Yandex Metrica

Karaya roket ateşleyen robot şimdi denize mayın döşüyor: Gemilerin niye battığı belli oldu

Karaya roket ateşleyen robot şimdi denize mayın döşüyor: Gemilerin niye battığı belli oldu

İnsansız deniz aracı teknolojisinde baş döndüren gelişmeler yaşanıyor. Ukrayna ordusunun kullandığı Sea Baby adlı kamikaze robot, kara ve deniz hedeflerine roket ateşlemesinin ardından şimdi bambaşka bir görevle karşımızda: 1000 kilometre uzaktan aldığı komutla denize mayın döşüyor.

Savunma

26.06.2024, 18:17

Rusya-Ukrayna savaşı, insansız sistemlerin kullanımı konusunda bambaşka bir aşamaya evrildi. İnsansız kara ve hava araçlarının karşılıklı olarak yoğun kayıplara yol açtığı savaşta deniz robotları da artık her türlü görevi yapabilir hale geldi. 

Ukrayna ordusunun 1,5 yıldır kullanmakta olduğu Sea Baby adlı insansız deniz aracı, yaklaşık 1 ton ağırlığındaki patlayıcısıyla kamikaze saldırılar gerçekleştirirken bunun yanına bambaşka kabiliyetler ekledi. 

Üzerine takılan füze lançeri sayesinde bir deniz hedefinin yanında bir kara hedefini de ateş altına alabilen Sea Baby, Ukrayna istihbaratına göre artık 'denize mayın döşemek için' kullanılıyor. 

Zakir Hasanov Azerbaycan TV'sinde açıkladı: Sadece Bayraktar ve AKINCI değil... Zakir Hasanov Azerbaycan TV'sinde açıkladı: Sadece Bayraktar ve AKINCI değil... Haberi Görüntüle

O GEMİLER SEA BABY MAYINLARIYLA AVLANDI

Amerikan Wall Street Journal'a konuşan Kiev kaynakları, Sea Baby adlı araçla bir süredir denize mayın döşediklerini kaydediyor. Uzaktan kumandayla mayın döşeme yöntemi öylesine başarılı oldu ki, Ukraynalılar bu yolla 4 tane Rus gemisini avladıklarını öne sürüyor. 

Eylül 2023'te Rus füze gemisi Samum, deniz mayınına çarparak imha olmuştu. Ekim ayında ise Proje 22160 sınıfı Pavel Derzhavin adlı devriye gemisi de benzer biçimde deniz mayınına çarptı. 

Bu gemiyi kurtarmaya gelen bir römorkör de mayınların hedefi olmaktan kurtulamadı. Sivastopol açıklarında Rus donanmasına ait mayın tarama gemisinin bile bu mayınlardan birine çarptığı iddia ediliyor.  

Modern deniz mayınları, fark edilmesi son derece zor olmaları sebebiyle donanma unsurlarına yönelik önemli tehditlerden biri

Kiev yetkililerine göre bu olayların tamamına Sea Baby tarafından denize döşenen patlayıcılar yol açtı. Sea Baby İDA'nın denize bıraktığı mayınların modern tipte 180 kilogramlık plastik kaplı patlayıcılardan seçildiği belirtiliyor. 

Rus donanmasındaki mayın tarama gemisinin bile patlayıcıyı fark edemeyip avlanması, sözkonusu mayının tespit edilmesinin zorluğunu ortaya koydu. 

Böylelikle insansız deniz araçlarına dair devrim niteliğinde bir gelişme daha kayıtlara geçmiş oldu. 

Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Haberi Görüntüle

DENİZDEN KARAYA VE DENİZDEN HAVAYA...

Kamikaze insansız deniz aracı (KİDA) görevine matuf tasarlanıp üretilen Sea Baby yaklaşık 1 tonluk patlayıcıyla şimdiye dek çok sayıda Rus gemisine zarar verdi. 

Sea Baby sonraki aylarda, üzerinde Grad roketi ateşlemeye yarayan lançerleriyle gün yüzüne çıktı. 122 mm'lik bu roketler 20 kilometre menzildeki Rus kara hedeflerini denizden bombalayabiliyor. 

Bu roketlerin uçuş kapasitesi 40 kilometreye kadar artırılabiliyor. Sözkonusu rampadan termobarik başlıklı roket de ateşlenebiliyor.

Herkesi şoke eden gelişmeler bununla sınırlı kalmadı. Ukrayna envanterindeki bir başka KİDA olan Magura-V5'e hava savunma füzesi entegre edildi. 

Geçtiğimiz aylarda Karadeniz'de bir KİDA, kendisine müdahale etmek isteyen Rus helikopterine R-73 hava savunma füzesi ateşlerken görüntülendi. 

Hedeflerini 30 kilometre menzilde 20 kilometre irtifaya dek avlayabilen R-73 füzesinin, Ruslara ait A-50 tipi AWACS ve Tu-22 tipi bombardıman uçaklarının düşürülmesinde kullanıldığı sanılıyor. 

İnsansız deniz aracı teknolojisindeki son gelişmeler, savaşta pek çok görevin artık 1000 kilometre uzaktan komutla idare edilebilir hale geldiğini gözler önüne serdi. 

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading