Kiev'in çok işine yaradı. Cephe hattı ve gerisini uydudan güncel olarak takip eden Ukrayna istihbaratı, milyarlarca dolar değerinde 1500'den fazla hedefi tahrip etti. 

Savunma

28.06.2024, 01:59

2022 yılı yaz aylarında çeşitli Avrupa ülkeleri, cepheyi kasıp kavuran Bayraktar TB2 SİHA'ları Baykar şirketinden satın alıp Ukrayna'ya vermek için bağış kampanyası düzenliyordu.

Rus işgaline direnişin sembolü haline gelen Türk SİHA'ları, bu kampanyalar vesilesiyle Kiev'e akmaya devam etti.  

Ancak Baykar şirketi toplanan miktarın satın alabileceğinden daha fazla sayıda TB2'yi Ukrayna'ya ücretsiz gönderiyor, bağış paralarının ise Ukrayna halkı için harcanmasını istiyordu. 

Haluk ve Selçuk Bayraktar kardeşlerin Ukrayna halkının gönlünde taht kurduğu o dönem, TB2 edinebilmek için Kiev'de para toplamaya girişen biri daha vardı: Ünlü TV sunucusu Serhiy Prytula.

Serhiy Prytula ve düzenlediği bağış kampanyası

Ukraynalı televizyon yıldızı Prytula, kısa zamanda büyük ilgi toplayan çevrimiçi bağış kampanyasında 20 milyon dolar biriktirdi. 

"Ukraynalılar için hiçbir şey imkansız değildir. Üç adet Bayraktar alacağız, sen de destek ver" şeklinde ifadelerle bağış vermeye çağrılan halk, sadece birkaç gün içerisinde 20 milyon dolar parayı kampanya hesabına yolladı. 

Roketsan'ın savunma sistemleri Eurosatory'de görücüye çıktı! Üstün performanslarıyla rakiplerini solladı Roketsan'ın savunma sistemleri Eurosatory'de görücüye çıktı! Üstün performanslarıyla rakiplerini solladı Haberi Görüntüle

BAYKAR YİNE HEDİYE EDİNCE PARA UYDUYA HARCANDI

Toplanan parayla alınabilecek 3 adet Bayraktar TB2, Baykar şirketi tarafından yine Ukraynalılara hediye edildi. Türk şirketi, SİHA transferini bedelsiz gerçekleştirirken 20 milyon doların Ukraynalılar için harcanmasını istedi. 

Toplanan paraların nereye harcandığına ilişkin kritik açıklama ise sonraki birkaç hafta içerisinde geldi. TV sunucusu Serhiy Prytula, 20 milyon dolar karşılığında Ukrayna ordusu için uydu hizmeti satın alındığını duyurdu. 

"Halkın Bayraktar'ı" sloganıyla toplanan paraların gittiği adres, Kaliforniya merkezli ICEYE şirketi olmuştu ve buradan sağlanan verilerin kaynağı artık 'Halkın Uydusu' adıyla anılıyordu. 

ICEYE şirketinin uzaydaki takım uyduları

Sentetik açıklıklı radar (SAR) görüntülerini de kullanan 21 adet istihbarat uydusunun verilerini müşterilerine sunan ICEYE şirketi, aradan geçen 2 yıl boyunca Kiev'e son derece kritik bilgiler sağladı. 

ANKA-3'ü gören Yunanlılar Fransa'dan hayalet uçak istedi: Son umutları Neuron... ANKA-3'ü gören Yunanlılar Fransa'dan hayalet uçak istedi: Son umutları Neuron... Haberi Görüntüle

'HALKIN UYDUSU' ÇOK KRİTİK FOTOĞRAFLAR ÇEKTİ 

Ukrayna ordusu, milyarlarca dolar değerinde 1500'den fazla Rus hedefinin bu şirketten alınan veriler sayesinde vurulduğunu açıkladı. 

'Halkın Uydusu' bilançosunu duyuran Ukrayna Askerî İstihbarat Teşkilatı (GUR), 2022 yılı ağustos ayından beri yaklaşık 4 bin 200 adet görüntü sağlandığını, bunun yüzde 38'nin başarılı biçimde vurulduğunu kaydetti.

Hem Ukrayna hem de Rusya topraklarını gösteren görüntüleri Kiev yönetimine aktaran ICEYE, stratejik saldırılar için gerekli koordinatı sağladı.

Amerikan yayın organı The War Zone'a konuşan bir güvenlik kaynağı, Ukraynalıların ICEYE uydusunu savaş alanında iyi bir şekilde kullandığını doğruladı. 

Rusya'nın Rostov bölgesinden fotoğraf çeken ICEYE uydusu, orada kamuflajlı araçları gösteriyor.

Ukrayna istihbaratı GUR, sözkonusu dönemde uydu görüntülerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Halkın Uydusu ICEYE takım uydularına erişim döneminde uzmanlarımız düşman nesnelerini gösteren toplamda 4 bin 173 fotoğraf çekti. Kritik istihbarat listesinde 370 havaalanı, 238 hava savunma ve radar pozisyonu, 153 petrol ve yakıt deposu, 147 füze bataryası ve mühimmat deposu ile 17 adet deniz üssü bulunuyor."

12 adet ANKA'nın yanına AKINCI'yı da eklediler: Türk füzeleri orada kol geziyor 12 adet ANKA'nın yanına AKINCI'yı da eklediler: Türk füzeleri orada... Haberi Görüntüle

SADECE SAR RADARI FARK EDEBİLİYOR 

GUR'un açıkladığı bilgilere göre ICEYE uyduları, Rus ordusunun daimi konuşlanma noktalarının yanısıra eğitim alanları, askerî garnizon ve seferberlik merkezlerini de tespit etti. 

Kırım limanlarında Rus gemilerinin pozisyonu sıklıkla uydular tarafından izlendi.

SAR radarlı uydu sayısı bakımından dünyanın en büyük şirketi ICEYE, hava şartlarından bağımsız şekilde yeryüzündeki herhangi bir noktada bulunan metal nesneleri yüksek doğrulukta bulup fotoğraflıyor. 

Personel hareketlerinin dinamik biçimde izlenmesini sağlayan bu teknoloji, Ukrayna istihbaratına saldırılar konusunda çok önemli veriler sağladı. 

Uydudan veri akışının başladığı günlerde dönemin Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov şunları söylemişti:

"Uydudan gelen görüntüler doğrudan istihbarat uzmanları tarafından deşifre edilip işleniyor. Uydu operasyonunun ilk iki gününde, düşmanın orman yollarında ve diğer hendeklerde gizlenmeye çalıştığı 60'tan fazla savaş ekipmanı keşfedildi. Bütün bunlar ICEYE uydularının SAR radarı kullanması sayesinde oldu. SAR görüntüleri, optik mercekler aracılığıyla fark edilmesi çok zor olan nesneleri de açığa çıkarıyor."

Habere Tepki Ver

21

5

2

0

1

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading